Πίσω από το ένα «βήμα μπρός και δύο πίσω» της αξιολόγησης το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους ζει ξανά το δικό του δράμα, αφού θα πρέπει να έχει το δικό του παράλληλο σχέδιο για έναν Ιούλιο χωρίς δόση, αλλά και χωρίς πτώχευση, λόγω αθέτησης κάποιας από τις υποχρεώσεις προς τους επίσημους δανειστές.

Προσπαθώντας, λοιπόν, να αποφύγουμε δραματικές καταστάσεις όπως αυτές που ζήσαμε το καλοκαίρι του 2015, η αποταμίευση μέσω της μεταχρονολόγησης πληρωμών έχει αρχίσει έγκαιρα, αφού όπως έχει δείξει η πράξη ουδείς ξέρει πότε θα έρθει η επόμενη δόση.

Η βασική πηγή εσόδων είναι οι εισπράξεις από άμεσους και έμμεσους φόρους που φτάνουν 4,1 – 4,2 δισ. ευρώ το μήνα.

Από αυτά το δημόσιο έχει ανελαστικές μηνιαίες υποχρεώσεις για πληρωμές περίπου 1,5 δισ. ευρώ σε μισθούς και συντάξεις του δημοσίου και 1,2 δισ. ευρώ για τη χρηματοδότηση του ασφαλιστικού συστήματος.

Με τα υπόλοιπα 2,5 δισ. ευρώ πληρώνει τις υπόλοιπες υποχρεώσεις και προσδοκά να καταφέρει τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 2% του ΑΕΠ.

Όπως φάνηκε από το χθεσινό δελτίο του ΓΛΚ, η μεταχρονολόγηση δαπανών άρχισε από το τέλος του 2016, αφού μόνο για το πρώτο δίμηνο του 2017 τα ληξιπρόθεσμα (δηλαδή οι πληρωμές σε καθυστέρηση πάνω από 90 ημέρες) αυξήθηκαν σε σύγκριση με τον Δεκέμβριο του 2016 κατά περίπου 500 εκατ. ευρώ.

Την ίδια ώρα, τα στοιχεία του προϋπολογισμού για το δίμηνο Ιανουαρίου – Φεβρουαρίου δείχνουν ότι η μεταχρονολόγηση πληρωμών από τον τρέχοντα προϋπολογισμό έχουν φτάσει ήδη τα 866 εκατ. ευρώ και σύντομα θα προστεθούν και αυτά στα ληξιπρόθεσμα.

Τα ταμειακά διαθέσιμα στα τέλη του Ιανουαρίου έφταναν κοντά στα 4 δισ. ευρώ με ένα πρώτο τρίμηνο να είναι σχετικά ελαφρύ σε ό,τι αφορά τις υποχρεώσεις του χρέους, οι οποίες δεν ξεπέρασαν τα 300 εκατ. ευρώ προς το ΔΝΤ.

Μαζί, όμως, με τους τόκους των 2,2 δισ. ευρώ έφτασαν τα 2,5 δισ. ευρώ.

Οι όποιες «εφεδρείες» μέχρι να εισπραχθεί η δόση των 7 δισ. ευρώ που έχει υποσχεθεί ο πρόεδρος του Eurogroup, κ. Γερούν Νταϊσελμπλουμ εξαντλούνται με περίπου 2 δισ. ευρώ που θεωρητικά μπορεί να δανειστεί το δημόσιο από τα τραπεζικά διαθέσιμα δημοσίων Οργανισμών.

Το κακό είναι ότι οι δημόσιοι οργανισμοί που μπορεί να δανειστεί είναι τα νοσοκομεία και οι ΟΤΑ και κάτι λίγα από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Τι έχουμε να πληρώσουμε

Η πρώτη σοβαρή υποχρέωση της χρονιάς έρχεται στις 20 του μήνα με τη λήξη των ελληνικών ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Πρόκειται για υποχρέωση 1,185 δισ. ευρώ με ημερομηνία λήξης στις 20 Απριλίου.

Στο ποσό αυτό, θα πρέπει να προστεθούν και 168 εκατ. από ομόλογα του ελληνικού δημοσίου που παρακρατούν οι άλλες Κεντρικές Τράπεζες της Ευρωζώνης.

Ως γνωστόν, ο χειρότερος -από πλευράς όγκου υποχρεώσεων- μήνας του 2017 είναι ο Ιούλιος.

Ομόλογα που τριετούς διάρκειας ύψους 2,09 δισ. που εξέδωσε το ελληνικό δημόσιο το 2014 σε μια από τις πρώτες προσπάθειες εξόδου στις αγορές εν μέσω των μνημονίων.

Η προθεσμία αποπληρωμής των ομολόγων είναι η 17η Ιουλίου.

– Στις 18 Ιουλίου, λήγει δόση ύψους 289,8 εκατ. ευρώ του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

– Στις 20 Ιουλίου, εκπνέει η προθεσμία για την αποπληρωμή ομολόγων που βρίσκονται στην κατοχή της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, συνολικού ύψους 3,9 δισ. ευρώ.

– Μέσα στον μήνα θα πρέπει να πληρωθούν και τόκοι ύψους περίπου 800 εκατ. ευρώ.

Συνολικά, ο δεύτερος μήνας του καλοκαιριού έχει φορτωμένες υποχρεώσεις χρέους ύψους 7,2 δισ. ευρώ.