Προσύμφωνο ΓΣΕΕ- εργοδοτών: Σώζονται επιδόματα, τριετίες, άδειες

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔16/03/2018 - 18:05 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Προς υπογραφή νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας οδεύουν οι εκπρόσωποι των κοινωνικών εταίρων.

Εξπρές διαπραγμάτευση ξεκίνησαν σήμερα και για την υπογραφή της Νέας Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης Εργασίας 2018, καθώς η μετενέργεια της προηγούμενης σύμβασης εκπνέει στις 31 Μαρτίου.

Οι κοινωνικοί εταίροι κατέληξαν σε μία κατ’ αρχήν συμφωνία, προκειμένου να διασωθούν το γάμου, οι τριετίες και οι άδειες των εργαζόμενων γονέων, με δεδομένο ότι δεν έχουν πια το δικαίωμα να αποφασίζουν για το ύψος του κατώτατου μισθού.

Η συμφωνία θα προβλέπει την συνέχιση των όρων εργασίας που θεσπίστηκαν με προηγούμενες ΕΓΣΣΕ, όπως είναι η διατήρηση του επιδόματος γάμου, του 13ου και 14ου μισθού στον ιδιωτικό τομέα, και των τριετών -ωριμάνσεων- που έχουν «παγώσει», έως ότου η καταγεγραμμένη ανεργία μειωθεί κάτω από 10% . Επίσης, η σύμβαση θα προβλέπει δικαίωμα άδειας φροντίδας παιδιού και για τον εργαζόμενο πατέρα στον ιδιωτικό τομέα.
Ο κατώτατος μισθός ορίζεται πλέον από το κράτος, έπειτα από διαβούλευση με τους κοινωνικούς εταίρους και τεκμηριωμένη συνεκτίμηση των πραγματικών δεδομένων της οικονομίας και της απασχόλησης από επιστημονική επιτροπή. Υπόψη λαμβάνονται οι προοπτικές της για ανάπτυξη από την άποψη της παραγωγικότητας, των τιμών και της ανταγωνιστικότητας, της απασχόλησης, του ποσοστού της ανεργίας, των εισοδημάτων και μισθών.

Η υπουργός εργασίας, , έχει εξαγγείλει ότι «θα συζητηθούν οι προϋποθέσεις για μια αύξηση του κατώτατου μισθού». Μετά το Πάσχα, σύμφωνα με πληροφορίες, αναμένεται να ξεκινήσει η διαδικασία καθορισμού του νέου κατώτατου μισθού. Πάντως, ο σχετικός νόμος ορίζει ότι η διαδικασία θα έπρεπε να είχε ξεκινήσει τέλος Φεβρουαρίου.

Ήδη, στο υπουργείο Εργασίας συζητείται η εφαρμογή του πορτογαλικού μοντέλου και αναδεικνύεται πρόσφατα από τα μέσα μαζικής ενημέρωσης. Στην Πορτογαλία, από τον μνημονιακό βασικό μισθό των 530€, η κατώτατη αμοιβή αυξήθηκε σε 557€ το 2017, για να φθάσει τα 580€ το 2018 και τα 600€ το 2019. Στην Πορτογαλία, η αύξηση των κατώτατων αμοιβών συνδυάζεται με σημαντικές μειώσεις στο μη μισθολογικό κόστος των επιχειρήσεων, ώστε να καταπολεμηθεί η ανεργία και να ενισχυθεί η ανταγωνιστικότητα της επιχειρηματικότητας συνολικά.

Οι κοινωνικοί εταίροι, πλην του ΣΕΒ, τάσσονται υπέρ του καθορισμού του κατώτατου μισθού μέσω των συλλογικών διαπραγματεύσεων.

Ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, δήλωσε: «Η διατήρηση της ΕΓΣΣΕ δεν σημαίνει αύξηση του κατώτατου το 2018, ούτε επιβαρύνει με κάτι επιπλέον τον εργοδότη από αυτά που πληρώνει σήμερα. Σαφέστατα, μετά από τρία μνημόνια υπάρχουν δυσκολίες, οι οποίες, όμως, μπορούν να ξεπεραστούν από εμάς τους ίδιους τους θεσμοθετημένους κοινωνικούς εταίρους. Η υπογραφή νέας ΕΓΣΣΕ απαιτεί σύνεση και συναίνεση, ενώ αποτελεί μια ευθύνη, την οποία η ΕΣΕΕ ως τριτοβάθμια οργάνωση και κοινωνικός εταίρος διαθέτει. Η θέση και η στάση μας όλα αυτά τα χρόνια ήταν να διορθωθούν τα κακώς κείμενα, αλλά με προσοχή, ώστε από την υπερβολή να μην φτάσουμε στην κατάργησή της».

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral