Οι χρεώσεις «υπέρ τρίτων» που φουσκώνουν τον λογαριασμό του ηλεκτρικού ρεύματος πλήττουν και την τσέπη των καταναλωτών αλλά και τον ανταγωνισμό.

Όσο δελεαστικές προσφορές και αν κάνουν οι ιδιωτικές εταιρείες που προσπαθούν να αποσπάσουν μερίδιο από τη ΔΕΗ, το τελικό όφελος για τον συνδρομητή περιορίζεται καθώς επιβαρύνσεις που εμφανίζονται στον λογαριασμό όπως του «ΑΔΜΗΕ και του ΔΕΔΔΗΕ», του ΕΤΜΕΑΡ (για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας) και των Υπηρεσιών Κοινής Ωφέλειας (για τα νησιά, το κοινωνικό τιμολόγιο και τους πολύτεκνους) φτάνουν να προσαυξάνουν ακόμη και κατά 76% την αξία του ηλεκτρικού ρεύματος.

Με αυτές τις χρεώσεις –όπως επίσης και με τους φόρους και τα δημοτικά τέλη αλλά και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ- ο καταναλωτής θα επιβαρυνθεί είτε παραμείνει στο πελατολόγιο του πρώην μονοπωλίου είτε επιλέξει έναν από τους «ιδιώτες» που δραστηριοποιούνται στην αγορά και οι οποίοι έχουν αποσπάσει μέχρι στιγμής μερίδιο της τάξεως του 11,42%.

Έτσι, ο ανταγωνισμός παίζεται ουσιαστικά σε ένα μικρό κομμάτι του τελικού ποσού που καλείται να πληρώσει ο καταναλωτής, το οποίο μπορεί να είναι αρκετά μικρότερο ακόμη και του 50%. Εκτός ανταγωνισμού είναι ουσιαστικά και τα νοικοκυριά που πληρούν τις προϋποθέσεις για την εγγραφή στο «κοινωνικό τιμολόγιο».

Το «βαρίδι» που λέγεται «χρεώσεις υπέρ τρίτων» γίνεται ιδιαίτερα αισθητό στους εκκαθαριστικούς λογαριασμούς που αποστέλλονται αυτή την περίοδο καθώς οι καταναλώσεις είναι αυξημένες λόγω του ψυχρού και παρατεταμένου χειμώνα.

Νοικοκυριά προσπάθησαν να αντιμετωπίσουν το ακριβό πετρέλαιο θέρμανσης το οποίο ανατιμήθηκε και λόγω του ράλι στη διεθνή τιμή του πετρελαίου αλλά και εξαιτίας της αύξησης του ειδικού φόρου κατανάλωσης από τον Οκτώβριο του 2016 που μοιραία οδήγησε και σε αύξηση του ΦΠΑ.

Με την τιμή του πετρελαίου θέρμανσης να πωλείται σε πολλές περιοχές της χώρας κοντά ή και πάνω από το ένα ευρώ, οι καταναλωτές άναψαν κλιματιστικά και ηλεκτρικά καλοριφέρ για να ζεσταθούν.

Με αυτό τον τρόπο όμως, οι μετρητές έγραψαν μεγαλύτερες καταναλώσεις και έτσι εκατοντάδες χιλιάδες καταναλωτές ήρθαν αντιμέτωποι με τις «ιδιαιτερότητες» στον τρόπο υπολογισμού των «χρεώσεων υπέρ τρίτων».

Ποια είναι η βασική ιδιαιτερότητα; Ότι από ένα όριο κατανάλωσης και πάνω –όχι και τόσο υψηλό αν αναλογιστεί κανείς ότι η κατανάλωση μετριέται ανά 4μηνο- μια και μόνο κιλοβατώρα επιπλέον μπορεί να αυξήσει τον συνολικό λογαριασμό κατά …73 ευρώ. Το ακόλουθο παράδειγμα είναι αποκαλυπτικό.

Παράδειγμα

Πελάτης της ΔΕΗ με τριφασικό ρολόι, εμφάνισε στο τετράμηνο Νοεμβρίου-Φεβρουαρίου, κατανάλωση 2.000 κιλοβατωρών με το σύνολο να χρεώνεται βάσει του κανονικού και όχι του νυκτερινού τιμολογίου.

Το ποσό που θα πρέπει να καταβληθεί στη ΔΕΗ ανήλθε στα 194 ευρώ. Ωστόσο, στον λογαριασμό προστέθηκαν 102,17 ευρώ για τις λοιπές χρεώσεις, (31,4 ευρώ ήταν μόνο το ΥΚΩ) αλλά και φόροι 44,95 ευρώ.

