Συνάντηση του Δ. Κουτσούμπα με τους Δημάρχους των νησιών στο «έλεος» του προσφυγικού

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔01/02/2017 - 19:57 | Author: Newsroom

Για την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στα νησιά τους, τόσο όσον αφορά στη διαβίωση των προσφύγων και μεταναστών, όσο και τις επιπτώσεις αυτής της κατάστασης στους κατοίκους, ενημέρωσαν μεταξύ άλλων το γενικό γραμματέα της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρη Κουτσούμπα οι δήμαρχοι των 5 νησιών του Αιγαίου (Λέσβου, Χίου, Σάμου, Κω, Λέρου), που πλήττονται από τις αυξημένες προσφυγικές ροές και τον εγκλωβισμό των προσφύγων στη χώρα μας.

Στη συνάντηση που έγινε σήμερα στα γραφεία του κόμματος στη Βουλή, σύμφωνα με σχετική ενημέρωση από το ΚΚΕ, οι δήμαρχοι ζήτησαν την αποσυμφόρηση των νησιών από το μεγάλο αριθμό εγκλωβισμένων, ανθρώπινες συνθήκες διαβίωσης για όσους διαμένουν στα νησιά, αναλογική κατανομή της αντιμετώπισης του προσφυγικού σε εθνικό και ευρωπαϊκό επίπεδο, παροχή όλων των απαραίτητων μέσων για τη λειτουργία του μηχανισμού αντιμετώπισης, κοινωνικό πρόγραμμα ισοστάθμισης της μεγάλης ζημιάς που έχουν υποστεί τα νησιά.

Από την πλευρά του ο κ. Κουτσούμπας αναφέρθηκε στις αιτίες και τους υπεύθυνους του προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, ανέδειξε τις ευθύνες της κυβέρνησης και της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τη συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, που εγκλωβίζει στα νησιά του Αιγαίου και στη χώρα τους πρόσφυγες και μετανάστες, για τις τραγικές συνθήκες που επικρατούν και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι κάτοικοι, το καθεστώς των ΜΚΟ.

Τόνισε τις θέσεις του ΚΚΕ, που, όπως είπε, πρέπει να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης από τον ίδιο το λαό στα νησιά και όλη τη χώρα για:
  • άμεση μετακίνηση από τα νησιά των προσφύγων και μεταναστών προς την ηπειρωτική χώρα και απεγκλωβισμό τους από τη χώρα.
  • καταδίκη της πολιτικής της ΕΕ και της συμφωνίας με την Τουρκία, που ψήφισε και υλοποιεί η κυβέρνηση και μετατρέπει τα νησιά του Αιγαίου σε ειδική ζώνη εγκλωβισμού των προσφύγων και των μεταναστών
  • ανθρώπινες συνθήκες για όσους βρίσκονται προσωρινά στα νησιά
  • να καταργηθούν τα «hot spot». Να μη δημιουργηθούν άλλα με οποιαδήποτε μορφή. Να διαμορφωθούν ανοιχτές δομές προσωρινής φιλοξενίας με αποκλειστική ευθύνη του κράτους, χωρίς την παρουσία ΜΚΟ
  • να αποζημιωθούν οι κάτοικοι από τις ζημιές που έχουν υποστεί
  • να καταδικαστούν οι τραμπουκισμοί και η βία των ναζιστικών ομάδων. Να απομονωθούν αυτοί που ενοχοποιούν για τα προβλήματα τα θύματα, τους πρόσφυγες και αθωώνουν τους υπεύθυνους.

Στη συνάντηση συμμετείχαν επίσης ο Δημήτρης Ζάχαρης, μέλος της Γραμματείας της ΚΕ και ο Σταύρος Τάσσος, βουλευτής Λέσβου του ΚΚΕ και η βουλευτής του κόμματος Λιάνα Κανέλλη.

Loading...
  • europalso

    ideascentral