Σπίτια πιο φθηνά και από μεταχειρισμένο αυτοκίνητο πωλούνται στην Ελλάδα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/06/2017 - 17:42 | Author: Newsroom

Η χώρα μας έχει τις πιο χαμηλές πώλησης σε όλη την Ευρώπη – Δείτε τις απίστευτες συγκρίσεις με άλλα κράτη

Η ελεύθερη πτώση του real estate που σημειώθηκε στην Ελλάδα στα χρόνια της κρίσης, έχει οδηγήσει τη χώρα μας στην τελευταία θέση ολόκληρης της Ευρώπης, ως προς τις τιμές πώλησης ακινήτων.

Σύμφωνα με έρευνα της RE/MAX Ευρώπης, στην Ελλάδα πωλούνται τα πιο φθηνά σπίτια και ακίνητα ολόκληρης της Ευρώπης. Σπίτια και άλλα ακίνητα πωλούνται πιο φθηνά και από αυτοκίνητο και μάλιστα μεταχειρισμένο ή και σκούτερ. Ενδεικτικό είναι, όπως προκύπτει από στοιχεία του Μητρώο Αξιών Μεταβιβάσεων Ακινήτων ( με ένα κλικ δείτε στην ειδική εφαρμογή όποια τιμή ακινήτου θέλετε), ότι μόλις το Μάιο (2017) σπίτι πουλήθηκε προς 2.500 ευρώ.

Τα στοιχεία της RE/MAX δείχνουν ότι μια κατοικία 100 τμ σε αστική περιοχή της Ελλάδας, πωλείται με μέση τιμή 92.200 ευρώ. Αντίστοιχα στην περιφέρεια, κατοικία ίδιου μεγέθους και παλαιότητας, πωλείται προς 67.000 ευρώ. Ενώ από το Μητρώο Ακινήτων καταγράφεται ότι:

Διαμέρισμα στο Αιγάλεω 66 τμ έτους κατασκευής 1969, πωλήθηκε στις 18 Απριλίου 2017 αντί 9.000 ευρώ,

Διαμέρισμα 90 τμ στο Μοσχάτο, έτους κατασκευής 1967, πωλήθηκε στις 10 Απριλίου 2017 αντί 15.000 ευρώ,

Στο Γαλάτσι κατοικία 40 τμ, έτους κατασκευής το 1950, πωλήθηκε στις 4 Μαΐου 2017 αντί 2.500 ευρώ,

Στο Περιστέρι διαμέρισμα 70 τμ έτους κατασκευής το 1982, πωλήθηκε στις 6 Απριλίου 2017 αντί 21.875 ευρώ!

Ποιες χώρες της Ευρώπης έχουν τις υψηλότερες τιμές ακινήτων

Ενώ, όπως προαναφέρθηκε, στην Ελλάδα η μέση τιμή πώλησης κατοικίας 100 τμ είναι 92.000 ευρώ, στο Λουξεμβούργο (όπου καταγράφονται οι υψηλότερες τιμές πώλησης ακινήτων), ένα διαμέρισμα 100 τμ σε αστικές περιοχές κοστίζει κατά μέσο όρο 754.100 ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα, στις 638.700 ευρώ πωλείται ένα αντίστοιχο διαμέρισμα στην περιφέρεια της ίδιας χώρας.

Στα ίδια επίπεδα και οι τιμές στην Ελβετία, όπου μία κατοικία 100 τμ σε κάποια μεγάλη πόλη κοστίζει κατά μέσο όρο 754.100 ευρώ, ενώ λίγο χαμηλότερα, στις 638.700 ευρώ κοστίζει η αγορά ενός αντίστοιχου ακινήτου στην περιφέρεια.

Αρκετά υψηλότερες τιμές, σύμφωνα με την έρευνα, σε σύγκριση με την Ελλάδα εμφανίζει η κτηματαγορά της Φινλανδίας. Εκεί όμως, παρατηρείται μεγάλη διαφορά στις τιμές πώλησης κατοικιών εντός αστικών περιοχών και σε χωριά της περιφέρειας.

Πολύ πιο φθηνά και σε σχέσης με τις άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου

Από τα παραπάνω ενδεικτικά στοιχεία προκύπτει ότι η ελληνική κτηματαγορά, μετά την παρατεταμένη κρίση, είναι αρκετά πιο φθηνή σε σύγκριση με άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ενώ πλέον οι τιμές πώλησης έχουν περάσει στο στάδιο της σταθεροποίησης.

