Σε επαγρύπνηση για την επάρκεια ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα της χώρας παραμένουν η ΡΑΕ, ο ΑΔΜΗΕ, η ΔΕΗ και η ΔΕΠΑ, καθώς από προχθές πραγματοποιούνται αλλεπάλληλες συσκέψεις της Επιτροπής Διαχείρισης Κρίσεων, λόγω της πίεσης που ασκούν στο σύστημα οι αυξημένες εξαγωγές ηλεκτρικού ρεύματος προς Ιταλία και Γαλλία, λόγω της κρίσης στο γαλλικό σύστημα.

Αν και μέχρι στιγμή στη χώρα δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα επάρκειας και οι καταναλώσεις ηλεκτρισμού στο διασυνδεδεμένο σύστημα κυμαίνονται σε επίπεδα κάτω των 7.000 Mwh -ως χθες το μεσημέρι τουλάχιστον- η προσοχή έχει στραφεί στο φυσικό αέριο και τούτο γιατί όλες οι ιδιωτικές μονάδες που αυτή την περίοδο δουλεύουν στο φουλ, λόγω των εξαγωγών, χρησιμοποιούν ως καύσιμο το φυσικό αέριο.

Σε ετοιμότητα
Η ΔΕΠΑ έχει εξασφαλίσει πρόσθετο φορτία υγροποιημένου αερίου (LNG) και η ΔΕΗ βρίσκεται σε ετοιμότητα. Εξάλλου, πέραν της κατάστασης στη Γσλλία υπάρχει και η ανησυχία ότι η τουρκική Botas, θα μειώσει τις παραδόσεις αερίου στα ελληνο-τουρκικά σύνορα, όπως παραδοσιακά κάνει τέτοια εποχή τα τελευταία χρόνια, επικαλούμενη το ψύχος στην Τουρκία.

Ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΠΑ Θεόδωρος Κιτσάκος εξασφάλισε την επίσπευση της παράδοσης ενός φορτίου 74.000 κ.μ. υγροποιημένου αερίου (LNG) από την αλγερινή Sonatrach στις 10 Δεκεμβρίου, ενώ κανονικά επρόκειτο να παραδοθεί στις 28 Δεκεμβρίου. Εμβόλιμα κατέφθασε στη Ρεβυθούσα έκτακτο φορτίο LNG 74.000 κ.μ., από την Αλγερία στις 17 Δεκεμβρίου, ενώ έχει παραγγείλει άλλα 130.000 κμ LNG από τη Sonatrach, τα οποία θα φθάσουν στις 24 Δεκεμβρίου αντί της 26ης Δεκεμβρίου, όπως ήταν ο προγραμματισμός.

Παρότι οι αρμόδιες αρχές διαβεβαιώνουν ότι ως το τέλος του χρόνου δεν υπάρχει πρόβλημα όσον αφορά την επάρκεια φυσικού αερίου, υπάρχει προβληματισμός για το ύψος των αποθεμάτων ασφαλείας της Ρεβυθούσας, τα οποία βρίσκονται κάτω από το όριο ασφαλείας. Πληροφορίες μάλιστα φέρουν τη ΡΑΕ να έχει ζητήσει από τη ΔΕΠΑ να περιορίσει τις ποσότητες αερίου που πουλά στους ηλεκτροπαραγωγούς, αν υπάρξει πρόβλημα.

Ας σημειωθεί ότι στις αρχές Νοεμβρίου η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργεια της Γαλλίας αποφάσισε να τεθούν εκτός λειτουργίας μία σειρά πυρηνικών μονάδων, πάνω από το 50%, επικαλούμενη θέματα ποιότητας προμήθειας υλικών, αν και πολλοί συνδέουν την απόφαση αυτή με λόγους ασφαλείας για πιθανά τρομοκρατικά κτυπήματα.

Το αποτέλεσμα ήταν η Γαλλία να αυξήσει τις εισαγωγές ηλεκτρισμού από τις γειτονικές της χώρες

Ετσι οι εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας από το καλώδιο Ελλάδας – Ιταλίας έχουν φθάσει στο φουλ, ενώ στο παιχνίδι έχουν εισέλθει και οι βαλκανικές χώρες.

Αν και μέχρι σήμερα δεν έχει παρατηρηθεί πρόβλημα στο ελληνικό σύστημα, η ανησυχία υπάρχει όχι μόνον λόγω της αύξησης των εξαγωγών αλλά γιατί αν το ελληνικό σύστημα χρειαστεί εισαγωγές, το ελεύθερο δυναμικό είναι περιορισμένο.

Αποκλιμάκωση
Πάντως χθες οι πιέσεις στο γαλλικό σύστημα φάνηκαν να εξασθενούν. Οι τιμές στη χονδρική αγορά για ενδοημερήσια παράδοση υποχωρούσαν το πρωί κατά 6,25% στα 60 ευρώ/ Mwh, ενώ την περασμένη Παρασκευή (16/12) προθεσμιακά συμβόλαια για παράδοση στο διάστημα από 19/12 ως 24/12/2016, είχαν φθάσει και στα 100 ευρώ/ Mwh. Στη Γερμανία πάντως χθες οι τιμές στη χονδρική αυξάνονταν, φθάνοντας στα 43,75 ευρώ/MWh (+6,45%)

H υποχώρηση των τιμών στην Γαλλία ήταν αποτέλεσμα της αύξησης της παραγωγής των πυρηνικών εργοστασίων και της χαμηλότερης ζήτησης ηλεκτρισμού.