Σοκ στα μπλοκάκια με εισφορές εις διπλούν. Πόσο ανεβαίνει το κόστος

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔19/02/2017 - 08:31 | Author: Newsroom

Εισφορές εις διπλούν καλούνται να πληρώσουν για το πρώτο δίμηνο τα «μπλοκάκια» ακόμη και οι εργοδότες τους (μέχρι δύο) δεχτούν να καταβάλουν το μερίδιό τους από την εργοδοτική εισφορά, όπως αναφέρει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής».

Εκατοντάδες χιλιάδες εργαζόμενοι είτε είναι μισθωτοί που έχουν παράλληλα «μπλοκάκι», είτε κυρίως είναι μη μισθωτοί και ασφαλίζονται σε ΟΑΕΕ και ΕΤΑΑ, θα πρέπει, σύμφωνα με τον ΕΦΚΑ, να καταβάλουν δυο φορές το χαράτσι των νέων εισφορών για τους ίδιους μήνες!

Μία ως ελεύθεροι επαγγελματίες, δηλαδή, με εισφορά 26,95% στο εισόδημα του 2015 και μια ως «μισθωτοί» με εισφορά 9,22% στην περίπτωση που συμμετέχει στο «μπλοκάκι» και ο εργοδότης με δική του εισφορά.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα, ο κίνδυνος για όσους θα πάνε να πληρώσουν τη διπλή εισφορά είναι να μην θεωρηθούν αυτόματα τα ασφαλιστικά τους βιβλιάρια και να μην έχουν πρόσβαση σε παροχές Υγείας.

Η νέα εμπλοκή στα «μπλοκάκια» οδηγεί σε νέα κρυφή επιβάρυνση που ανεβάζει το σύνολο των εισφορών διμήνου από 26,95% στο 36,17% για όσους ασφαλίζονται στον ΟΑΕΕ ως ελεύθεροι επαγγελματίες και παρέχουν υπηρεσίες σε έναν ή δύο εργοδότες και από 37,95% σε 54,67% για τους αυτοαπασχολούμενους του ΕΤΑΑ που συνεργάζονται με έναν ή δύο εργοδότες.

Εισφορές εις διπλούν (36,17%) ζητούνται και για τους εργαζόμενους που ασφαλίζονται ως μισθωτοί (π.χ. ΙΚΑ), αλλά διατηρούν παράλληλα και «μπλοκάκι» σε έναν ή δύο εργοδότες.

Παρότι η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας λέει ότι σε περίπτωση συμμετοχής των εργοδοτών, οι εργαζόμενοι πληρώνουν μόνο το 9,22%, στην πράξη γίνεται το αντίθετο.

Ακόμη και αν δηλωθούν, δηλαδή, από τους εργοδότες τους με ασφάλιση από 1/1/2017, τους ζητούν να πληρώσουν και τα χαράτσια του πρώτου διμήνου που αναγράφουν τα ειδοποιητήρια του ΕΦΚΑ.

Για να «χρυσώσουν», όπως σημειώνει το ρεπορτάζ, το χαράτσι του πρώτου διμήνου λόγω διπλών εισφορών, οι αρμόδιοι εξετάζουν να κάνουν συμψηφισμό που είναι σαν τον «τετραγωνισμό του κύκλού», γιατί τεχνικά μοιάζει αδύνατο.

Το πρόβλημα είναι οξύ, καθώς αυτό που προκύπτει στην πράξη και το επιβεβαίωσε στην εφημερίδα κορυφαίος στέλεχος του ΕΦΚΑ, είναι ότι αν «περπατήσει» η ρύθμιση για το μοίρασμα των εισφορών στον εργαζόμενο κατά το 1/3 και στον εργοδότη κατά τα 2/3, οι ασφαλισμένοι με «μπλοκάκι» θα πρέπει να πληρώσουν και το χαράτσι που αναγράφεται στο ειδοποιητήριο του πρώτου διμήνου (Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου) του 2017.

Στην πράξη, εργαζόμενος που έχει την ελάχιστη εισφορά των 168 ευρώ για κάθε μήνα, δηλαδή 336 ευρώ το δίμηνο, καλείται να πληρώσει το ποσό αυτό, ώστε ο ΕΦΚΑ να τον θεωρεί «ενήμερο» και να έχει πρόσβαση σε παροχές Υγείας.

Για να ξεπεραστεί η εμπλοκή των διπλών εισφορών, σχεδιάζεται, με βάση τις ίδιες πληροφορίες, να γίνει ένας πρόωρος συμψηφισμός εισφορών.

Αυτό που αναφέρουν αρμόδια στελέχη του υπουργείου Εργασίας είναι «πληρώστε αυτό που λέει το ειδοποιητήριο και μετά θα γίνει συμψηφισμός με τις κανονικές σας εισφορές, εφόσον συμμετέχει και ο εργοδότης».

Loading...
  • europalso

    ideascentral