Έτσι, ο συνολικός λογαριασμός διαμορφώθηκε στα 341,12 ευρώ χωρίς στο ποσό αυτό να συμπεριλαμβάνονται τα δημοτικά τέλη αλλά και το τέλος υπέρ της ΕΡΤ. Ένας άλλος πελάτης της ΔΕΗ με τα ίδια ακριβώς χαρακτηριστικά (τριφασικό ρολόι, ημερήσια χρέωση και ίδια περίοδο κατανάλωσης) εμφάνισε στον λογαριασμό του 2.001 κιλοβατώρες, μόλις μια περισσότερη (σ.σ. μια κιλοβατώρα είναι η κατανάλωση ενός μικρού κλιματιστικού για περίπου μια ώρα ή η λειτουργία ενός ηλεκτρικού θερμοσίφωνα 200 λίτρων για περίπου 15 λεπτά).

Με τη μια αυτή κιλοβατώρα επήλθαν οι ακόλουθες μεταβολές:

1. Το ποσό υπέρ της ΔΕΗ αυξήθηκε από τα 194 ευρώ στα 209,94 ευρώ δηλαδή κατά 8% περίπου. Αυτή η αύξηση οφείλεται στο γεγονός ότι βάσει του τιμοκαταλόγου της ΔΕΗ η χρέωση ανά κιλοβατώρα αλλάζει στα 0,10252 ευρώ για όσους καταναλώνουν πάνω από 2.000 κιλοβατώρες στο τετράμηνο αντί για 0,0946 ευρώ που είναι η χρέωση για τις μικρότερες καταναλώσεις.

2. Το ποσό για τις λοιπές χρεώσεις εκτοξεύεται στα 150,58 ευρώ αντί για 102,17 ευρώ που είναι η επιβάρυνση για τις 2.000 κιλοβατώρες. Όσο εξωφρενικό και αν φαίνεται η πραγματικό.

Οι λοιπές χρεώσεις αυξάνονται κατά 47,38% μόνο για μια κιλοβατώρα. Μόνο για τις ΥΚΩ ο καταναλωτής καλείται να πληρώσει εξαιτίας αυτής της κιλοβατώρας 79,78 ευρώ αντί για 31,4 ευρώ που είναι η επιβάρυνση στις 2.000 κιλοβατώρες. Αν ανατρέξει κανείς στα ψιλά γράμματα όπου αναφέρεται ο τρόπος υπολογισμού του ΥΚΩ, αντιλαμβάνεται ότι για τις καταναλώσεις που ξεπερνούν τις 2.000 κιλοβατώρες, η χρέωση ανεβαίνει κατά 124,6% ενώ αντίστοιχη μεταβολή ισχύει και για όσους ξεπεράσουν τις 3.000 κιλοβατώρες.

Tα «ψιλά γράμματα»

To παράδειγμα αποκαλύπτει το πόσο «τιμωρητικό» μπορεί να γίνει το σύστημα υπολογισμού των ειδικών χρεώσεων για τα νοικοκυριά τα οποία βεβαίως, μη έχοντας τη δυνατότητα να διαβάσουν τα «ψιλά γράμματα» δεν μπορούν να καταλάβουν από… πού τους ήρθε.

Η επεξεργασία των τιμολογίων δείχνει ότι το τελικό κόστος ανά κιλοβατώρα (σ.σ. σε αυτό εντάσσεται το ποσό υπέρ της ΔΕΗ, οι λοιπές χρεώσεις, ο ΦΠΑ και οι λοιποί φόροι) κλιμακώνεται ως εξής:

1. Στα 0,1621 έως 0,1695 ευρώ ανά κιλοβατώρα για όσους καταναλώνουν από 800 έως 1.600 στο τετράμηνο.
2. Στα 0,1706 έως 0,1716 για όσους καταναλώνουν από 1.700 έως 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο και
3. Στα 0,205 έως και τα 0,2104 για όσους καταναλώνουν πάνω από 2.000 κιλοβατώρες ανά τετράμηνο.

Όσο για τις λοιπές χρεώσεις, μπορεί να αντιστοιχούν από το 44,12% έως και 76% επί της αξίας του ηλεκτρικού ρεύματος. Όσο μεγαλύτερη είναι η κατανάλωση, τόσο λιγότερα είναι (αναλογικά) τα χρήματα που εισπράττει ο πάροχος (ΔΕΗ ή κάποιος ανταγωνιστής της) και τόσο περισσότερο το ποσό που καταβάλλεται για τις ειδικές χρεώσεις.