Συνέντευξη Σπήλιου Λιβανού στο “ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ”

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔03/04/2017 - 21:26 | Author: Newsroom

Ο Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας του Κυριάκου Μητσοτάκη κ. Σπήλιος Λιβανός αναλύει στο “ΝΕΟΔΗΜΟΚΡΑΤΗ” το σχέδιο της Νέας Δημοκρατίας για την έξοδο από την κρίση μέσω της ενίσχυσης της επιχειρηματικότητας.

  1. Πως ορίζεται o ρόλος που υπηρετείτε ως Σύμβουλος Επιχειρηματικότητας του Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας;

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης, έθεσε εξαρχής ως πολιτικό στόχο να τεθεί η επιχειρηματικότητα στο επίκεντρο, ξεκινώντας από την προσπάθεια για διαρκή διαβούλευση με τους παραγωγικούς φορείς του τόπου. Μέσα στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται και ο δικός μου ρόλος, καθότι προέρχομαι από και πιστεύω στη δύναμη της ιδιωτικής πρωτοβουλίας.

Ο μόνος τρόπος για να βγούμε από τα αδιέξοδα της κρίσης είναι να αλλάξουμε νοοτροπία απέναντι στην επιχειρηματικότητα. Η λογική του υπερδανεισμού, της υπερκατανάλωσης και του κρατικοδίαιτου οικονομικού παρασιτισμού πρέπει να τελειώσει μαζί με τη συγκυβέρνηση Τσίπρα-Καμμένου που αποτελεί τον βασικό εκφραστή τους.

Εμείς πιστεύουμε στη δύναμη του ανθρώπου, στη φαντασία και εργατικότητα του μικρού και μεγάλου αγωνιστή που ρισκάρει τα πάντα για να παράξει προστιθέμενη αξία για τον ίδιο και τους γύρω του. Βασικός στόχος μας είναι η δημιουργία ενός προοδευτικού κανονιστικού πλαισίου που θα επιτρέψει στους δημιουργικούς και περήφανους Έλληνες να λάμψουν και πάλι, εργαζόμενοι σκληρά και επενδύοντας στην καινοτομία, στην εξωστρέφεια και στο ανά τους αιώνες επιχειρηματικό-εμπορικό ένστικτό τους. Αυτή η αλλαγήνοοτροπίας είναι επιβεβλημένη για την επανεκκίνηση της οικονομίας.

  1. Αναφέρεστε στην επανεκκίνηση της οικονομίας την επόμενη των εκλογών. Πόσο διαφορετικός και ρεαλιστικός μπορεί να είναι ο δρόμος που θα χαράξει μια κυβέρνηση της ΝΔ, καθώς όσο περνάει ο καιρός η χώρα εγκλωβίζεται σε ολοένα και πιο ασφυκτικό πλαίσιο;

Είναι ρεαλιστικό και εφικτό, υπό την προϋπόθεση ότι πιστεύεις τόσο ιδεολογικά όσο και πρακτικά σε αυτή τη φιλοσοφία. Η επόμενη κυβέρνηση με πρωθυπουργό τον Κυριάκο Μητσοτάκη, σκοπεύει να υλοποιήσει ένα εμπροσθοβαρές εθνικό πρόγραμμα καινοτομιών και αλλαγών προς όφελος των Ελλήνων πολιτών, ανακτώντας την πρωτοβουλία των κινήσεων έναντι των δανειστών.

Ο ξεκάθαρος στόχος μας είναι η μείωση των κρατικών δαπανών μέσα από εξορθολογισμό και η ταυτόχρονη δημιουργία επενδυτικού και επιχειρηματικού ενδιαφέροντος. Η προσήλωση στις δυνάμεις της δημιουργίας μας επιτρέπει να καλλιεργήσουμε κλίμα εμπιστοσύνης και συνέπειας, που σήμερα έχει παντελώς χαθεί από την ανερμάτιστη και αδιέξοδη στρατηγική των κκ. Τσίπρα, Βαρουφάκη και Τσακαλώτου.

  1. Ποιες είναι κατά τη γνώμη σας οι προτεραιότητες για την επανεκκίνηση της οικονομίας και για την καθημερινότητα του πολίτη;

Ο βασικός στόχος της επανεκκίνησης είναι η εξυπηρέτηση της κοινωνικής οικονομίας. Μόνο η πραγματική ανάπτυξη της οικονομίας και η εισδοχή σε μια νέα κανονικότητα μπορούν να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, να αυξήσουν τη ρευστότητα νοικοκυριών και επιχειρήσεων και να δώσουν πίσω την ελπίδα στους νέους και την αξιοπρέπεια στους συνταξιούχους.

