Με την ακρόαση φορέων συνεχίζεται το μεσημέρι της Τρίτης, στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή, η συζήτηση και επεξεργασία του νομοσχεδίου για την αντιμετώπιση της αδήλωτης εργασίας. Στόχος είναι το νομοσχέδιο να ψηφιστεί από την ολομέλεια της Βουλής την προσεχή εβδομάδα.

«Το νομοσχέδιο συνιστά ουσιαστική παρέμβαση, που λύνει πολλές παθογένειες παρελθόντων ετών», ανέφερε νωρίτερα ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Σωκράτης Βαρδάκης και πρόσθεσε: «Η κυβέρνηση έχει αποδείξει ότι προστατεύει τον εργαζόμενο και θέτει όλα τα διαθέσιμα μέσα για την ισχυροποίηση της θέσης του. Το μείγμα πολιτικής που έχει επιλέξει για να προστατεύει τους εργαζόμενους και να ενισχύει τα εργασιακά δικαιώματα, αντικατροπτρίζεται, όχι μόνο σε αυτή τη νομοθετική παρέμβαση αλλά και στις προηγούμενες νομοθετικές της παρεμβάσεις. Εκεί που για πολλά χρόνια, δεσπόζουσα θέση στο εργασιακό περιβάλλον είχε η ευνοϊκή μεταχείριση εργοδοτών, που τρομοκρατούσαν τους εργαζόμενους, παίρνει σάρκα και οστά η επιβολή κυρώσεων στις περιπτώσεις παράβασης της εργατικής νομοθεσίας».

«Συζητάμε ένα συνονθύλευμα ρυθμίσεων και εξυπηρετήσεων», ανέφερε ο εισηγητής της ΝΔ Νότης Μηταράκης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο είναι κατώτερο των εξαγγελιών της κυβέρνησης. «Μας έχετε συνηθίσει ως κυβέρνηση στις μεγάλες υποσχέσεις και βαρύγδουπες δηλώσεις. Η υπουργός Εργασίας, τον περασμένο Απρίλιο, είπε ότι αλλάζει η αρχιτεκτονική των προστίμων για την αδήλωτη εργασία και ότι η νέα αρχιτεκτονική αποβλέπει στην απόδοση δικαιοσύνης», είπε ο κ. Μηταράκης και πρόσθεσε ότι το νομοσχέδιο αποδεικνύεται κατώτερο αυτών των εξαγγελιών, εκτιμώντας ότι ουσιαστικά δημιουργούνται κίνητρα στους εργοδότες να συνεχίζουν την αδήλωτη εργασία. Ο βουλευτής της ΝΔ αναφέρθηκε στο έργο της προηγούμενης κυβέρνησης και τα πρόστιμα που είχαν θεσπιστεί επί κυβερνήσεως Σαμαρά-Βενιζέλου και που, όπως είπε ο βουλευτής της ΝΔ, μείωσαν την αδήλωτη ανασφάλιστη εργασία κατά 27 ποσοστιαίες μονάδες. Κατηγόρησε επίσης την σημερινή κυβέρνηση, ότι είναι η ίδια που υπονομεύει την αξιοπιστία του ασφαλιστικού συστήματος με τους νόμους Κατρούγκαλου και Αχτσιόγλου και ότι προχώρησε σε 21 μειώσεις συντάξεων και αυξήσεις εισφορών.

Στη συζήτηση παρενέβη ο υφυπουργός Εργασίας Νάσος Ηλιόπουλος. «Τα ετήσια στοιχεία δείχνουν ότι το 2013 η αδήλωτη εργασία στους κλάδους της υψηλής παραβατικότητας ήταν στο 31,61%. Το 2014 την παραδώσατε στο 19,17% και αυτή τη στιγμή είναι στο 12,4%», ανέφερε απαντώντας στην αξιωματική αντιπολίτευση και υπογράμμισε ότι το Ελεγκτικό Συνέδριο έχει επισημάνει ότι η άνοδος της αδήλωτης εργασίας στο 30%, συνδέεται με την κατάργηση των Συλλογικών Συμβάσεων Εργασίας.

«Από το 2010 έως το 2014, έχουν ληφθεί τόσα μέτρα για την καταπολέμηση της αδήλωτης εργασίας όσα ποτέ άλλοτε. Ωστόσο, το μέγεθος αυτό αυξάνεται με δραματικούς ρυθμούς και δεν είναι κακό να πούμε ότι πραγματικά και οι προηγούμενες κυβερνήσεις απέτυχαν να το προσδιορίσουν και να το ελέγξουν», ανέφερε ο ειδικός αγορητής της ΔΗΣΥ Δημήτρης Κωνσταντόπουλος, επισημαίνοντας πάντως τα προβλήματα ρευστότητας που δημιούργησε στις επιχειρήσεις η κρίση. Ο βουλευτής της ΔΗΣΥ ανέφερε ότι η μέριμνα για μετατροπή του προστίμου σε δηλωμένη εργασία είναι σε θετική κατεύθυνση, τόνισε όμως ότι θα πρέπει να γίνει με τρόπο που να διαφυλάσσονται τα δικαιώματα των εργαζομένων και να αποτρέπει την εργοδοτική αυθαιρεσία.

