Το νομοσχέδιο δεν περιλαμβάνει ρυθμίσεις για την πώληση λιγνιτικών μονάδων η οποία περιλαμβάνεται επίσης στη συμφωνία με τους δανειστές ως απόρροια σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου


Το σύστημα παρακολούθησης του μηχανισμού των ΝΟΜΕ, η πορεία του οποίου θα κρίνει το μέλλον της ΔΕΗ και το άνοιγμα της ηλεκτρικής αγοράς, περιγράφεται στο πολυνομοσχέδιο που κατατέθηκε στη Βουλή, ενώ ρυθμίζονται και θέματα που αφορούν τον ΑΔΜΗΕ και την αποκρατικοποίηση του ΔΕΣΦΑ.
Στο νομοσχέδιο δεν υπάρχουν ρυθμίσεις για την πώληση λιγνιτικών μονάδων, η οποία περιλαμβάνεται στη συμφωνία με τους δανειστές λόγω της σχετικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, όπου οι σχετικές διαβουλεύσεις με την Κομισιόν προβλέπεται να αρχίσουν άμεσα. Η συμφωνία προβλέπει επίσης μέτρα για την αντιμετώπιση των ληξιπρόθεσμων χρεών προς τη ΔΕΗ και τη σταδιακή ανάκτηση των οφειλών προηγούμενων ετών προς τη ΔΕΗ για τη χρηματοδότηση των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας.
Ειδικότερα το πολυνομοσχέδιο για τα θέματα του υπουργείου Ενέργειας περιλαμβάνει :
-Σύμφωνα με το άρθρο 101, τα ετήσια ποσοστά απομείωσης του μεριδίου της ΔΕΗ σε σχέση με του 2015 μεχρι και το 2019 διαμορφώνονται σε 8% με σκοπό το μερίδιο της ΔΕΗ να αντιστοιχεί σε 87,24%. Για το 2017 σε 12% με σκοπό το μερίδιο αγοράς να αντιστοιχεί σε 87,24%. Για το 2019 13% με σκοπό το μερίδιο της ΔΕΗ να αντιστοιχεί σε 62,24%. Για το 2019 σε 13% με σκοπό το μερίδιο της ΔΕΗ να αντιστοιχεί σε 49,24%.
-Η ετήσια ποσότητα ηλεκτρικής ενέργειας προς δημοπράτηση πρέπει να ισούται κάθετος με τα ακόλουθα ποσοστά επι του συνολικού όγκου ηλεκτρικής ενέργειας του διασυνδεόμενων συστήματος του προηγούμενου έτους: για το 2016 8%, το 2017 16% το 2018 19%. Η φυσική παράδοση των 6% εκ της ποσότητας του 2018 αρχειακού την 1η Δεκεμβρίου του ιδού έτους. Για το 2019 22%.
-Για τον ΑΔΜΗΕ αναφέρεται οτι εγκρίνεται το καταστατικό στο ποιο ρυθμίζονται τα θέματα που αφορούν το μετοχικό κεφάλαιο , αύξηση μετόχου κεφαλαίου κλπ διάταξη προβλέπει ότι η εταιρία ΔΕΣ ΑΔΜΗΕ θα εποπτεύεται αποκλειστικά από τον υπουργό Ενέργειας και όχι τον υπουργό Οικονομικών.
-Παράλληλα, για τον ΔΕΣΦΑ αναφέρει οτι μέχρι την 31/12/2017 το 66% των μετόχων που κατέχει η ΔΕΠΑ επί του μετοχικού κεφαλαίου θα πωληθεί και μεταβιβαστεί μέσω διεθνούς διαγωνιστικής διαδικασίας που θα διενεργήσει το ΤΑΙΠΕΔ και το υπόλοιπο θα μεταβιβαστεί στο ελληνικό δημόσιο. Το πωλούμενο πωλούσε του 66%, θα αποτελείται από το 35% των μετόχων που θα αντιστοιχεί στη συμμετοχή της ΕΛΠΕ και το 31% των μετόχων που θα αντιστοιχεί στη συμμετοχή του ΤΑΙΠΕΔ επί του μετοχικού κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ.
Οι όροι συμμετοχής στην εν λόγω διαγωνιστική διαδικασία είναι να διασφαλίζουν την ασφάλεια ενεργειακού εφοδιασμού,να έχουν ιδιότητα διαχειριστή συστήματος μεταφοράς, να είναι μέλη της ΕΕ ή να αποτελούν κοινοπραξίες στις οποίες τουλάχιστον το ένα μέρος να είναι μέλος του ευρωπαϊκού δικτύου διαχειριστών.