Τα ψέματα και η αναχρονιστική προσέγγιση της Αριστεράς εγκλωβίζουν τη χώρα σε μη αποκλιμακούμενη ανεργία που κυμαίνεται σήμερα στο 23.6%, με σχεδόν ένα στους δύο νέους να μη βρίσκει εργασία. Ξαναφουσκώνουν τα κόκκινα δάνεια και τις ληξιπρόθεσμες οφειλές, αυξάνουν πάλι τα χρέη του δημόσιου προς τους ιδιώτες, αγνοούν τα ευρωπαϊκά κονδύλια σημειώνοντας ανύπαρκτη απορροφητικότητα, αποδέχονται μοιρολατρικά τη διαρκή φυγή τραπεζικών καταθέσεων και εν τέλει οδηγούν αγορά και κοινωνία στη συνολική μαυρίλα της εθνικής κατάθλιψης.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης πιστεύει στη συνδυαστική πολιτική των μεγάλων ιδιωτικών επενδύσεων, της ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων που είναι η ραχοκοκαλιά της οικονομίας μας και βεβαίως στα κοινωφελή έργα υποδομής.

Εκτός από την οικονομία, όμως, στις βασικές πολιτικές μας εντάσσεται η επαναφορά του αισθήματος της ασφάλειας στο ελληνικό νοικοκυριό, καθώς και η παροχή αξιοπρεπών κοινωνικών υποδομών στην υγεία, την παιδεία και τις μεταφορές. Για να επιτευχθούν όμως όλα αυτά, χρειάζεται πολιτική αλλαγή …

  1. Εννοείται, φαντάζομαι, πως πρέπει να γίνουν εκλογές. Πιστεύετε πως είμαστε κοντά σε μια τέτοια εξέλιξη;

Όσο πιο γρήγορα απαλλαγεί η Ελλάδα από την ανίκανη και επικίνδυνη κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑΝΕΛ τόσο το καλύτερο. Η Νέα Δημοκρατία δεν μπορεί εκ του Συντάγματος να επιβάλει εκλογές. Τις διεκδικούμε, όμως, με συνέπεια και υπευθυνότητα γιατί πιστεύουμε ότι στην πατρίδα μας έχει συντελεστεί μια απόλυτη μεταστροφή του εκλογικού σώματος, που οδηγεί σε πλήρη αναντιστοιχία λαϊκής βούλησης και κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας. Δημοκρατικός ρόλος της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι να κάνει εποικοδομητική κριτική, να προετοιμάζεται για να αναλάβει τη διακυβέρνηση της χώρας και άρα να διεκδικεί την πολιτική αλλαγή αν κρίνει ότι αυτό είναι προς το συμφέρον των πολιτών.

Εμείς πιστεύουμε ότι η σιωπηρή δύναμη της πλειοψηφίας, της ελευθερίας της γνώμης και της πίστης στη Δημοκρατία, είναι σαφώς ισχυρότερη από τη θορυβώδη μειοψηφία του μηδενισμού και του αντί-συστημισμού που συχνά αποκαλούμε “λαϊκισμό”.

  1. Μπορεί στην Ελλάδα να μην έχουμε προγραμματισμένες εκλογές, αλλά το 2017 είναι ένα κρίσιμο εκλογικό έτος συνολικά για την Ευρώπη. Πως κρίνετε το αποτέλεσμα των πρόσφατων εκλογών στην Ολλανδία;

Πράγματι, το 2017 έχουμε πολλές εκλογικές αναμετρήσεις, με κυριότερες πλέον αυτές σε Γαλλία και Γερμανία. Τα αποτελέσματά τους πιθανώς να καταστούν ιστορικά για το μέλλον της Ευρώπης, καθώς μάχονται από τη μια οι φιλοευρωπαϊκές δυνάμεις, που όλες συμφωνούν στη συνέχιση του project της Ευρωπαϊκής Ένωσης και από την άλλη οι αντι-ευρωπαϊστές των δύο άκρων, που επενδύουν στο φόβο και την αβεβαιότητα.

Όμως, όπως φάνηκε στην Ολλανδία, όταν οι πολιτικές δυνάμεις οριοθετούν σωστά το πολιτικό διακύβευμα, το εκλογικό δίλημμα αποκτά ουσία και η συμμετοχή δείχνει την πραγματική δυναμική των ακραίων μακριά από τις υπερβολές των ΜΜΕ.

Το συμπέρασμα είναι ότι η αναγέννηση και ο επαναπροσδιορισμός της ΕΕ επηρεάζονται από τις χαρισματικές προσωπικότητες που οφείλουν, όμως, να εκφράσουν πολιτικά τα σύγχρονα κοινωνικά ρεύματα και να αποφύγουν τις στενόμυαλες πρακτικές της ευρω-γραφειοκρατίας και τις προτεσταντικές εμμονές σε αδιέξοδα.

Στα καθ’ ημάς τώρα, η ανεπανάληπτη λαϊκή συμμετοχή και το αποτέλεσμα των εκλογών στην Ολλανδία κάνει την κυβέρνηση να φαντάζει ως ο χαμένος των εξελίξεων στην Ευρώπη, καθώς επένδυσε στην αναταραχή και την αβεβαιότητα, ενώ ο Κυριάκος Μητσοτάκης και η Νέα Δημοκρατία πρέπει να αισθάνονται πλήρη δικαίωση για την πίστη τους στο φιλοευρωπαϊσμό και στη δημοκρατία.

Loading...
  • europalso

    ideascentral