Πετρόπουλος: Λιγότερες εισφορές στον ΕΦΚΑ για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔22/11/2017 - 14:48 | Author: Newsroom

Ο χθεσινός προϋπολογισμός κατατέθηκε με πρόβλεψη 750 εκ. πλεόνασμα στον σε αντίθεση με τον περσινό που ξεκινήσαμε με ένα δισ εκατό εκατομμύρια έλλειμμα, τόνισε ο υφυπουργός Εργασίας.

Ο κ. Τάσος Πετρόπουλος, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα δήλωσε ότι από τον Δεκέμβριο είχε πει στη Βουλή ότι «ήταν μία πρόβλεψη τολμηρή για να είμαστε ασφαλείς, όμως μέσα στη χρονιά που τρέχει έχουμε δώσει μισό δισεκατομμύριο παραπάνω από πέρσι σε ασφαλιστικές παροχές, δηλαδή έχουμε δώσει ένα δις 530 εκατομμύρια». Ο κ. Πετρόπουλος πρόσθεσε ότι και οι παροχές δίνονται συντομότερα και σε περισσότερους, παρά το γεγονός ότι λέγεται ότι υπάρχει μεγαλύτερη καθυστέρηση τώρα σε σχέση με το παρελθόν.

Ο υφυπουργός Εργασίας επεσήμανε ότι ο ΕΦΚΑ έχει για το 80% των ελεύθερων επαγγελματιών λιγότερες εισφορές και ότι συνολικά οι που υπολογίζει ο ΕΦΚΑ κατά άτομο είναι μικρότερες, αθροιστικά όμως εισπράχθηκαν περισσότερες με το νέο τρόπο υπολογισμού γιατί κατέστησε εφικτή την καταβολή των εισφορών στον πολύ κόσμο. Πρόσθεσε ότι αποδεικνύεται ότι ο τρόπος που λειτουργεί ο ΕΦΚΑ με το νόμο του ’16, δημιουργεί μία τάση προσέλκυσης των ασφαλισμένων στο σύστημα κοινωνικής ασφάλισης από το οποίο είχαν αποχωρήσει. Δήλωσε ότι γνωρίζει τις συνθήκες στην αγορά εργασίας και γι’ αυτό ο ΕΦΚΑ δεν έχει προχωρήσει σε αναγκαστικές πράξεις εκτέλεσης αποφάσεων στην περιουσία των ασφαλισμένων , γιατί όπως είπε η θέση του είναι δεν παίρνεις το σπίτι από κάποιον για να του δώσεις μία σύνταξη να ζήσει, και αυτό ο κανόνας δεν θα παρουσιαστεί.

Ο κ.Πετρόπουλος, επιτέθηκε στον κ. Μητσοτάκη που κατηγόρησε την κυβέρνηση ότι φτωχοποιεί τον ελληνικό λαό, λέγοντας ότι ο κ. Μητσοτάκης, όταν λέει αυτό , σκέφτεται μία μικρή κάστα που για πρώτη φορά καλείται να πληρώσει, εννοεί εκείνους που γύρω του θησαύριζαν και αποθησαύριζαν σε παραδεισένιους τόπους. Σχετικά με τις επικουρικές συντάξεις και ότι ξεπαγώνουν 120.000 σε δύο μήνες, ο κ. Πετρόπουλος είπε ότι επειδή οι εισφορές για την επικουρική, υπερέβαιναν το ποσό των συντάξεων για τις κύριες, αυτό θα οδηγούσε σε μειωμένες παροχές επικουρικών συντάξεων. Με το νέο νόμο όμως, θα καταβάλλεται βελτιωμένη παροχή επικουρικής σύνταξης και την προηγούμενη εβδομάδα δόθηκαν τα νεώτερα στοιχεία για τις προσαυξήσεις από την εθνική αναλογιστική αρχή και εκδώσαμε τη σχετική εγκύκλιο να εφαρμοστεί αμέσως. Τόνισε ότι οι επικουρικές συντάξεις καθυστερούσαν παλαιότερα να υπολογισθούν, και υπήρχαν πολλές εκκρεμότητες από τα προηγούμενα έτη, επομένως δεν ήταν παγωμένες, όπως γράφτηκε, και τώρα θα προχωρήσει η έκδοση των συντάξεων που φυσικά δεν πρόκειται να τελειώσουν σε δύο μήνες που επίσης γράφεται, όταν κατά το παρελθόν περνούσαν τέσσερα χρόνια να δοθούν οι συντάξεις, αν και θα βελτιώσουμε την ταχύτητα έκδοσης των επικουρικών συντάξεων.

Σχετικά με την παρακρατήσεις που έγιναν στις συντάξεις από τον ΕΟΠΠΥ, τόνισε ότι θα δοθούν αμέσως στη σύνταξη που θα πάρουν για τον Δεκέμβριο και θα δουν αυξημένες τις συντάξεις τους κατά το μέρος της παρακράτησης που κακώς είχε γίνει.

Loading...
  • europalso

    ideascentral