Οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στις ΗΠΑ και την Ευρωπαϊκή Ένωση για συμβιβαστική λύση στο μέτωπο του εμπορίου δεν φαίνεται να αποδίδουν τους προσδοκώμενους καρπούς. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ ετοιμάζεται μάλιστα να χτυπήσει τους Ευρωπαίους σε έναν εξαιρετικά κρίσιμο τομέα- αυτόν της αυτοκινητοβιομηχανίας, σε μία κίνηση, που αναμένεται να πυροδοτήσει έντονες αντιδράσεις από Βερολίνο και Παρίσι.

Σύμφωνα με το CNBC o Αμερικανός πρόεδρος ανακοίνωσε αργά το βράδυ της Τρίτης, σε ομιλία του στη Δυτική Βιρτζίνια, ότι θα επιβληθούν δασμοί 25% στα εισαγόμενα από την Ε.Ε. αυτοκίνητα. «Θα βάλουμε φόβρο 25% σε κάθε αυτοκίνητο, που εισάγεται στις ΗΠΑ από την Ευρωπαϊκή Ένωση» είπε χαρακτηριστικά.

Η δήλωση αυτή έρχεται την ώρα που πληροφορίες της Wall Street Journal θέλουν τον υπουργό Εμπορίου, Γουίλμπουρ Ρος, να επιδιώκει τη μετάθεση της προθεσμίας του Αυγούστου, που είχε θέσει για την επιβολή δασμών στα αυτοκίνητα, προκειμένου να προχωρήσουν διαπραγματεύσεις με όλες τις μεγάλες χώρες- εξαγωγείς οχημάτων, που βρίσκονται σε εξέλιξη.

Υπενθυμίζεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ είχε ζητήσει από το Μάιο από το υπουργείο Εμπορίου να εξετάσει κατά πόσο τέτοιου είδους εισαγωγές αποτελούν απειλή για την εθνική ασφάλεια. Ήταν το ίδιο επιχείρημα που είχε χρησιμοποιήσει για τους δασμούς στις εισαγωγές αλουμινίου και χάλυβα.

Οι ΗΠΑ εισήγαγαν πέρυσι 8,72 εκατομμύρια αυτοκίνητα αξίας 191,7 δισ. δολαρίων. Τα περισσότερα από τα μισά (4,72 εκατομμύρια) προοήλθαν από τους εταίρους τους στη NAFTA, δηλαδή το Μεξικό και τον Καναδά.

Οι ΗΠΑ επιβάλλουν σήμερα δασμούς μόλις 2,5% στα εισαγόμενα Ι.Χ., αλλά και 25% σε ελαφρά φορτηγά. Η Ε.Ε. την ίδια ώρα επιβάλλει δασμούς 10% σε όλα τα οχήματα. Οι Βρυξέλλες έχουν διαμηνύσει πως θα απαντήσουν με το ίδιο νόμισμα στην αύξηση των αμερικανικών δασμών.

Δασμοί στις εισαγωγές σωλήνων

Νωρίτερα άλλωστε, το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ πως κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα πως συγκολλημένοι σωλήνες μεγάλης διαμέτρου που εισάγονται στη χώρα από τον Καναδά, την Κίνα, την Ελλάδα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία, προσφέρονται σε τιμές πολύ κατώτερες της θεωρούμενης ως δίκαιης με σκοπό “την δόλια απόσπαση μεριδίου αγοράς της χώρας”, ότι δηλαδή επιδοτούνται και ακολουθούνται “πρακτικές ντάμπινγκ” κατά τη διάθεσή τους.

Το υπουργείο διευκρίνισε ότι συμπέρανε πως οι σωλήνες αυτοί, οι οποίοι χρησιμοποιούνται συνήθως για την κατασκευή αγωγών μεταφοράς πετρελαίου και φυσικού αερίου, πωλούνται σε τιμές χαμηλότερες αυτών που θεωρούνται δίκαιες εκατοστιαία, από 3,45% ως 132,63%.

Τον Ιούνιο, το υπουργείο είχε ανακοινώσει πως κατέληξε στο προκαταρκτικό πόρισμα ότι οι σωλήνες που εισάγονται από τις τέσσερις από τις έξι χώρες -την Κίνα, την Ινδία, τη Νότια Κορέα και την Τουρκία- επιδοτούνται αθέμιτα κι επέβαλε σε πρώτη φάση δασμούς οι οποίοι στην περίπτωση της Ινδίας ξεπέρασαν ακόμη και το 500%.

Στην ανακοίνωση που δημοσιοποίησε την Τρίτη, ανέφερε ότι το ντάμπινγκ των εισαγόμενων σωλήνων από τον Καναδά ανέρχεται στο 24,38%· από την Κίνα στο 132,63%· από την Ελλάδα στο 22,51%· από την Ινδία στο 50,55%· από τη Νότια Κορέα μεταξύ ενός 14,97% κι ενός 22,21%· και από την Τουρκία μεταξύ ενός 3,45% και ενός 5,29%.

Οι εισαγωγές των σωλήνων από τις έξι χώρες είχαν αξία που υπερέβη τα 720 εκατομμύρια δολάρια το 2017, διευκρίνισε το υπουργείο Εμπορίου των ΗΠΑ.