Σοβαρό είναι το χάσμα που φαίνεται ακόμη να χωρίζει το ΔΝΤ και το Βερολίνο αναφορικά με το θέμα του ελληνικού χρέους, όπως προκύπτει από τα όσα διέρρευσαν από τη χθεσινή συνεδρίαση του περίφημου Ουάσινγκτον Γκρουπ. Σύμφωνα με έλληνες ανταποκριτές που βρίσκονται στις Βρυξέλλες -Ελένη Βαρβιτσιώτη (ΣΚΑΙ), Μαρία Ψαρά (Εθνος)- κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης, η Γερμανία εξέφρασε την απαίτηση να δημιουργηθεί ρυθμιστικό πλαίσιο, προκειμένου κάθε αίτημα περαιτέρω ελάφρυνσης του χρέους να περνάει για έγκριση από το γερμανικό κοινοβούλιο.

Από τη μεριά του το Ταμείο φέρεται να αντέτεινε πως κάτι τέτοιο δεν μπορεί να γίνει δεκτό, ζητώντας έναν αυτόματα μηχανισμό ενεργοποίησης των μέτρων για το χρέος. Ο εκπρόσωπος του Ταμείου φέρεται ακόμη να επεσήμανε το μικρό χρονικό διάστημα που απομένει για να ενεργοποιηθεί μια πιθανή συμμετοχή του Ταμείου, κάτι που προϋποθέτει να υπάρξει μέχρι την επόμενη συνεδρίαση του Eurogroup μια συμφωνία που να ικανοποιεί το ΔΝΤ.

Το EuroWorkingGroup

Την ίδια στιγμή, μήνυμα στην Αθήνα να ανεβάσει ταχύτητα σε ό,τι αφορά την εκπλήρωση των προαπαιτούμενων έστειλε αργά το βράδυ της Δευτέρας το EuroWorking Group (EWG), καθώς και ευρωπαίοι αξιωματούχοι. Σύμφωνα με όσα ανέφερε, πάντως κοινοτική πηγή, στον σχεδιασμό είναι να υπάρξει έκτακτη συνεδρίαση (ίσως και μέσω τηλεδιάσκεψης) του EWG για να προετοιμαστούν τα τελικά κείμενα, ώστε στο Εurogroup της 24ης Μαΐου να υπάρξει πολιτική επικύρωση της τεχνικής συμφωνίας για την τέταρτη αξιολόγηση.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες, στο μέτωπο των προαπαιτουμένων, κάποια από τα 88 προαπαιτούμενα, κυρίως οι ιδιωτικοποιήσεις, εκτιμάται πως θα παραπεμφθούν για υλοποίηση αργότερα -ακόμη και μετά τη λήξη του προγράμματος-, διότι για αντικειμενικούς λόγους που δεν οφείλονται στη βούληση της κυβέρνησης, δεν μπορούν να εκπληρωθούν άμεσα. Σε ό,τι αφορά την Ελλάδα, η συζήτηση επικεντρώθηκε και στην προετοιμασία της «ενισχυμένης επιτήρησης» μετά την έξοδο από το πρόγραμμα, όχι τόσο όμως στο ζήτημα της ελάφρυνσης του χρέους, καθώς έχουν εξαντληθεί πλέον οι συζητήσεις σε τεχνικό επίπεδο και αυτό που απομένει είναι οι πολιτικές αποφάσεις.

Tσακαλώτος: Δεν θα υπάρξει προληπτική γραμμή

Τέλος, συνέντευξη στη γερμανική FAZ παραχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σύμφωνα με σχετικό δημοσίευμα της Deutsche Welle.

«Ολοκληρώνουμε το πρόγραμμα προσαρμογής τον Αύγουστο και δεν σκοπεύουμε να ζητήσουμε μια προληπτική γραμμή στήριξης. Μετά τον Αύγουστο του 2018 δεν θα υπάρξουν πια άλλες πιστώσεις στην Ελλάδα από τον ΕΜΣ», δηλώνει με σαφήνεια ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος σε εκτενή συνέντευξη στην γερμανική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

Ο έλληνας υπουργός παραδέχεται ότι «θα υπάρξει μια μορφή επιτήρησης, όπως υπάρχει και σε κάθε άλλη χώρα με πρόγραμμα. Στην περίπτωση της Ελλάδας η εποπτεία αυτή θα είναι ενδεχομένως περισσότερο λεπτομερής. Μόλις δείξουμε πόσο αξιόπιστοι είμαστε δεν θα γίνεται πια λόγος για πολιτικούς στόχους και τα εργαλεία που απαιτούνται, αλλά μόνο για τους στόχους, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα του 3,5% που πρέπει να πετυχαίνει κάθε χρόνο η Ελλάδα μέχρι το 2022».

Αναφερόμενος στο μαξιλάρι ασφαλείας που δημιουργεί η Ελλάδα για κάθε ενδεχόμενο ο Ευ. Τσακαλώτος τονίζει: «Σύμφωνα με το ΔΝΤ από το μαξιλάρι θα πρέπει να καλυφθούν οι χρηματοδοτικές ανάγκες για ενάμιση με δύο χρόνια. Δεν θα έχουμε ωστόσο πρόσβαση στα χρήματα αυτά για τις δαπάνες του δημοσίου».

Όσον αφορά τα 88 προαπαιτούμενα ο Ευκλείδης Τσακαλώτος δηλώνει, σύμφωνα με όσα αναφέρει η Deutsche Welle, ότι «το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων είναι εμπροσθοβαρές και οι σημαντικότερες μεταρρυθμίσεις βρίσκονταν στην αρχή. Τώρα το ζητούμενο είναι η ολοκλήρωση και βελτίωση μεταρρυθμιστικών βημάτων που έχουν ήδη γίνει και όχι θεμελιώδη πολιτικά ζητήματα».