Κοινωνικό μέρισμα 617 εκατ. ευρώ, από το συνολικό πλεόνασμα των 1,9 δισ. ευρώ του 2016, ανακοίνωσε ο κ. Τσίπρας το βράδυ της Πέμπτης, ότι θα δοθεί στους χαμηλοσυνταξιούχους.

Τα χρήματα που μοιράζονται, προκύπτουν από την υπεραπόδοση στα έσοδα, που δημιούργησαν έκτακτο πλεόνασμα. Το ποσό που μοιράζεται, μοιράζεται πριν κλείσει ο χρόνος, ώστε να εγγραφεί στις δαπάνες και να μοιραστεί όλο.

Εξάλλου, αξίζει να σημειωθεί ότι παρά τις περικοπές των συντάξεων του 2015 και του 2016, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει τη διανομή έκτακτης βοήθειας, όταν υπάρχει έκτακτο πλεόνασμα στα έσοδα χωρίς περιορισμό, υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα πρέπει να θέτει σε κίνδυνο το δημοσιονομικό στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα του κάθε έτους.

Για το 2016 οι θεσμοί έχουν αποδεχθεί την πρόβλεψη του υπουργείου Οικονομικών ότι το πρωτογενές πλεόνασμα θα φτάσει τελικά στο 1,09% του (1,9 δισ. ευρώ ), ΑΕΠ έναντι στόχο για 0,5% του ΑΕΠ ( 875).

Από την κυβέρνηση αποφασίστηκε να δοθούν τα 617 εκατ. ευρώ σε συνταξιούχους που παίρνουν σύνταξη έως και 850 ευρώ ( μικτά) ένα ποσό που θα ξεκινά από 300 ευρώ για αυτούς που παίρνουν περισσότερα και κλιμακούμενο προς τα πάνω για όσους παίρνουν μικρότερες συντάξεις.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα διανεμηθεί ποσό 4,7 φορές μεγαλύτερο από το ΕΚΑΣ που κόπηκε το 2016.

Ειδικότερα από τους υπολογισμούς του υπ. Οικονομικών τα χρήματα που θα πιστωθούν στους δικαιούχους στις 22 Δεκεμβρίου, μαζί με τις συντάξεις του Ιανουαρίου, είναι τα εξής:

-Από 500 έως 830 ευρώ θα λάβει περίπου το 10% των συνταξιούχων (περίπου 270 χιλιάδες συνταξιούχοι).

-Από 300 έως 500 ευρώ θα λάβει περίπου το 20% των συνταξιούχων (περίπου 570 χιλιάδες συνταξιούχοι).

-300 ευρώ θα λάβει περίπου το 30% των συνταξιούχων (περίπου 750 χιλιάδες συνταξιούχοι).

Είναι σαφές, λοιπόν, ότι μετά την απόφαση του πρωθυπουργού οι αποδέκτες του κοινωνικού μερίσματος θα λάβουν ένα έκτακτο επίδομα λόγω της καλής πορείας των εσόδων.

Τι γλύτωσαν τα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου

Το δεύτερο μέτρο, αυτό της αναστολής των αυξήσεων των συντελεστών ΦΠΑ από 1/1/2017 αφορά τα νησιά: η Λέσβος, η Χίος, τη Σάμος και Κως τα οποία ως γνωστό έχουν δεχθεί το μεγάλο κύμα των προσφυγικών ροών από την Συρία και άλλες χώρες της κεντρικής Ασίας.

Αν εφαρμόζονταν οι αλλαγές που έχουν ψηφιστεί από το 2015 ο βασικός συντελεστής ΦΠΑ από 17% θα αυξάνονταν στο 24%. Αυτό σημαίνει ότι ακριβαίνουν ακίνητα, αυτοκίνητα, καύσιμα, τσιγάρα, ποτά, ροφήματα, λογαριασμοί σταθερών και κινητών τηλεφώνων, είδη οικιακού εξοπλισμού, συσκευασμένα και μεταποιημένα είδη διατροφής, είδη σερβιριζόμενα σε καταστήματα μαζικής εστίασης, εισιτήρια μέσων μαζικής μεταφοράς, κόμιστρα ταξί, και πλήθος άλλων προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο μειωμένος συντελεστής που εφαρμόζεται για αγαθά και υπηρεσίες θα αυξάνονταν από το 13% στο 9% που είναι σήμερα και θα είχε ως αποτέλεσμα αυξήσεις στη ΔΕΗ, το νερό, τα νωπά κρέατα, τα ψάρια, το γάλα και τα γαλακτοκομικά προϊόντα, τα φυτά (αληθινά), τα λαχανικά και φρούτα βρώσιμα, τα δημητριακά, άμυλα και προϊόντα αλευροποιίας, το ελαιόλαδο, τα παρασκευάσματα για τη διατροφή των παιδιών, το ψωμί, τα ζυμαρικά, τα νερά φυσικά, τα φαρμακευτικά προϊόντα, τα είδη και συσκευές ορθοπεδικής, οι λογαριασμοί ηλεκτρικής ενέργειας, οι υπηρεσίες διαμονής σε ξενοδοχεία και τουριστικά καταλύματα.