Μείζον ευρωπαϊκό θέμα χαρακτηρίζει τις συλλογικές διαπραγματεύσεις ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Στέργιος Πιτσιόρλας, με συνέντευξη που παραχωρεί στην εφημερίδα «Έθνος της Κυριακής» και προκαλεί την αντιπολίτευση να απαντήσει δημόσια εάν συντάσσεται με τις θέσεις του ΔΝΤ.

Ο υφυπουργός αναφορικά με τις αντιδράσεις που προκλήθηκαν και στο εσωτερικό της κυβέρνησης για τη ΔΕΗ, υπογραμμίζει: «Έχουμε το πλεονέκτημα της γεωγραφικής θέσης, καθώς και το πλεονέκτημα στον συνδυασμό πηγών ενέργειας που δεν το έχουν πολλοί. Δεν υπάρχει λόγος να βάζουμε μόνοι μας διλήμματα που μας καταδικάζουν σε αδράνεια και επιτρέπουν σε άλλους να σφετερίζονται δικά μας πλεονεκτήματα». Και προσθέτει ο κ. Πιτσιόρλας: «Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κρίσιμο ενεργειακό κόμβο. Μπορεί όμως και να παρακολουθεί και να μείνει στο περιθώριο. Το τι θα γίνει εξαρτάται αποκλειστικά από τις δικές μας αποφάσεις». Στέλνει δε μήνυμα προς κάθε κατεύθυνση: «Δεν φοβόμαστε τον ανοιχτό διάλογο και τις μεταξύ μας συγκρούσεις (…) προτείνω να μην ποντάρουν (σ.σ ορισμένοι) στην εκδήλωση προβλημάτων στην κυβερνητική πλειοψηφία».

Για το ζήτημα των συλλογικών διαπραγματεύσεων ξεκαθαρίζει πως είναι πριν από όλα ευρωπαϊκό ζήτημα και ως τέτοιο το θέτει η κυβέρνηση, ενώ απευθυνόμενος προς την αντιπολίτευση αναρωτιέται: «Σε αυτό το θεμελιώδες θέμα η θέση των κομμάτων ποια είναι; Υπάρχει κανείς που να συμφωνεί με τις αξιώσεις του ΔΝΤ;».

Για την καθυστέρηση στο κλείσιμο της αξιολόγησης ο κ. Πιτσιόρλας σημειώνει ότι επηρεάζει την οικονομία και πως ο σκοπός των δανειστών είναι να πιέσουν με αυτόν τον τρόπο την κυβέρνηση για να υποχωρήσει στις αξιώσεις τους, ενώ αφήνει αιχμές για τη στάση της αντιπολίτευσης, η οποία όπως και οι δανειστές -όπως σημειώνει- χρησιμοποιεί το επιχείρημα της καθυστέρησης, λέγοντας «δεν λέω ότι η αντιπολίτευση δεν πρέπει να ασκήσει το ρόλο της». «Όμως υπάρχει μια δεύτερη ουσιώδης διάσταση. Η προάσπιση του συμφέροντος του ελληνικού λαού και της χώρας σε μια στιγμή οριακής διαπραγμάτευσης με τους δανειστές», τονίζει ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης.

«Η κυβέρνηση Τσίπρα βρίσκεται αντιμέτωπη με την ιστορική πρόκληση να αλλάξει εκ βάθρων το παραγωγικό και αναπτυξιακό μοντέλο, προκειμένου να εξασφαλίσει βιώσιμη και δίκαιη ανάπτυξη», σημειώνει ο κ. Πιτσιόρλας και εκφράζει την πεποίθηση ότι η Ελλάδα βγαίνει από τα μνημόνια και πρέπει να σχεδιάσει μια νέα πορεία.

Ο υφυπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, ερωτηθείς για την εμπεδωμένη στο πολιτικό σύστημα αντίληψης του κρατισμού, λέει μεταξύ άλλων: «Η Αριστερά εκπροσωπεί τον κόσμο της εργασίας και στόχος της είναι η ευημερία όλης της κοινωνίας και η κοινωνική δικαιοσύνη. Αυτές οι αξίες δεν έχουν καμία σχέση με την κρατικοδίαιτη οικονομία και το πελατειακό κράτος».

Καταλήγοντας ο κ. Πιτσιόρλας εκφράζει την βεβαιότητα ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα δικαιώσει την εμπιστοσύνη που έλαβε από τον ελληνικό λαό τον Σεπτέμβριο του 2015, με δεδομένη τη συμφωνία με τους δανειστές.