Σκληρές διαπραγματεύσεις με τους δανειστές για τη β΄αξιολόγηση

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔14/11/2016 - 19:37 | Author: Newsroom

Αύριο φθάνουν στην Αθήνα οι εκπρόσωποι των δανειστών, με στόχο μέσα σε μια βδομάδα να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Η Αθήνα επιδιώκει να είναι εντός χρονοδιαγράμματος, με στόχο αμέσως μετά, να ανοίξει ο δρόμος για την ελάφρυνση του χρέους και για την ένταξη της χώρας στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης.

Η διαπραγμάτευση που ξεκινά την Τρίτη προγραμματίζεται να ολοκληρωθεί σε μια εβδομάδα, ως τις 21 Νοεμβρίου.

Ο επόμενος σταθμός θα είναι το EuroWorking Group στις 28 Νοεμβρίου και στη συνέχεια το Eurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Τόσο το EuroWorking Group όσο και το Eurogroup θα είναι καθοριστικής σημασίας γιατί τότε θα υποβάλει και ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας τις προτάσεις του με τα βραχυπρόθεσμα μέτρα για το χρέος.

Τα αγκάθια και αυτής της διαπραγμάτευσης είναι πολλά και παρότι υπάρχει βούληση και από τις δύο πλευρές να τελειώσει γρήγορα οι δυσκολίες θα είναι μεγάλες.

Η κυβέρνηση και οι εκπρόσωποι των θεσμών πρέπει να συμφωνήσουν στο ύψος του δημοσιονομικού κενού 2017 και 2018 (0,2% ή 350-400 εκατ. ευρώ και 0,4% ή 700-800 εκατ. ευρώ, αντιστοίχως, σύμφωνα με τους θεσμούς) και στο πώς αυτό θα καλυφθεί.

Πέρα από το χρέος, το Ταμείο θεωρεί απαραίτητη τη μείωση και των υφιστάμενων συντάξεων καθώς και τη μείωση του αφορολόγητου ορίου.

Τα εργασιακά είναι το βασικό θέμα, ενώ ψηλά στην αντζέντα είναι οι ιδιωτικοποιήσεις και η στελέχωση του νέου Υπερταμείου.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral