Σταματούν τις χάρτινες αποδείξεις για τα εισοδήματα του 2017

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔12/04/2017 - 20:14 | Author: Newsroom

 

Ο Διοικητής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής με απόφαση του στέλνει στο καλάθι των αχρήστων τις που κρατούσαν μέχρι σήμερα οι φορολογούμενοι για το χτίσιμο του αφορολογήτου.

Η απόφαση αφορά το 2017 στο πλαίσιο της προσπάθειας εξάπλωσης της χρήσης πλαστικού χρήματος για την ίδια δουλειά.

Αυτό σημαίνει πολύ απλά ότι τη φετινή χρονιά δεν θα κρατάμε . Στην απόφαση του κ. Πιτσιλή προβλέπεται ότι οι φορολογούμενοι που δικαιούνται το αφορολόγητο – μισθωτοί, συνταξιούχοι και αγρότες- δεν χρειάζεται πλέον να κρατάνε τις χάρτινες αποδείξεις για να διασφαλισουν την έκπτωση φόρου.

Αντιθέτως θα μπορούν να επικαλούνται τις μηνιαίες αναλύσεις (statement) των τραπεζών για τις χρεωστικές ή τις πιστωτικές τους κάρτες και τις λοιπές πληρωμές που έκαναν και θα κάνουν το 2017 μέσω των τραπεζικών τους λογαριασμών (e-banking κλπ.)

Παράλληλα ορίζεται ότι στην περίπτωση συζύγων με κοινό τραπεζικό λογαριασμό, όπου ο ένας φορολογούμενος δικαιούται (π.χ μισθωτός) και ο έτερος δεν δικαιούται ( π.χ ελεύθερος επαγγελματίες), ο δικαιούχος αφορολογήτου μπορεί να χρησιμοποιήσει το σύνολο των ηλεκτρονικών πληρωμών του κοινού λογαριασμού για το χτίσιμο του .

Για τα εισοδήματα του 2017, τα οποία θα δηλωθούν και θα φορολογηθούν το 2018, ισχύει αφορολόγητο 8.636 -9.545 για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες ανάλογα με τον αριθμό των τέκνων.

Ωστόσο, για να δικαιούνται το αφορολόγητο, όλες οι παραπάνω κατηγορίες θα πρέπει να έχουν προχωρήσει στη διάρκεια του 2017 σε ένα προκαθορισμένο όριο πληρωμών μέσω πλαστικού χρήματος.

Τα προκαθορισμένα ποσά δαπανών με πλαστικό χρήμα ή/και e-banking είναι τα εξής:

-10% του ετησίου εισοδήματος, για εισόδημα ως 10.000 ευρώ,

– 15% του κλιμακίου εισοδήματος από 10.001 έως και 30.000 ευρώ και

-20% για το υπερβάλλον των 30.000 ευρώ εισόδημα
Στις δαπάνες αυτές περιλαμβάνονται σχεδόν όλα τα έξοδα για αγορές αγαθών και υπηρεσίες.

Loading...
  • europalso

    ideascentral