Στην ανάγκη να καταργηθεί ο «νόμος λαιμητόμος, ο νόμος Κατρούγκαλου», αναφέρθηκε ο ειδικός αγορητής του ΚΚΕ Χρήστος Κατσώτης. Με το σχέδιο νόμου επιχειρείτε να διαμορφώσετε  την αντίληψη ότι υπάρχουν προθέσεις να μπουν κανόνες που θα στηρίζουν την υγιή επιχειρηματικότητα και τα δικαιώματα των εργαζομένων. Δεν αγγίζετε την καρδιά του προβλήματος που είναι η ανατροπή του σταθερού ημερήσιου χρόνου εργασίας, η γενίκευση ευελιξίας με ποικιλία μορφών απασχόλησης που χρησιμοποιούν οι επιχειρηματικοί όμιλοι, 14 στον τουρισμό και δεν ξέρω πόσοι ακόμη αλλού, ώστε να αυξάνουν το χρόνο, την εντατικότητα της εργασίας, να αυξάνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων και να μειώνεται παραπέρα η τιμή της εργατικής δύναμης», παρατήρησε ο βουλευτής του ΚΚΕ και πρόσθεσε ότι τα δικαιώματα των εργολαβικών εργαζομένων μπορούν να κατοχυρωθούν με την κατάργηση των δουλεμπορικών γραφείων εργασίας των διαφόρων εργολάβων.

«Δεν θριαμβολόγησε κανένας, επειδή οι συλλογικές συμβάσεις θα επανέλθουν, δεν θριαμβολογεί κανένας γιατί ο κατώτερος μισθός σιγά-σιγά άρχισε να ανεβαίνει, δεν θριαμβολογεί κανένας για το Φ.Π.Α και δεν αναφέρομαι στα νησιά καθόλου, είναι κάτι που έπρεπε να έχει γίνει εδώ και καιρό και είναι υποκριτικό να λένε (σ.σ. η ΝΔ) ότι «εμείς ζητήσαμε», ποιοι συζητήσατε; Τι είσαστε εσείς που ζητήσατε; Εσείς που μας υποχρεώσατε να έχουμε τη «Δαμόκλειο Σπάθη» των μνημονίων, τι ζήτησατε;», σχολίασε ο ειδικός αγορητής των ΑΝΕΛ Θανάσης Παπαχριστόπουλος.

«Εποικοδομητικές» χαρακτήρισε τις διατάξεις για την αδήλωτη εργασία ο βουλευτής του Ποταμιού Γιώργος Μαυρωτάς και σημείωσε: «Τα πρόστιμα παραμένουν στο επίπεδο των 10.500 ευρώ. Όλοι θα συμφωνούσαμε πως τα πρόστιμα θα πρέπει, αφενός μεν να είναι αρκούντως υψηλά ώστε να μην είναι δελεαστική η οποιαδήποτε παρανομία και αφετέρου, δεν πρέπει να είναι εξοντωτικά ώστε να υπάρχει περιθώριο περαιτέρω συμμόρφωσης και σύννομης δραστηριότητας, προς όφελος τόσο των εργαζομένων όσο και των Ταμείων. Στην κατεύθυνση αυτή, θεωρούμε πως οι προβλέψεις για εκπτώσεις σε περίπτωση συμμόρφωσης βρίσκονται στη σωστή κατεύθυνση, καθώς και οι σχετικές προϋποθέσεις».

«Ζητάμε από την κυβέρνηση να κάνει πράξη την υπόσχεση του πρωθυπουργού, και να παγώσουν οι οφειλές των ελεύθερων επαγγελματιών, διότι έτσι θα δοθούν κίνητρα στους ελεύθερους επαγγελματίες να ξανανοίξουν τη δική τους επιχείρηση ή οι υφιστάμενες επιχειρήσεις να προσλάβουν και άλλα άτομα και να αυξηθεί το ΑΕΠ της χώρας. Αυτό είναι το σημαντικό, να δώσουμε κίνητρα σε αυτές τις 400.000 Ελλήνων που χρωστάνε στο ταμείο, να δώσουμε κίνητρα για να ξαναεπιχειρήσουν στην Ελλάδα”, είπε ο βουλευτής της Ένωσης Κεντρώων Αριστείδης Φωκάς και δήλωσε σύμφωνος ότι πρέπει να διατηρηθούν υψηλά τα πρόστιμα για την αδήλωτη εργασία.

 

Σεβασμό στην προσπάθεια της προηγούμενης κυβέρνησης να περιορίσει την αδήλωτη εργασία, ζήτησε ο βουλευτής της ΝΔ. τομεάρχης Εργασίας Γιάννης Βρούτσης και πρόσθεσε: «Η αδήλωτη εργασία το Φεβρουάριο του 2013 – με στοιχεία που δίνει σήμερα η πολιτική ηγεσία του υπουργείου Εργασίας – ήταν στο 40,4%, ένα θηριώδες νούμερο, πραγματικά. Χρειάστηκαν τολμηρές αποφάσεις. Ως υπουργός μπορώ να πω ότι έδειξα τη γενναιότητα να πάρω μια πολιτική απόφαση, για την οποία κρίθηκα δριμύτατα. Μου ασκήθηκε κριτική από όλες τις πλευρές του κοινοβουλίου, ακόμη και εσωτερικά, όταν το Σεπτέμβριο του 2013 τόλμησα τότε – και καλά έκανα, όπως επιβεβαιώνεται από τα στοιχεία – να πάρω το πιο σημαντικό μέτρο υπέρ των εργαζομένων, το μέτρο της αδήλωτης εργασίας και του προστίμου των 10.500 ευρώ».