Ακόμη και σε ανταγωνιστικές αγορές, όπως είναι για παράδειγμα η Ιταλία, ειδικά για τουριστικά ακίνητα, η Ελλάδα παραμένει ακόμη πολύ πιο οικονομική λύση, ενώ και η Ισπανία που είχε βιώσει μία από τις πιο σοβαρές κρίσεις στην ιστορία του Real Estate, έχει τιμές σχεδόν διπλάσιες σε σύγκριση με αυτές της Ελλάδας.

Τα δεδομένα -τα οποία για την περίπτωση κάθε χώρας που συμμετείχε στην μελέτη αυτή, αντλήθηκαν από το δίκτυο της RE/MAX Ευρώπης- συνθέτουν με μία ματιά την επισκόπηση της αγοράς ακινήτων σε χώρες της «γηραιάς» ηπείρου το 2015 και το 2016.

Σημείο αναφοράς αποτελεί η εξέλιξη των τιμών πώλησης των διαμερισμάτων στις μεγάλες αστικές ζώνες, αλλά και στις επαρχιακές περιοχές το 2016, αλλά και μια συγκρατημένη πρόβλεψη για το τρέχον έτος.

Το «φθηνό χρήμα» τονωτική ένεση για την αγορά ακινήτων

Παρόλο που η ποικιλομορφία της Ευρώπης αντανακλάται σε διάφορους τομείς της οικονομίας, όπως είναι και ο κλάδος του Real Estate, είναι κοινός τόπος ότι η ευρωπαϊκή αγορά έχει περάσει και πάλι σε ευνοϊκές οικονομικές συνθήκες και αποτελεί πλέον μία από τις πρώτες επιλογές, τόσο των επενδυτών, όσο και των απλών αγοραστών που απλώς επιθυμούν να αποκτήσουν το σπίτι των ονείρων τους.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την έρευνα, οι ευνοϊκές συνθήκες δανεισμού με τα χαμηλά επιτόκια που τονώνουν την ζήτηση, οδηγούν σε διαρκώς αυξανόμενες ή έστω σταθερές τιμές πώλησης διαμερισμάτων, ανεξαρτήτως περιοχής και χώρας.

Ενδεικτικά αναφέρεται, ότι οι τιμές ανά τετραγωνικό μέτρο αυξήθηκαν σημαντικά για τα αστικά διαμερίσματα, σε περιπτώσεις χωρών όπως η Λιθουανία, η Γερμανία και το Λουξεμβούργο (της τάξεως του 13%), ενώ οι τιμές πώλησης των οικιστικών ακινήτων (διαμερισμάτων) αυξήθηκαν επίσης και στην περιφέρεια και αναμένεται να αυξηθούν περαιτέρω το 2017 κατά περίπου 7% στο Λουξεμβούργο και 4-6% στην Εσθονία.

Ωστόσο, σε χώρες όπως η Γαλλία, η Ελβετία και η Ιταλία, οι τιμές προβλέπεται να παραμείνουν σταθερές για το 2017. Στην ίδια κατηγορία εντάσσεται και η Ελλάδα, η οποία μαζί με την Πορτογαλία και την Σκωτία, μετά από μια περίοδο μακράς ύφεσης, δείχνουν σημάδια ανάκαμψης και αυξανόμενης τάσης σταθερότητας, με ελπίδα για ακόμα καλύτερες προοπτικές στο άμεσο μέλλον.

Πιο συγκεκριμένα σε ό,τι αφορά στην περίπτωση της Ελλάδας, τη χρονιά που πέρασε ένα διαμέρισμα θα μπορούσε να αγοραστεί με μέση τιμή ανά τετραγωνικό 922 ευρώ σε αστική περιοχή και 670 ευρώ στην περιφέρεια. Για φέτος, η πρόβλεψη είναι θετική, αναμένοντας σταθερές τιμές για τα διαμερίσματα και τους άλλους τύπους ακινήτων σε αστικές περιοχές, αλλά και στην υπόλοιπη Ελλάδα.

Το έντονο επενδυτικό ενδιαφέρον από το εξωτερικό και η αύξηση της εγχώριας ζήτησης, οι ελκυστικές τιμές των ακινήτων, η διάθεση των τραπεζών για χορήγηση στεγαστικών δανείων έστω και με αυστηρές προϋποθέσεις (τα οποία έρχεται να επιβεβαιώσει η αύξηση των αγοραπωλησιών κατά 25,8% το 2015 σε σχέση με το 2014, σύμφωνα με την Ελληνική Στατιστική Αρχή) και τα αχνά σημάδια σταθεροποίησης ή ακόμα και ανάπτυξης συνολικά της ελληνικής οικονομίας, μηνύουν ένα συγκρατημένα αισιόδοξο σενάριο για την αγορά ακινήτων στην Ελλάδα.

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral