Συμφωνία κυβέρνησης – θεσμών για συντάξεις και επιδόματα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔01/12/2017 - 20:00 | Author: Newsroom

Απρόσκοπτα προχωρεί η κατάρτιση της τεχνικής συμφωνίας ανάμεσα σε κυβέρνηση και θεσμούς, με τα κομβικά ζητήματα του ασφαλιστικού και των εργασιών να έχουν ήδη κλειδώσει.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου, που μετείχε στη συνάντηση της υπουργού Εργασίας, Έφης Αχτσιόγλου, με τους Ντέκλαν Κοστέλο (ΕΕ), Φραντσέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικόλα Τζιαμαρόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ), οι δυο πλευρές συμφώνησαν στο χρονοδιάγραμμα πληρωμής των εκκρεμών συντάξεων και των εφάπαξ, ώστε τα συγκεκριμένα ληξιπρόθεσμα χρέη του Δημοσίου να εκκαθαριστούν έως τον Ιούνιο του 2018.

«Μέχρι τέλος Ιουνίου του 2018 θα έχουν εξοφληθεί οι ληξιπρόθεσμες οφειλές των Ταμείων προς τους ασφαλισμένους», δήλωσε το κυβερνητικό στέλεχος εξερχόμενο από τη συνάντηση.

Αναφερόμενο στον επαναυπολογισμό των ήδη καταβαλλόμενων κύριων , το ίδιο στέλεχος δήλωσε ότι το 90% των συντάξεων έχει επανυπολογιστεί και ότι μέχρι το τέλος του 2017 θα επανυπολογιστεί και το υπόλοιπο 10%.

Ο επαναυπολογισμός αυτός θα «γεννήσει» την προσωπική διαφορά, βάσει της οποίας το 2019, θα περικοπεί το 30% των κύριων συντάξεων.

Για τις αλλαγές των κοινωνικών επιδομάτων τονίσθηκε πως έχει σημειωθεί συμφωνία για την ύπαρξη των 320 εκατ. ευρώ μέσω της επισκόπησης των δαπανών του Δημοσίου. «Έχει διασφαλιστεί ο δημοσιονομικός χώρος για την ενίσχυση των », σημειώθηκε, ενώ διευκρινίσθηκε πως τα επιδόματα θα τα λαμβάνουν ακόμη και οικογένειες που έχουν από τρία ανήλικα τέκνα και πάνω.

Συγκεκριμένα συμφωνήθηκε ότι 160 εκατ. ευρώ που προέκυψαν από την επισκόπηση δαπανών θα προστεθούν στον προϋπολογισμό για την αύξηση των οικογενειακών επιδομάτων κατά κύριο λόγο του πρώτου και δεύτερου παιδιού, ώστε από 650 εκατ. ευρώ φέτος να διατεθούν το 2018 συνολικά 810 εκατ. ευρώ.

Απομένει να συμφωνηθεί το απόγευμα το ύψος του επιδόματος που θα λαμβάνει το πρώτο παιδί ώστε να ακολουθήσει η κλιμάκωση, καθώς στη νέα αρχιτεκτονική προβλέπεται ένα επίδομα για όλους, το οποίο θα διαμορφώνεται με βάση τον αριθμό των τέκνων και εισοδηματικά κριτήρια.

Για το εργασιακό, δεν έγινε σήμερα ειδική συζήτηση, καθώς η αλλαγή στην απαιτούμενη απαρτία για τη λήψη απόφασης για απεργιακές κινητοποιήσεις από τα πρωτοβάθμια επιχειρησιακά σωματεία από το 50+1 των εγγεγραμμένων μελών τους έχει οριστικοποιηθεί , σύμφωνα με το cnn.gr

Loading...
  • europalso

    ideascentral