Πανικός στη ΝΔ μετά την ευθεία αμφισβήτηση Μητσοτάκη –Διάψευση από τη ΝΔ και σιγή ιχθύος Μεΐμαράκη

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔02/03/2017 - 22:32 | Author: Newsroom

Πανικός στη ΝΔ μετά την εμφαντική και καυστική δήλωση του πρώην προέδρου του κόμματος, Ευάγγελου Μεϊμαράκη, που χαρακτήρισε “τζάμπα μάγκες”, όσους καταψηφίσουν τα επικείμενα νεοφερμένα μέτρα της κυβέρνησης.

Ο Μεϊμαράκης αμφισβήτησε ανοιχτά την πολιτική Μητσοτάκη.

Στελέχη της Νέας Δημοκρατίας προσκείμενα στον πρόεδρο του κόμματος ανέφεραν στο Tribune ότι οι δηλώσεις Μεϊμεράκη δημιουργούν μεγάλο εσωκομματικό πρόβλημα και επιστρέφουν την ΝΔ στην εσωστρέφεια, σε μια περίοδο που δημοσκοπικά αλλά και ουσιαστικά -κατά την άποψη τους- το κόμμα έχει κάνει άλματα στην κοινωνία και έχει αποδυναμώσει την κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ-ΑΝΕΛ.

Ολοένα και περισσότερα στελέχη αμφισβητούν τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές Μητσοτάκη.

Έτσι επελέγη να δοθούν διευκρινήσεις με πηγές της ΝΔ να αναφέρουν ότι όσα είπε ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης σήμερα για τους τζάμπα μάγκες και μη ψήφιση των μέτρων πήγαιναν στον Μάκη Βορίδη και όχι στον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η δήλωση αυτή είναι προφανές ότι έγινε προκειμένου να πέσουν οι τόνοι αντιπαράθεσης, αφού η αρχική δήλωση του κ. Μεϊμαράκη είναι απολύτως σαφής.

Η ΝΔ διαψεύδει, όχι ο Μεϊμαράκης

Μια εξέλιξη που δείχνει το μέγεθος του προβλήματος στο εσωτερικό της Νέας Δημοκρατίας, αφού οι «διευκρινήσεις» δεν δόθηκαν από τον ίδιο τον Βαγγέλη Μεϊμαράκη, αλλά από το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης που ανέφερε ότι «ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ Βαγγέλης Μεϊμαράκης μας ενημέρωσε, πως τα όσα είπε αναφέρονταν σε δηλώσεις του Μάκη Βορίδη και αφορούσαν το 2015 και την τότε στάση της ΝΔ στη Βουλή, και δεν είχαν καμία σχέση με τα όσα είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στη συνέντευξή του» .

Ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ Μάκης Βορίδης σε ραδιοφωνική του συνέντευξη είπε: Προσωπική μου άποψη τότε, την οποία εξέφρασα στο εσωτερικό της Κοινοβουλευτικής Ομάδας είναι ότι δεν έπρεπε να έχουμε ψηφίσει το 3ο μνημόνιο. Ομως επικράτησε εκεί η εξής σκέψη, γιατί υπήρξε η κρατούσα γνώμη στο εσωτερικό της ΝΔ ότι επειδή τότε η κυβέρνηση δεν είχε πλειοψηφία στη Βουλή, επειδή τότε διακινδυνεύαμε πράγματι το να πτωχεύσει η χώρα, η κρατούσα γνώμη υποστήριξε ότι έπρεπε να υπερψηφιστεί το συγκεκριμένο πακέτο μέτρων».

Στο ερώτημα αν τώρα κινδυνεύσει η πλειοψηφία ποια θα είναι η αντίδραση του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης στην ψηφοφορία ο κ. Βορίδης απάντησε: «Δεν θα ψηφίσουμε όχι γιατί δεν βρισκόμαστε στη δραματική κατάσταση που βρισκόμασταν τότε. Θα αφήσουμε την κυβέρνηση να πέσει να πάμε σε εκλογές».

Η θέση του Μάκη Βορίδη

Μετά τις διαρροές από την Νέα Δημοκρατία ότι ο Μεϊμαράκης με το τζάμπα μάγκες εννοούσε τον Μάκη Βορίδη και όχι τον Κυριάκο Μητσοτάκη, ο κ. Βορίδης έδωσε τις δικές του θέσεις μιλώντας στον ΑΝΤ1.

Συγκεκριμένα ο Μάκης Βορίδης εξέφρασε την άποψη ότι ο πρώην πρόεδρος του κόμματος, Βαγγέλης Μεϊμαράκης, δεν αμφισβήτησε κεντρικές επιλογές και την στρατηγική της ΝΔ.

