Στα χέρια του ΔΝΤ το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/12/2016 - 08:23 | Author: Newsroom

Στα χέρια των ανθρώπων του ΔΝΤ βρίσκεται πλέον το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης και τα όποια πρόσθετα μέτρα θα πρέπει να λάβει το υπουργείο Οικονομικών για το 2018.

Η απαίτηση των ευρωπαίων δανειστών μας να επικυρώσει την τεχνική συμφωνία και το Ταμείο, παρότι δεν συμμετέχει στο πρόγραμμα, περιπλέκει πολύ τα πράγματα με την αξιολόγηση που βρίσκεται σε εξέλιξη.

Μιλώντας στην επιτροπή οικονομικών και νομισματικών υποθέσεων του ευρωκοινοβουλίου ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης τόνισε ότι οι ευρωπαίοι δανειστές βλέπουν για το 2018 ένα κενό της τάξης των 700 εκατ. ευρώ επειδή δεν αποδέχονται από τώρα την ανασκόπηση των δαπανών που πρόκειται να ολοκληρώσει μέχρι και τα μέσα του 2017 το υπουργείο Οικονομικών.

Τόνισε όμως ότι το κενό αυτό θα καλυφθεί με εξοικονομήσεις από διάφορους τομείς χωρίς να χρειαστούν νέα μέτρα. Παραδέχθηκε όμως ότι η εμπλοκή του ΔΝΤ αλλάζει τα πράγματα.

Τούτο με δεδομένο ότι η πρόβλεψη του Ταμείου θέλει για το 2018 η Ελλάδα να μην μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ ενώ οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών αποφάσισαν ότι η Ελλάδα θα πρέπει να επιτυγχάνει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ μεσοπρόθεσμα.

Όπως είπε ο κ. Χουλιαράκης, η υπογραφή του ταμείου στο πρόγραμμα θεωρητικά σημαίνει ότι η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει πρόσθετα μέτρα ύψους 4,5 δισ. ευρώ (2,5% του ΑΕΠ) αφού για να καλυφθεί μια καθαρή διαφορά 2% του ΑΕΠ θα πρέπει τα μέτρα να είναι περισσότερα αφού θα πρέπει να συνυπολογιστεί και η απώλεια που θα υπάρξει από περικοπές σε εισοδήματα και ασφαλιστικές εισφορές. Τόνισε πάντως ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να νομοθετήσει νέα μέτρα από τώρα για το 2018.

Το ίδιο είπε και ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην ομιλία του στην πολιτική επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ.

Πηγές αναφέρουν ότι ο υπουργός Οικονομικών ενημέρωσε χθες το Πολιτικό Συμβούλιο του ΣΥΡΙΖΑ για την απόφαση του Eurogroup της 5ης Δεκεμβρίου, την οποία χαρακτήρισε «επιτυχία», ενώ ξεκαθάρισε πως η κυβέρνηση «δεν θα αποδεχτεί νέα μέτρα».

«Δεν αποδεχόμαστε επίσης παράλογες απαιτήσεις για 3,5% (σ.σ. πρωτογενές πλεόνασμα) για δέκα χρόνια» τόνισε χαρακτηριστικά και υπογράμμισε πως «η διαπραγμάτευση συνεχίζεται με τους θεσμούς».

Όμως παρά τις κατηγορηματικές δηλώσεις από την ελληνική πλευρά το πρόβλημα των νέων μέτρων είναι υπαρκτό και το οικονομικό επιτελείο θα κληθεί να το αντιμετωπίσει άμεσα αφού μέσα στην επόμενη εβδομάδα οι θεσμοί θα βρεθούν και πάλι στην Αθήνα για ένα τρίτο γύρο απευθείας διαπραγματεύσεων ο οποίος, εκτός από το κλείσιμο του 2018, θα πρέπει να κλείσει και το δύσκολο θέμα των αλλαγών στα εργασιακά αλλά και των θεμάτων της ενέργειας που διευρύνεται μετά και την αποτυχία της αποκρατικοποίησης του ΔΕΣΦΑ.

Οι ευρωπαίοι υπουργοί Οικονομικών στην κοινή δήλωση του Eurogroup της Δευτέρας κάλυψαν αυτήν την διαφορά θεωρητικά ανακαλώντας την χρήση του δημοσιονομικού κόφτη ο οποίος ως γνωστό δίνει περιθώριο οριζόντιων περικοπών μέχρι και 3,6 δισ. ευρώ (2% του ΑΕΠ).

Ωστόσο το ΔΝΤ δείχνει μέχρι τώρα να έχει μια απέχθεια για το μέτρο του «κόφτη» θεωρώντας ότι τα μέτρα του ελληνικού προγράμματος δεν θα πρέπει να λαμβάνονται για να κλείνουν δημοσιονομικές «τρύπες».

Σύμφωνα με το ταμείο τα μέτρα που θα πρέπει να υλοποιήσει η Ελλάδα στην πορεία του προγράμματος θα πρέπει να έχουν συμφωνηθεί να είναι μόνιμα και να έχουν διαρθρωτικό χαρακτήρα.

enikonomia

Loading...
  • europalso

    ideascentral