H Ελλάδα εξετάζει την ανταλλαγή 20 μικρών εκδόσεων ομολόγων με τέσσερις ή πέντε νέες, καθώς ετοιμάζεται για την έξοδό της από το πρόγραμμα βοήθειας και την επάνοδο σε κανονικές συνθήκες χρηματοδότησής της, αναφέρει δημοσίευμα του Reuters που επικαλείται κυβερνητικές πηγές.

Η κυβέρνηση, σύμφωνα με το δημοσίευμα, εξετάζει μία ανταλλαγή που θα αντικαθιστούσε 20 διαφορετικά ομόλογα, ονομαστικής αξίας περίπου 32 δισ. ευρώ, με λίγες εκδόσεις αναφοράς, δήλωσαν αξιωματούχοι που έχουν γνώση της πρότασης. «Σχεδιάζουμε να προχωρήσουμε με κάποια μέτρα διαχείρισης του χρέους… για να βελτιώσουμε τη ρευστότητα και την εμπορευσιμότητα», δήλωσε υψηλόβαθμος κυβερνητικός αξιωματούχος.

Αξιωματούχοι ανέφεραν ότι η κίνηση είναι ακόμη υπό συζήτηση και δεν είπαν πότε θα πραγματοποιηθεί, προσθέτοντας ότι πρώτα πρέπει να βολιδοσκοπηθούν οι ομολογιούχοι.

Τα 20 ομόλογα εκδόθηκαν το 2012, όταν έγινε κούρεμα 53,5% των επενδύσεων των ιδιωτών ομολογιούχων. Στους μεγάλους ομολογιούχους περιλαμβάνονταν τράπεζες και ασφαλιστικά ταμεία στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Δύο χρόνια αργότερα, το 2014, η Ελλάδα έκανε δύο εκδόσεις στο πλαίσιο του σχεδίου για την ανάκτηση πλήρους πρόσβασης στις αγορές ομολόγων.

Αυτή τη φορά, αναφέρει το δημοσίευμα, το σχέδιο είναι πιο συγκρατημένο αλλά θα αποτελούσε ένα μεγάλο βήμα στην κατεύθυνση μεγαλύτερων εκδόσεων χρέους. Η Ελλάδα εξέδωσε πενταετές ομόλογο τον Ιούλιο και οι επενδυτές που το αγόρασαν καταγράφουν ήδη κέρδη περίπου 1,5%, αναφέρει το Reuters. Το κόστος δανεισμού της Ελλάδας μειώθηκε σημαντικά φέτος στα προ κρίσης επίπεδα, καθώς οι επενδυτές βλέπουν να εξασθενεί η προοπτική άλλων προγραμμάτων καθώς και ενδείξεις οικονομικής βελτίωσης, προσθέτει το δημοσίευμα.

Η Ελλάδα συμφώνησε με τους δανειστές της τον Ιούνιο να δημιουργήσει ένα αποθεματικό περίπου 9 δισ. ευρώ έως τον Αύγουστο από τα αδιάθετα κεφάλαια του προγράμματος.

Ένας άλλος υψηλόβαθμος αξιωματούχος δήλωσε στο Reuters ότι το αποθεματικό θα αυξηθεί έως τα 14 δισ. ευρώ, με την άντληση περίπου 5 δισ. ευρώ με νέες εκδόσεις ομολόγων και άλλα μέτρα διαχείρισης των ταμειακών διαθεσίμων. «Θέλουμε να δημιουργήσουμε ένα αποθεματικό 12-14 δις. ευρώ για τους 9-12 μήνες μετά το τέλος του τρίτου προγράμματος», δήλωσε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας: «Αυτό θα … δείξει ότι θα είμαστε σε θέση να εξυπηρετούμε τις ανάγκες μας τουλάχιστον έως τα μέσα του 2019, σε ένα δυσμενές σενάριο».

Οι αξιωματούχοι είπαν ότι η Αθήνα θέλει να εκδώσει τουλάχιστον δύο νέα ομόλογα έως το τέλος του τρίτου προγράμματος τον Αύγουστο του 2018, χωρίς να αναφέρουν τον χρόνο ή τις διάρκειες τους. «Το σχέδιο μας είναι για δύο ή τρεις νέες εκδόσεις αμέσως μετά την ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης… Εάν οι συνθήκες της αγοράς είναι ευνοϊκές, αυτό μπορεί να γίνει νωρίτερα», είπε ο ένας από τους αξιωματούχους.

Η Αθήνα ελπίζει ότι ένα διευρυμένο αποθεματικό θα βοηθήσει να ανοίξει τον δρόμο για μία καθαρή έξοδο, χωρίς την ανάγκη μίας προληπτικής πιστωτικής γραμμής από τους Ευρωπαίους δανειστές της, η οποία θα συνδεόταν με επιπλέον όρους, σημείωσαν οι αξιωματούχοι.