Περισσότερη αγωνία θα έχουν τον Ιούνιο οι Έλληνες πολίτες για το πόσο θα πληρώσουν από τον προσεχή Αύγουστο παρά για το αν θα ολοκληρωθεί με επιτυχία η διαπραγμάτευση για την έξοδο από το μνημόνιο.

Για το πρώτο ζήτημα το οποίο έχει και άμεσο αντίκτυπο στην τσέπη έξι εκατομμυρίων πολιτών, η αγωνία δεν πρόκειται να τελειώσει νωρίτερα καθώς για τον Ιούνιο μήνα κατά τον οποίο είναι ούτως ή άλλως προγραμματισμένο να κατατεθεί η διάταξη νόμου για τους νέους συντελεστές υπολογισμού του και του συμπληρωματικού φόρου, σχεδιάζεται τώρα να μετατεθεί και η ανακοίνωση των νέων ζώνης.

Θεωρητικά, οι αντικειμενικές αξίες θα έπρεπε να ανακοινωθούν και να ενεργοποιηθούν από το τέλος Μαρτίου δηλαδή από αύριο. Αυτό πλέον θεωρείται αδύνατον καθώς η δευτεροβάθμια επιτροπή δεν έχει ολοκληρώσει ακόμη το έργο της επεξεργασίας. Ακολουθούν οι αργίες του Πάσχα κατά τις οποίες –παρά τις συστάσεις Μοσκοβισί ότι φέτος δεν υπάρχουν περιθώρια για.. ξεκούραση- είθισται να γίνεται… ανακωχή σε ότι έχει να κάνει με φόρους.

Μετά το Πάσχα, θα πρέπει να ασχοληθεί με το θέμα των αντικειμενικών αξιών η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Οικονομικών ώστε να «μετρήσει» τις δημοσιονομικές επιπτώσεις από την επιβολή των νέων αξιών. Από το… μέτρημα θα προκύψει και το ποιοι και πόσο επιβαρύνονται, ποιοι και πόσο ελαφρύνονται από τις νέες αξίες. Μόνο έτσι θα μπορέσει να λάβει το οικονομικό επιτελείο αποφάσεις σχετικά με το πώς θα αποφύγει να προκαλέσει κύμα επιβαρύνσεων στη μικρή ιδιοκτησία και στις λαϊκές συνοικίες.

Ευκολότερο θα είναι για την κυβέρνηση να προσαρμόσει τις αντικειμενικές αξίες στα δικά της πολιτικά δεδομένα αν μπορεί να «παίξει» μέχρι τελευταία στιγμή και με τις αξίες και με τους συντελεστές. Ούτως ή άλλως με το θέμα των αξιών δεν υπάρχει καμία δέσμευση, οι εισηγήσεις των εκτιμητών μπορούν να ανατραπούν.

Όσον αφορά στο θέμα των δανειστών οι οποίοι θεωρούν μείζον προαπαιτούμενο το θέμα των αντικειμενικών αξιών, η βασική τους απαίτηση δεν έχει να κάνει τόσο με το ποιες θα είναι οι νέες αξίες όσο με το να υπολογιστεί βάσει αυτών ο νέος ΕΝΦΙΑ αλλά και η απόδοσή του να μην πέσει κάτω από τα 2,65 δις. ευρώ. Αυτό θα εξασφαλιστεί με νομοθετική ρύθμιση οπότε δεν θα τεθεί ζήτημα μη εκπλήρωσης του προαπαιτούμενου.

Το θέμα είναι να υπάρξει χρόνος για να γίνει η καλύτερη δυνατή προετοιμασία και να ληφθεί η απόφαση για το ποιος θα πληρώσει το μάρμαρο.