ΣΔΟΕ: Εξαρθρώθηκε μεγάλο κύκλωμα κλοπής ΦΠΑ – Ζημία τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/01/2018 - 16:30 | Author: Newsroom

Ένα μεγάλο κύκλωμα κλοπής μέσω διακίνησης προϊόντων μαϊμού εξάρθρωσε το Σώμα Δίωξης Οικονομικού Εγκλήματος. Πρόκειται για απάτη το οποίο στέρησε από τα κρατικά ταμεία ποσό τουλάχιστον 30 εκατομμυρίων ευρώ.

Σε συνέντευξη Τύπου του ΣΔΟΕ , ο ειδικός γραμματέας του Σώματος Σταύρος Θωμαδάκης περιέγραψε αναλυτικά τον τρόπο με τον οποίο λειτουργούσε το κύκλωμα εξαπατώντας τις ελληνικές και ευρωπαϊκές αρχές.

Το κύκλωμα εισήγαγε από την Κίνα εμπορεύματα, κυρίως είδη ένδυσης και υπόδησης, κάνοντας χρήση του ειδικού τελωνειακού καθεστώτος 42 που σημαίνει ότι τα εμπορεύματα εκτελωνίζονταν κανονικά στον Πειραιά και καταβάλλονταν οι αναλογούντες δασμοί αλλά δεν καταβαλλόταν ο καθώς ο τελικός προορισμός τους ήταν κάποια χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυρίως η Ιταλία.

Tα παραστατικά ήταν άγνωστη λέξη για τους διακινητές των 49 κοντέινερ που εντοπίστηκαν στον Ασπρόπυργο μετά από έρευνα 14 ελεγκτών του ΣΔΟΕ.

Όπως ανέφερε ο επικεφαλής του ΣΔΟΕ Σταύρος Θωμαδάκης «εκτιμούμε ότι η όλη ιστορία αφορά κατ΄ έτος πάνω από 5.000 containers. Είναι ενδεικτικό ότι ένα container έχει 150.000 εσώρουχα, δηλαδή από ένα μπορεί τα κέρδη είναι είναι 150.000.

Παράλληλα αποκαλύφθηκε ένα νέο φαινόμενο φοροδιαφυγής και εισφοροδιαφυγής με όχημα τις «ΙΚΕ» (Ιδιωτικές Κεφαλαιουχικές Εταιρείες). Επιχειρηματίες κλείνουν τις εταιρείες τους, βάζουν αχυράνθρωπους –αυτοφωράκηδες (όπως χαρακτηρίζονται από το ΣΔΟΕ) «μπροστά», ανοίγουν νέα εταιρεία με τη μορφή μονοπρόσωπης ΕΠΕ ή ΙΚΕ , με την ίδια έδρα και πουλάνε τα προϊόντα τους στους ίδιους πελάτες, χωρίς να κόβουν αποδείξεις και τιμολόγια.

Loading...
  • europalso

    ideascentral