Οι ανησυχίες και οι προβληματισμοί που εξέφρασε ο Τσίπρας στη Μέρκελ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔16/12/2016 - 18:19 | Author: Newsroom

Το κρίσιμο ζήτημα της αξιολόγησης αλλά και η στάση του ΔΝΤ απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα τέθηκαν από τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, στη διάρκεια της συνάντησης που είχε την Παρασκευή με τη γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ.

Όπως ανέφεραν κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός ανέλυσε, κατά τη διάρκεια της συνάντησης, τις θετικές επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας. Επισήμανε ακόμη τη μεγάλη σημασία που έχει η έγκαιρη ολοκλήρωση της δεύτερης αξιολόγησης, η εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και η ένταξη στην ποσοτική χαλάρωση (QE).

Παράλληλα, σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, ο Αλέξης Τσίπρας εξέφρασε στην καγκελάριο τον προβληματισμό του για τη στάση που κρατά το ΔΝΤ στη διαπραγμάτευση. Καθώς και για την πιθανή επιθυμία τού Ταμείου να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα.

Ο πρωθυπουργός επισήμανε στη συζήτηση ότι «η καθυστέρηση της απόφασης του ΔΝΤ σχετικά με τη συμμετοχή του στο ελληνικό πρόγραμμα -δεδομένης της πολιτικής αλλαγής στις ΗΠΑ που μπορεί να επηρεάσει τις ισορροπίες- δημιουργεί ανησυχίες για την έγκαιρη ολοκλήρωση της αξιολόγησης».

Η Άνγκελα Μέρκελ και ο Αλέξης Τσίπρας συζήτησαν ακόμη το γεγονός ότι οι Ευρω-τουρκικές σχέσεις βρίσκονται σε κρίσιμη καμπή και ότι το Κυπριακό και το προσφυγικό έχουν ιδιαίτερη σημασία στο πλαίσιο αυτό.

Ο Αλέξης Τσίπρας, αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές, ανέλυσε τη μεγάλη προσπάθεια που γίνεται στο προσφυγικό ζήτημα, σημειώνοντας ξανά ότι είναι κρίσιμο να διατηρηθεί η συμφωνία ΕΕ – Τουρκίας, ταυτόχρονα όμως ότι και άλλα κράτη της ΕΕ οφείλουν να αναλάβουν ευθύνη που τους αναλογεί τόσο άμεσα, σε επίπεδο μετεγκατάστασης και παροχής στελεχών, όσο και μακροπρόθεσμα.

Τέλος, ο πρωθυπουργός ενημέρωσε την καγκελάριο σχετικά με τις ελληνικές θέσεις για το Κυπριακό και τη σημασία των διμερών διαβουλεύσεων Ελλάδας – Τουρκίας, προκειμένου να υπάρξει επιτυχής έκβαση της πολυμερούς διάσκεψης για το ζήτημα. Τόνισε, παράλληλα, ότι η ΕΕ πρέπει να έχει ενεργό ρόλο στην πολυμερή διάσκεψη.

Loading...
  • europalso

    ideascentral