Στην ανάγκη συνέχισης μεταρρυθμίσεων επέμεινε ο επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ μιλώντας στο συνέδριο του Εconomist και τονίζοντας ότι η μεταμνημονιακή εποπτεία θα πρέπει να είναι σφικτή.

Επέμεινε στην ολοκλήρωση των προαπαιτούμενων ενώ προανήγγειλε την εκταμίευση το απόγευμα της υποδόσης του 1 δις. ευρώ.

Οσον αφορά τις αποφάσεις για το χρέος επανέλαβε ότι βρίσκονται στο τραπέζι με δύο βασικές, όμως προϋποθέσεις. Εάν χρειάζεται να γίνουν ή θα γίνουν εφόσον ολοκληρωθεί το πρόγραμμα.

Στάθηκε ξανά στην ανάγκη μείωσης των κόκκινων δανείων και ανέφερε ότι η έξοδος στις αγορές είναι εύθραυστη και γι αυτό η χώρα πρέπει να προσηλωμένοι στις μεταρρυθμίσεις.

Χουλιαράκης: Με «μαξιλάρι» 18 δισ. θα βγούμε από το πρόγραμμα

Τρεις προϋποθέσεις πρέπει να τηρήσει η κυβέρνηση την μεταμνημονιακή περίοδο, ανέφερε από την πλευρά του ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Γιώργος Χουλιαράκης.

Σταθερή δημοσιονομική πολιτική, δημιουργία μηχανισμού ασφαλείας, για τον οποίο είπε ότι στο τέλος του προγράμματος θα φτάσει τα 18 δισ. ευρώ και ελάφρυνση του χρέους.

Χωρίς πρόσθετα μέτρα το ελληνικό χρέος δεν είναι βιώσιμο, είπε ο κύριος Χουλιαράκης που συμμετείχε στην 22η Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης του Economist.

Κοστέλο: Ενισχυμένη εποπτεία με τρίμηνες αποστολές

Eνισχυμένη εποπτεία με τρίμηνες αποστολές και εξάμηνη ανανέωση προβλέπεται για την Ελλάδα μετά την ολοκλήρωση του προγράμματος όπως ανέφερε στο συνέδριο του Economist ο εκπρόσωπος της Κομισιόν, εκ μέρους των δανειστών, Ντέκλαν Κοστέλο.

Η επιτυχία των μεταρρυθμίσεων θα κριθεί τους επόμενους μήνες έως τον επόμενο χρόνο ενώ η λήξη της επιτήρησης θα φανεί πότε θα γίνει.

Η απόφαση της Κομισιόν θα ανανεώνεται κάθε έξι μήνες. Αυτό εκτίμησε, θα συζητηθεί 2 με 3 χρόνια μετά τη λήξη του προγράμματος.

Επίσης ζήτησε να υλοποιηθούν οι μεταρρυθμίσεις ενώ μίλησε για μείωση φορολογικών συντελεστών. Ανέφερε ότι σε κάποιες μεταρρυθμίσεις έχουν γίνει τα πρώτα βήματα αλλά χρειάζονται να γίνουν ακόμα περισσότερα σε τομείς όπως το κτηματολόγιο ή η αδειοδότηση των επιχειρήσεων και των επενδύσεων.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Φίλιπ Γκέρσον, μίλησε για την ανάγκη εμπροσθοβαρούς και ξεκάθαρης ελάφρυνσης του χρέους και ο εκπρόσωπος της ΕΚΤ στους θεσμούς Φραντσέσκο Ντρούντι ανέφερε ότι χρειάζεται μια δίκαιη συμφωνία για το χρέος για την Ελλάδα.

Ο εκπρόσωπος του ESM Νικόλα Tζαμαρόλι επανέλαβε όπως και το σύνολο των ομιλητών την ανάγκη υλοποίησης των μεταρρυθμίσεων.