«Το μείζον είναι το 2017 και όχι το 2015 – που μπορούμε να κάνουμε συζήτηση για την ιστορία – όπου η θέση της ΝΔ είναι ξεκάθαρη ότι δεν πρόκειται να ψηφίσει τα μέτρα, ακόμα και αν η κυβέρνηση χάσει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία» είπε ο κ. Βορίδης, απαντώντας εμμέσως και στις διαρροές του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης ότι ο κ. Μεϊμαράκης αναφερόταν στη δική του διαφωνία με την υπερψήφιση των μέτρων το 2015.

Ο κ. Βορίδης είπε πως οι σημερινές πολιτικές συνθήκες διαφέρουν σε σχέση με εκείνες του 2015, σημειώνοντας πως «τώρα θα ρίχναμε την κυβέρνηση, καθώς θα οδηγούσε σε αυτό που ζητάμε εδώ και καιρό, τις εκλογές. Και σε αυτό συμφωνεί ο κ. Μεϊμαράκης».

Ανέφερε τέλος, πως ο ίδιος είχε διαφωνήσει για την υπερψήφιση των μέτρων το 2015 και υποστήριξε πως ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να εμφανίσει την ΝΔ ότι βρίσκεται σε εσωκομματική σύγκρουση.

Τι δήλωσε ο Ευάγγελος Μεϊμαράκης

Ερωτηθείς σε πηγαδάκι με κοινοβουλευτικούς συντάκτες για το «όχι» της ΝΔ που προανήγγειλε χθες Τετάρτη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ο Β. Μεϊμαράκης σχολίασε πως πρόκειται για στάση εκ του ασφαλούς με δεδομένο ότι η συμπολίτευση διαθέτει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία.

Ο Β. Μεϊμαράκης υπενθύμισε, μάλιστα, ότι όταν ήταν εκείνος πρόεδρος της ΝΔ το κρίσιμο Σεπτέμβρη του 2015, ο ΣΥΡΙΖΑ δεν διέθετε πλειοψηφία και υπήρχε κίνδυνος Grexit σε περίπτωση που δεν έλεγε «ναι» στη συμφωνία.

«Τώρα είναι τζάμπα-μαγκιά να λες όχι» είπε χαρακτηριστικά και σημείωσε ότι η στάση του έχει δικαιωθεί.

Ο Β. Μεϊμαράκης πήρε, όμως, αποστάσεις και από τη γραμμή του κ. Μητσοτάκη κατά κάθε συνομιλίας με τον ΣΥΡΙΖΑ και επέμεινε στην εθνική συνεννόηση.

Μάλιστα, ο πρώην πρόεδρος της ΝΔ επέρριψε βαρύτατες ευθύνες στον Αλέξη Τσίπρα για το γεγονός ότι δεν αποδέχτηκε την πρότασή του για συγκρότηση εθνικής ομάδας διαπραγμάτευσης.

Η πρωτοφανώς σκληρή δήλωση του πρώην προέδρου της ΝΔ και εκφραστή του καραμανλικού στρατοπέδου στα εσωτερικά της αξιωματικής αντιπολίτευσης έρχεται σε μία χρονική συγκυρία που οι γαλάζιοι συσχετισμοί έχουν διασαλευθεί και εκτιμάται πως εισάγουν τη ΝΔ σε έναν νέο κύκλο εσωστρέφειας.

Δεν είναι λίγα τα στελέχη εκείνα που εκτιμούν πως μετά την άρνηση υπερψήφισης της εφάπαξ 13ης σύνταξης, η ΝΔ υπό τον Κυριάκο Μητσοτάκη σύρεται σε νέα αντικοινωνικά μονοπάτια, μέσα από την παγίδα της καταψήφισης του συνόλου των μέτρων που θα έρθιουν στη Βουλή, αφού σε αυτά θα εντάσσονται και πολλά μέτρα ελάφρυνσης για τους πολίτες.

Η απάντηση Μεϊμαράκη επί της ουσίας απευθύνεται όχι μόνο στον ίδιο τον Κυριάκο Μητσοτάκη αλλά και στο σκληροπυρηνικό τμήμα της ΝΔ, το οποίο είχε ταχθεί κατά της ψήφισης της συμφωνίας του Ιουλίου επί των ημερών του στο τιμόνι της ΝΔ, όπως διαβεβαίωσε σχετικά σήμερα και ο Μάκης Βορίδης.

Οι σχέσεις εξάλλου του καραμανλικού μπλοκ με την ηγεσία ουδέποτε ήταν καλές, ενώ το τελευταίο χρονικό διάστημα έχουν επιδεινωθεί σημαντικά, μετά και το οργισμένο τηλεφώνημα Καραμανλή στον Κυριάκο Μητσοτάκη τόσο για τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές αλλά κυρίως για τις επιθέσεις του Αντιπροέδρου του, Άδωνι Γεωργιάδη στον Κώστα Καραμανλή και την περίοδο διακυβέρνησής του.

Πηγή κειμένου:

tribune.gr

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral