Σήμερα αναμένεται να βγουν στο «ηλεκτρονικό σφυρί» 70 ακίνητα κόκκινων δανειοληπτών, ενώ μέχρι χθες είχαν αναρτηθεί 1.784 κυρίως ακινήτων όλων των κατηγοριών, από κατοικίες, αγροτεμάχια, βιομηχανικά κτίσματα, γραφεία μέχρι εργοστάσια. Επισπεύδοντες είναι τράπεζες και ιδιώτες.

Η μετάπτωση στο καθεστώς των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών γίνεται πλέον με πιο γρήγορους ρυθμούς ενώ περισσότεροι από 200 συμβολαιογράφοι από όλη τη χώρα έχουν ήδη πιστοποιηθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και είναι έτοιμοι να πατήσουν το κουμπί των e-εκποιήσεων. Ενδεικτικά την ερχόμενη Τετάρτη, έχουν προγραμματιστεί 260 ηλεκτρονικοί πλειστηριασμοί ακινήτων.

Κατά τον πρόεδρο των συμβολαιογράφων Αθηνών-Πειραιώς Γιώργος Ρούσκας, καθημερινά οι συμβολαιογράφοι γράφονται στην ηλεκτρονική πλατφόρμα και άρχισαν πλέον και οι συμβολαιογράφοι από τη Θεσσαλονίκη, την Κρήτη, τα Γιάννινα, τη Θράκη και την Πάτρα.

Σύμφωνα με τον ίδιο, αυτή τη στιγμή οι συμβολαιογράφοι που μπορούν να πραγματοποιήσουν ηλεκτρονικούς πλειστηριασμούς είναι περισσότεροι από τους συμβολαιογράφους που διενεργούσαν πλειστηριασμούς στα ειρηνοδικεία όλης της χώρας.

Η νέα πραγματικότητα για τους κόκκινους δανειολήπτες θα φανεί τους επόμενους μήνες. Τον Μάρτιο έχουν προγραμματιστεί 639 ηλεκτρονικές εκποιήσεις ακινήτων.

Τους επόμενους μήνες ο αριθμός τους θα αυξηθεί σε 1.000 κάθε μήνα ενώ από την αποτελεσματική έκβαση των ηλεκτρονικών πλειστηριασμών θα κριθεί αν οι τράπεζες προσεγγίσουν τον στόχο που έχει τεθεί από την ΕΚΤ για τουλάχιστον 3.000 πράξεις έως και τον Απρίλιο. Κάθε μήνα ο αριθμός θα αυξάνεται με στόχο από τον Σεπτέμβριο και μετά να γίνονται 2.000 πλειστηριασμοί τον μήνα.