Δίχως απόφαση θα είναι το Eurogroup της Δευτέρας, σημείωσε ανώτερος αξιωματούχος της Ευρωζώνης ο οποίος τόνισε πως αν και μια συμφωνία στο τεχνικό επίπεδο για τη δεύτερη αξιολόγηση ήταν δυνατή ως το Eurogroup της Δευτέρας 20 Μαρτίου και θα άνοιγε το δρόμο για μια συνολική (πολιτική) συμφωνία που θα ολοκλήρωνε τη 2η αξιολόγηση, δεν έχει γίνει ικανή πρόοδος ακόμη και πλέον ούτε τον Απρίλιο φαίνεται δυνατή μια συνολική συμφωνία.

«Ήταν τεχνικά ήταν δυνατό να ολοκληρώσουμε την SLA πριν το Eurogroup της 20ης Μαρτίου, όμως αυτό δεν ισχύει πλέον, δεν είναι πολιτικά δυνατό δηλαδή» εξήγησε ο αξιωματούχος, προσθέτοντας πως οι επόμενες τρείς ημέρες μέχρι το Eurogroup δεν είναι αρκετές, για την επίτευξη τέτοιας πρόοδου που θα λύσει τα ανοιχτά προβλήματα μεταξύ των δύο πλευρών.

Συνεπώς τη Δευτέρα θα γίνει μια καταγραφή της προόδου, ίσως και με κάποιες δεσμεύσεις από τη πλευρά του Έλληνα υπουργού Οικονομικών για την επίτευξη επαρκής πρόοδου τους επόμενους μήνες.

Εξηγώντας το τι μέλλει γενέσθαι, ο αξιωματούχος της Ευρωζώνης σημείωσε πως όσο καθυστερούμε η κατάσταση δεν γίνεται ευκολότερη και δεν κερδίζει τίποτα καμία πλευρά από το να υπάρχουν καθυστερήσεις.

Πολύ δύσκολη μια συνολική συμφωνία τον Απρίλιο

Ίσως πιο ανησυχητικό είναι το γεγονός πως ο αξιωματούχος εκτίμησε πως ο Απρίλιος είναι δύσκολος όχι μόνο λόγω των διακοπών του Πάσχα αλλά και επειδή είναι πολύ φορτωμένο το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Με τον τρόπο αυτό άφησε να εννοηθεί ότι με τα σημερινά δεδομένα η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα δεν θα γίνει πριν τον Μάιο, γεγονός που μπορεί να δημιουργήσει ντόμινο εξελίξεων.

Παράλληλα ανοιχτές συνεχίζουν να είναι οι «πληγές» των διαπραγματεύσεων στις συνομιλίες της ελληνικής πλευράς με την ομάδα Βελκουλέσκου-Κοστέλο (Κομισιόν)-Τζιαμαρόλλι (ESM)-Ντρούντι (ΕΚΤ) εις ό,τι αφορά τα εργασιακά, όπου ο αξιωματούχος σημείωσε ότι δεν έχει επιτευχθεί «καμία πρόοδος», για τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, αλλά και τα δημοσιονομικά μέτρα που αφορούν την επίτευξη του πρωτογενούς πλεονάσματος ύψους 3.5% μετά το 2018και τέλος τα ζητήματα των ιδιωτικοποιήσεων. Χωρίς όλα αυτά τα στοιχεία δεν μπορεί να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση, σύμφωνα με τον αξιωματούχο των Βρυξελλών.

Αν και σημειώνει πρόοδο στα ζητήματα του αφορολόγητου, συνεχίζουν να υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες σχετικά με τις μεταρρυθμίσεις στις συντάξεις. Συνεπώς, για τον ανώτερο αξιωματούχο της Ευρωζώνης το βέλτιστο που μπορεί να επιτευχθεί τον Απρίλιο, εάν όλα πάνε καλά, είναι μια πρώτη τεχνική συμφωνία και σε καμία περίπτωση η συνολική συμφωνία που θα κλείσει την δεύτερη αξιολόγηση.

Ως συνήθεις φήμες χαρακτήρισε τα περί μεταφοράς των συζητήσεων για τα εργασιακά στη τρίτη αξιολόγηση ο αξιωματούχος, λέγοντας πως αποτελούν ζήτημα της δεύτερης αξιολόγησης.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε πάντως σε σχέση με τις συλλογικές διαπραγματεύσεις, όπου τώρα το ζήτημα είναι οι μεταρρυθμίσεις να αντανακλούν μεν τις βέλτιστες κοινοτικές πρακτικές, αλλά όμως ακόμα και μεταξύ των θεσμών υπάρχου διαφωνίες για το τι ακριβώς πρέπει να γίνει και αυτό είναι ένα ζήτημα που πρέπει να λυθεί.

Θέλουν εγγυήσεις για επιστροφή των δανειστών…

Εγγυήσεις από τις ελληνικές Αρχές φαίνεται να θέλουν οι θεσμοί για να επιστρέψουν στην Αθήνα οι επικεφαλής των θεσμών, οι οποίες έγκεινται σε δύο βασικά ζητήματα. Πρώτα την πρόοδο στις συνομιλίες που θα σημειωθεί από σήμερα μέχρι τη Δευτέρα το πρωί που θα ξεκινήσει το Eurogroup και έπειτα στις εγγυήσεις που θα λάβουν οι θεσμοί κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης από τον Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Γενικότερα το Eurogroup της 20ης Μαρτίου αναμένεται να είναι σύντομο, κάτι που έχει γίνει παράδοση πλέον όπως σημειώνει χαριτολογώντας ο αξιωματούχος. Η συνεδρίαση των ΥΠΟΙΚ θα ασχοληθεί πέρα από το θέμα της Ελλάδας, με τον σχεδιασμό των ασφαλιστικών ταμείων της Ευρωζώνης και τη συζήτηση της πορείας των προϋπολογισμών τους.