Προετοιμασμένες οι τράπεζες για απότομες μεταβολές στα επιτόκια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔10/10/2017 - 20:00 | Author: Newsroom

Αφού επεξεργάστηκε σενάρια από την απότομη νομισματική σύσφιξη έως το «πάγωμα» του δανεισμού που ακολούθησε την κατάρρευση της Lehman Brothers, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δήλωσε σήμερα πως οι της ευρωζώνης είναι καλά προετοιμασμένες για απότομες μεταβολές στα επιτόκια.

Τα αποτελέσματα έρχονται καθώς η ΕΚΤ ετοιμάζεται να ξεκινήσει την περιστολή των μέτρων νομισματικής στήριξης ύστερα από χρόνια πολύ χαμηλών επιτοκίων και μαζικών αγορών ομολόγων, ανοίγοντας το δρόμο για αυξήσεις επιτοκίων αργότερα.

Η ΕΚΤ διαπίστωσε ότι τα υψηλότερα επιτόκια θα οδηγήσουν σε υψηλότερα καθαρά έσοδα τόκων στα επόμενα τρία χρόνια για την πλειονότητα των 111 τραπεζών στα stress tests αλλά επίσης και σε χαμηλότερη οικονομική αξία του μετοχικού τους κεφαλαίου.

Σύμφωνα με δημοσίευμα του Reuters, που αναμεταδίδει το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων, τα αποτελέσματα των τεστ, που ξεκίνησαν τον Φεβρουάριο, θα συμπεριληφθούν στην ευρύτερη αξιολόγηση των τραπεζών, που καθορίζει το πόσα κεφάλαια χρειάζεται να έχει η κάθε τράπεζα.

«Ενώ οι κεφαλαιακές απαιτήσεις για τις μεμονωμένες τράπεζες ίσως προσαρμοστούν στους αναγνωρισμένους κινδύνους, η συνολική κεφαλαιακή απαίτηση δεν θα αλλάξει ως αποτέλεσμα της ανάλυσης ευαισθησίας στα επιτόκια», ανέφερε η ΕΚΤ.

Στο πλαίσιο των τεστ, η ΕΚΤ επεξεργάστηκε έξι υποθετικά σενάρια με απότομες αλλαγές στα επιτόκια, προκειμένου να δει πώς τα καθαρά έσοδα τόκων και η αξία του μετοχικού κεφαλαίου των τραπεζών θα μεταβληθούν σε κάθε περίπτωση.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral