Τον «χάρτη» της κυβερνητικής πολιτικής στον τομέα της κοινωνικής πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης παρουσίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης , , στο πλαίσιο συνέντευξης τύπου που παραχώρησε στη Θεσσαλονίκη, για την επανέναρξη της λειτουργίας κατασκήνωσης της Πρόνοιας στην Λεπτοκαρυά Πιερίας.

«Οι εργαζόμενοι του Κέντρου Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας και το διοικητικό του συμβούλιο προχωρούν σε εξαιρετικά πρωτοποριακές δράσεις, τις οποίες θέλουμε να έχουμε ως πρότυπο και για τα 13 κέντρα και 63 ιδρύματα που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα» σημείωσε η κ. Φωτίου, ενώ διαπίστωσε ότι «το προνοιακό σύστημα στην Ελλάδα είχε δύο πυλώνες, τα ιδρύματα και τα επιδόματα. Αλλάζουμε αυτό το σύστημα διότι δεν είναι ένα σύγχρονο σύστημα κοινωνικής προστασίας, φροντίδας και αλληλεγγύης».

Αναφορικά με τα , η αναπληρώτρια υπουργός ανακοίνωσε ότι αυτά θα μεταφερθούν στον ΟΓΑ (), σε ένα ενιαίο σύστημα πληρωμής και απόδοσης, με κοινούς κανόνες. Θα υπάρχει ένα ενιαίο ηλεκτρονικό σύστημα μέσα από το οποίο οι ωφελούμενοι θα μπορούν σε λίγα λεπτά να ενημερώνονται για τα επιδόματα που δικαιούνται. «Ενδυναμώνουμε την αξιοπρέπεια αυτών των ανθρώπων, οι οποίοι πλέον δε θα πρέπει να ταλαιπωρούνται από υπηρεσία σε υπηρεσία» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε σχέση με τα συνολικά 1.400 ιδιωτικού δικαίου φιλανθρωπικά, κοινωφελή ιδρύματα που λειτουργούν σε ολόκληρη τη χώρα η κ. Φωτίου διαπίστωσε ότι μέχρι σήμερα το κράτος δεν γνωρίζει τι ακριβώς κάνουν και πως λειτουργούν τα συγκεκριμένα ιδρύματα. «Ήρθε η ώρα το κράτος να τα μάθει όλα» τόνισε η αναπλ. υπουργός, σημειώνοντας ότι έχει ήδη δημιουργηθεί και θα τεθεί άμεσα σε λειτουργία ηλεκτρονική πλατφόρμα στην οποία θα κληθούν τα ιδρύματα να εγγραφούν και να δηλώσουν το καθεστώς λειτουργίας τους, τα περιουσιακά τους στοιχεία, των αριθμό των ωφελούμενων αλλά και τον αριθμό των εργαζομένων που απασχολούν, τις εισπράξεις και τα αποθεματικά τους, γράφει το .

«Δημιουργούμε έναν κοινό χάρτη και νόμο για όλα τα ιδρύματα ώστε να ξέρουμε τα κενά και τις ανάγκες τους» ανέφερε.

Μιλώντας για την εθνική στρατηγική της κυβέρνησης και του υπουργείου της για την κοινωνική πρόνοια η κ. Φωτίου τόνισε ότι «στόχος μας είναι η από-ιδρυματοποίηση, τα άτομα που εντάσσονται στα προγράμματα μας πρέπει να ενταχθούν στην κοινωνία και την εργασία. Ανοίγουμε τα ιδρύματα, δημιουργούμε στέγες υποστηριζόμενης και ανεξάρτητης διαβίωσης».

Σε αυτό το σημείο η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης τόνισε ότι «θέλουμε τα ιδρύματα να είναι ανοιχτά στην κρίση, τα καλέσαμε στα μεγάλα προσφυγικά κύματα να ανοίξουν και να υποδεχτούν τα ανήλικα ασυνόδευτα προσφυγόπουλα, πράγμα που έγινε στο Κέντρο Κοινωνικής Πρόνοιας Κεντρικής Μακεδονίας όταν άνοιξαν τα κέντρα στις Σέρρες και τον Άγιο Παντελεήμονα για να γίνουν στέγες διαβίωσης ανήλικων ασυνόδευτων προσφύγων».

 

Παράλληλα, βασικός πυλώνας της στρατηγικής του υπουργείου είναι η δημιουργία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης από τον κόσμο των ιδρυμάτων. «Τα σχολικά γεύματα στο Πέραμα τα κάνουν ΚΟΙΣΠΕ από άτομα των ιδρυμάτων. Είναι μεγάλη ιστορία το γεγονός ότι στον διαγωνισμό για τα σχολικά γεύματα υπάρχει ξεχωριστό κομμάτι που αφορά τις Κοινωνικές Συνεταιριστικές Επιχειρήσεις» τόνισε χαρακτηριστικά η Θ. Φωτίου, αναφέροντας ότι για τη νέα σχολική χρονιά θα διατεθούν 24.000.000 εκατομμύρια ευρώ για τα σχολικά γεύματα, τα οποία θα δοθούν σε 130.000 παιδιά.

Στο σκέλος της από-ιδρυματοποίησης των παιδιών η Θεανώ Φωτίου ανακοίνωσε πως θα υπάρξει νόμος εντός του Ιουλίου για την αναδοχή και υιοθεσία, καθώς στόχος του υπουργείου είναι, όσο καλές και να είναι οι συνθήκες στα ιδρύματα, τα μικρά παιδιά να πηγαίνουν όσο πιο γρήγορα γίνεται σε ανάδοχες οικογένειες.

Νέος βραχίονας του υπουργείου Κοινωνικής Αλληλεγγύης είναι η δημιουργία ενός μεγάλου δικτύου σε 250 δήμους των Κέντρων Κοινότητας, τα οποία σύμφωνα με την αναπλ. υπουργό θα είναι οι αισθητήρες της πρόνοιας και της κοινωνικής αλληλεγγύης του κράτους. Όπως η ίδια ανέφερε, θα τα στελεχώσουμε με ψυχολόγους και κοινωνικούς σε συνεργασία με τους δήμους για την στήριξη των ευπαθών κοινωνικών ομάδων σε όλη τη χώρα.

Με τη δημιουργία ενιαίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας οι πολίτες θα μπορούν να ενημερώνονται για τα επιδόματα που δικαιούνται, για τα προγράμματα στα οποία μπορούν να ενταχθούν, καθώς και για τις υπηρεσίες κοινωνικής πρόνοιας και αλληλεγγύης που υπάρχουν στην περιοχή τους.

«Μιλάμε για πράγματα που έχουμε ήδη κάνει και είναι σε εξέλιξη. Μέχρι το τέλος του έτους, όταν και θα ολοκληρωθεί το νομοθετικό μας έργο, θα μπορούμε να δούμε στην πράξη τα αποτελέσματα των πολιτικών μας» τόνισε η κ. Φωτίου.