Οι φορολογικές διευκολύνσεις που θα ανακοινώσει το ΥΠΟΙΚ για τη Λέσβο

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔09/12/2016 - 14:17 | Author: Newsroom

Την παράταση φορολογικών υποχρεώσεων για επιχειρήσεις και φορολογούμενους της Λέσβου, ως μέτρο ανακούφισης του νησιού μετά τις εκτεταμένες φυσικές καταστροφές που υπέστη το νησί στις 28 και 29 Νοεμβρίου και την εξάμηνη κήρυξή του σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, αναμένεται να ανακοινώσει το Υπουργείο Οικονομικών.

Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση που αναμένεται να εκδοθεί, παρατείνεται μέχρι τις 28 Μαΐου 2017 η πληρωμή βεβαιωμένων οφειλών, φυσικών και νομικών προσώπων, που έχουν την κύρια κατοικία ή έδρα τους στη Λέσβο, ενώ για τον ίδιο λόγο παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων βεβαιωμένων οφειλών. Ακόμα θα αναστέλλεται η είσπραξη των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών.

Σε επικοινωνία του με τον Υπουργό Οικονομικών Αλέξη Χαρίτση στην αρχή της εβδομάδος ο βουλευτής Λέσβου του ΣΥΡΙΖΑ Γιώργος Πάλλης έλαβε τη διαβεβαίωση πως το μέτρο μπορεί να παρθεί για τη Λέσβο και ότι το υπουργείο είναι θετικό προς μια τέτοια κατεύθυνση. Ακολούθησε υποβολή σχετικού αιτήματος της Περιφερειακής Αρχής που υπογράφει η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου στην αρμόδια Υφυπουργό Οικονομικών Κατερίνα Παπανάτσιου, Η τελευταία με τη σειρά της ζήτησε από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων να προωθήσουν άμεσα αντίστοιχο σχέδιο Υπουργικής Απόφασης για:

α) την παράταση της προθεσμίας καταβολής στις Δ.Ο.Υ. βεβαιωμένων οφειλών των φυσικών και νομικών προσώπων που έχουν την κύρια εγκατάσταση (έδρα) ή την κύρια κατοικία τους στην ως άνω περιοχή, που λήγουν ή έληξαν μέσα στο διάστημα κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας. Για το ίδιο διάστημα και για τις ίδιες οφειλές και πρόσωπα, να παρατείνονται και οι προθεσμίες καταβολής των δόσεων ρυθμίσεων / διευκολύνσεων τμηματικής καταβολής βεβαιωμένων οφειλών.

β) την αναστολή είσπραξης των βεβαιωμένων και ληξιπρόθεσμων οφειλών των ανωτέρω προσώπων έως τη λήξη κήρυξης της περιοχής σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης πολιτικής προστασίας, όπως προσδιορίζεται στην ανωτέρω απόφαση.

Ικανοποίηση των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων για την διατήρηση των συντελεστών ΦΠΑ

Το συντονιστικό όργανο των επαγγελματικών και επιστημονικών φορέων που διεκδικούσε τη διατήρηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ στα νησιά, εκφράζει την ικανοποίησή του για το πρωθυπουργικό διάγγελμα. «Έστω και αν είναι προσωρινή η αναστολή, λέει με ανακοίνωση του το συντονιστικό όργανο, κερδήθηκε μια μάχη, η οποία οφείλεται στην συσπείρωση των πολιτών, των επιχειρηματιών και των επαγγελματιών των νησιών μας γύρω από τους φορείς, οι οποίοι πραγματοποίησαν τις κινητοποιήσεις».

Όπως σημειώνεται στην ανακοίνωση «ο αγώνας και οι προσπάθειες θα συνεχιστούν με στόχο την τροποποίηση του νόμου, ώστε να παραμείνουν οι μειωμένοι συντελεστές ΦΠΑ στα νησιά μας, μιας και αυτό αποτελεί συνταγματικό δικαίωμα με βάση το άρθρο 101 του Συντάγματος περί νησιωτικότητας».

Loading...
  • europalso

    ideascentral