Ποιά παγίδα κρύβουν οι συντάξεις χηρείας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔08/06/2018 - 10:49 | Author: Newsroom

Παγίδα που οδηγεί σε έμμεση κατάργηση των χηρείας από τον ΟΓΑ κρύβει η σχετική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ. Όσοι έχουν σύνταξη ΟΓΑ και πάρουν 50% σύνταξη χηρείας από ΟΓΑ ή άλλο Ταμείο κινδυνεύουν να χάσουν ακόμη και ολόκληρη τη δική τους σύνταξη.

Αυτό συμβαίνει μόνο στον ΟΓΑ γιατί με την χορήγηση δεύτερης σύνταξης καταργείται η βασική προνοιακή σύνταξη των 330 ευρώ και μένει μόνο το κομμάτι της σύνταξης που μπορεί να είναι 70, 80, 140 ευρώ.

Μετά την πρώτη τριετία μάλιστα το ποσό της σύνταξης χηρείας θα πέσει στο 25% χωρίς να ισχύει το κατώτατο όριο χηρείας που είναι 360 ευρώ.

Οι υπηρεσίες συστήνουν βάσει εγκυκλίου ΕΦΚΑ στους συνταξιούχους του να αποποιούνται τη σύνταξη χηρείας εφόσον ενημερωθούν πρώτα και να μείνουν με τη δική τους γιατί θα βρεθούν προ δυσάρεστων εκπλήξεων αν δεν τους συμφέρει τελικά να πάρουν μερίδιο από τη σύνταξη χηρείας.

Η μεγάλη αυτή παγίδα αποκαλύπτεται στην εγκύκλιο του για τις συντάξεις χηρείας, όπου ειδικά για τον ΟΓΑ αναφέρεται ότι: «στις περιπτώσεις που υποβάλλεται αίτηση συνταξιοδότησης λόγω θανάτου από δικαιούχο βασικής σύνταξης του ΟΓΑ, θα πρέπει να καλούνται οι ασφαλισμένοι προκειμένου να ενημερωθούν για το ποσό της σύνταξης που δικαιούται και να δηλώσουν υπεύθυνα εάν επιθυμούν τη χορήγηση της σύνταξης ή εάν επιλέγουν να παραιτηθούν της αιτήσεώς τους προκειμένου να εξακολουθήσει να καταβάλλεται η βασική σύνταξη του ΟΓΑ».

Στην πράξη οδηγούνται σε αποποίηση του δικαιώματος και χάρισμα σύνταξης στο κράτος γιατί θα χάσουν για πάντα τη βασική σύνταξη που παίρνουν οι ίδιοι από τον ΟΓΑ, θα μείνουν για μια τριετία με το 50% της σύνταξης του θανόντος και στη λήξη της τριετίας η σύνταξη χηρείας θα πέσει στο 25%.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral