Η off the record "συνάντηση κορυφής" στις Βρυξέλλες με πρωτοβουλία του Γερούν Ντάισελμπλουμ, θεωρείται ως ένα από τα δύο μεγάλα "βήματα" για να μειωθεί το "χάσμα". Το δεύτερο είναι το ραντεβού Σόιμπλε –Ντάισελμπλουμ, που έχει οριστεί για την Πέμπτη στο Βερολίνο.

Οι "παίκτες" και ο στόχος

Όπως μεταδίδει το capital.gr, στις διαπραγματεύσεις επιπέδου Brussels Group η ελληνική αποστολή συμμετέχει υπό τον υπουργό Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο. Από την πλευρά των δανειστών συμμετέχουν οι:

—> Ντάισελμπλουμ (από πλευράς Eurogroup)

—> Μοσκοβισί (από πλευράς Κομισιόν)

—> Κερέ (από πλευράς ΕΚΤ)

—> Ρέγκλινγκ (από πλευράς ESM)

—> Εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου

Οι παραπάνω επιχειρούν να βρουν μία λύση σε ένα διπλό "χάσμα": Σε αυτό που χωρίζει την ελληνική πλευρά από τους θεσμούς, αλλά και σε αυτό που χωρίζει τους θεσμούς μεταξύ τους, με την στάση του ΔΝΤ να προκαλεί σήμερα και την δημόσια αντίδραση του Επιτρόπου Μοσκοβισί.

Αφορολόγητο και συντάξεις στο τραπέζι

Από την τοποθέτησή του στο Ευρωκοινοβούλιο, αλλά και από τις πληροφορίες ανώτατου αξιωματούχου της Ε.Ε. νωρίτερα σήμερα, έγινε σαφές ότι εξακολουθούν να μαίνονται τα μέτωπα σε αφορολόγητο και συντάξεις (δηλαδή τα μέτρα αξίας 2% του ΑΕΠ που ζητά το ΔΝΤ να ληφθούν το 2019 αλλά η κυβέρνηση επιμένει ότι πρέπει να εφαρμοσθούν σταδιακά το 2019-2020), στο εργασιακό, αλλά και (σε μικρότερο βαθμό) στο ενεργειακό πεδίο.

Σύμφωνα, μάλιστα, με το euro2day.gr, το ΔΝΤ επιμένει ότι πλεόνασμα της τάξεως του 3,5% του ΑΕΠ μπορεί με τις παρούσες συνθήκες να επιτευχθεί μόνο για το 2018 και όχι για αργότερα.

«Το θέμα μας είναι το έτος 2019 καθώς το Ταμείο θεωρεί βάση προηγούμενης εμπειρίας ότι πρέπει να υπολογιστεί ότι σε προεκλογικές περιόδους οι ελληνικές κυβερνήσεις δεν εφαρμόζουν μέτρα», ανέφερε πηγή που έχει γνώση των διαπραγματεύσεων.

Στόχος της αποψινής συνάντησης είναι να βρεθούν συγκλίσεις πριν από την σύνοδο του Eurogroup στη Μάλτα την Παρασκευή, έχοντας πλέον ως δεδομένο (με βάση τις τοποθετήσεις του αξιωματούχου) ότι μία SLA (συμφωνία σε τεχνικό επίπεδο) έως τότε δεν θα είναι εφικτή.

Και τούτο όταν ο ίδιος αξιωματούχος έκανε σαφές ότι θα ανοίξουν "όλα από την αρχή" αν υπάρξει μεγάλη καθυστέρηση καθώς θα αλλάξουν δραματικά στο μεσοδιάστημα τα οικονομικά δεδομένα.

Η "εμπλοκή" Τσίπρα

Εδώ θα πρέπει να σημειώσουμε πως την δική της σημασία έχει και η "κινητοποίηση" του ίδιου του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, ήδη από χθες, Δευτέρα 03.04.2017.

Ο Αλέξης Τσίπρας συνομίλησε χθες με την γερμανίδα καγκελάριο, κάτι που επιβεβαιώθηκε από κυβερνητικές πηγές, ενώ όπως αναφέρει το mignatiou.com, ο πρωθυπουργός μίλησε και σήμερα, λίγο πριν κρίσιμη συνάντηση στις Βρυξέλλες, με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

Μέσα σε όλα αυτά, να υπενθυμίσουμε πως αύριο, Τετάρτη 05.04.2017, έρχεται στη χώρα μας και ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Ντόναλντ Τουσκ, ο οποίος θα έχει συναντήσεις τόσο με τον Αλέξη Τσίπρα, όσο και με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλο.

Αν μη τι άλλο, όλα αυτά δείχνουν πως ο Αλέξης Τσίπρας "παίρνει πάνω του" ένα μέρος της διαπραγμάτευσης, αφού με συνεχείς επαφές στο ανώτατο θεσμικό επίπεδο, επιδικώκει να βρει σημεία επαφής, ενώ οι διαπραγματεύσεις του οικονομικού επιτελείου της Κυβέρνησης συνεχίζονται κανονικά στις Βρυξέλλες.

Οι πληροφορίες λένε πως ο στόχος μιας συμφωνίας (έστω σε τεχνικό επίπεδο) πριν το Eurogroup της 7ης Απριλίου έχει απομακρυνθεί, ωστόσο μετά από την πολύμηνη καθυστέρηση της ολοκλήρωσης της δεύτερης αξιολόγησης, το Μέγαρο Μαξίμου φαίνεται πως "φορτσάρει" ούτως ώστε να κλείσει η συμφωνία όσο το δυνατόν συντομότερα…