Πιθανός είναι ένας συμβιβασμός ανάμεσα στους Ευρωπαίους υπουργούς Οικονομικών και το ΔΝΤ την Πέμπτη, προκειμένου να ανοίξει ο δρόμος για τη νέα χρηματοδότηση προς την Αθήνα, ενώ την ίδια στιγμή το θέμα της ελάφρυνσης του χρέους θα «μείνει» για αργότερα.

Αυτό τόνισαν επίσημες πηγές στο Reuters.

Σύμφωνα με το Πρακτορείο, η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ πρότεινε την περασμένη εβδομάδα ένα πλάνο, σύμφωνα με το οποίο το Ταμείο θα συμμετάσχει στο ελληνικό πρόγραμμα τώρα, αλλά χωρίς χρηματοδότηση μέχρι να ανοίξει τα χαρτιά της η Ευρωζώνη για το ζήτημα του χρέους.

Η Λαγκάρντ μάλιστα θα παραβρεθεί στη συνεδρίαση του Eurogroup την ερχόμενη Πέμπτη. Η συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα, ακόμη και χωρίς εκταμιεύσεις χρημάτων, θα ήταν αρκετή για το γερμανικό κοινοβούλιο προκειμένου να συνεχίσει να χρηματοδοτεί την Αθήνα, ενώ ταυτόχρονα δεν θα προκληθεί πρόβλημα με τις αποπληρωμές ομολόγων της Αθήνας τον Ιούλιο.

«Όλοι θεωρούν ότι υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να καταλήξει η συνεδρίαση υιοθετώντας τη λύση Λαγκάρντ» ανέφερε πηγή που συμμετέχει στις προπαρασκευαστικές διεργασίες για τη συνεδρίαση της Πέμπτης στο Λουξεμβούργο. Δεύτερος αξιωματούχος δε, είπε πως περιμένει μια συμφωνία που θα συμπεριλαμβάνει τη συμμετοχή του σύμφωνα με όσα έχει περιγράψει η Κριστίν Λαγκάρντ.

Οι επικεφαλής της Ευρωζώνης έχουν επισημάνει πως αν επέλθει η αναμενόμενη συμφωνία, η Ελλάδα θα λάβει 7,4- 8 δισ. ευρώ από τον ESM προκειμένου να καλύψει τις πληρωμές του επόμενου μήνα.

Το Βερολίνο δεν θέλει να συζητήσει παρόλ’ αυτά τις λεπτομέρειες για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους πριν από τις γερμανικές εκλογές του Σεπτεμβρίου. Την ίδια ώρα, η γερμανική Βουλή έχει ζητήσει και τη συμμετοχή του ΔΝΤ, προκειμένου να εγκρίνει νέες εκταμιεύσεις χρημάτων.

Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα, καθότι ΔΝΤ και Ευρωζώνη διαφωνούν για τις προβλέψεις σχετικά με την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας τις επόμενες δεκαετίες και για τη δυνατότητα της να πετυχαίνει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα προκειμένου να εξυπηρετεί το χρέος της.

Προκειμένου να γεφυρωθεί το χάσμα, η Γαλλία προτείνει να συνδεθεί η ελάφρυνση του χρέους με την ανάπτυξη της Ελλάδας με μια αυτοματοποιημένη φόρμουλα.