ΟΑΕΔ: Τι ισχύει για το επίδομα ανεργίας σε απλήρωτους εργαζόμενους

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔06/02/2018 - 14:21 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Ενημερωθείτε αναλυτικά για τους όρους και τις προϋποθέσεις για τη λήψη από τον  (oaed.gr) για χιλιάδες εγκλωβισμένους εργαζόμενους που παραμένουν απλήρωτοι σε επιχειρήσεις.

Βασική προϋπόθεση για την έναρξη της διαδικασίας απόδοσης επιδόματος ανεργίας από τον Οργανισμό είναι η υποβολή από πλευράς του μισθωτού, εξώδικου ή αγωγής, ώστε να θεωρηθεί ως απόλυση η μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του.

Η επιδότηση είναι δύο ταχυτήτων: άμεση, με βάση το εξώδικο ή την αγωγή, ή εκ των υστέρων και αναδρομική, μετά την τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Στην πρώτη περίπτωση βέβαια ελλοχεύει ο κίνδυνος επιστροφής χρημάτων, σε περίπτωση που το δικαστήριο δεν δικαιώσει τον εργαζόμενο. Το πώς θα καταβληθεί το επίδομα, άμεσα ή μετά την τελεσίδικη απόφαση, το αποφασίζει ο ίδιος ο εργαζόμενος, με Υπεύθυνη Δήλωση που θα πρέπει να κατατεθεί παράλληλα με την αίτηση. Όπως προκύπτει από την εγκύκλιο, επιδότηση ανεργίας μπορούν να λάβουν και όσοι βρίσκονται σε επίσχεση εργασίας.

Διοικήτρια ΟΑΕΔ: Έρχονται νέα προγράμματα για ανέργους

Αναλυτικά, ο εργαζόμενος μπορεί να επιδοτηθεί, εφόσον υποβάλει αίτηση στον  εντός 60 ημερών από την επίδοση στον εργοδότη του εξώδικου ή της αγωγής. Προσοχή: χρήση της διάταξης μπορούν να κάνουν όσοι υποβάλλουν ή έχουν υποβάλει αίτηση τακτικής επιδότησης από 13/09/2017 και εξής. Βέβαια, η επίδοση του εξώδικου ή της αγωγής μπορεί να είναι προγενέστερη, αρκεί να μην έχει παρέλθει το 60ήμερο έως την υποβολή της αίτησης.

Ο  προβαίνει σε έκδοση δελτίου ανεργίας και δίνει επίδομα:

Α. Άμεσα με εξώδικο ή αγωγή. Πρόκειται για πρόδρομη, υπό αίρεση επιδότηση, εφόσον χορηγείται πριν αποδειχθεί η καταγγελία της σύμβασης. Εργοδότης και εργαζόμενος στην περίπτωση εξώδικης δήλωσης, ή μόνο ο εργαζόμενος σε περίπτωση αγωγής, έχουν υποχρέωση να προσκομίσουν στον αντίγραφο της τελεσίδικης απόφασης εντός 60 ημερών από τη δημοσίευση, αλλιώς κινδυνεύουν με πρόστιμο 300 ευρώ.
Στην περίπτωση δε, που δεν αναγνωριστεί από το δικαστήριο μονομερής βλαπτική μεταβολή των όρων εργασίας του ασφαλισμένου, η επιδότηση ανακαλείται και καταλογίζεται ως χρέος το σύνολο των καταβληθέντων επιδομάτων.

Β. Αναδρομικά, αφού η καταγγελία της σύμβασης αναγνωρισθεί με τελεσίδικη δικαστική απόφαση. Ο ασφαλισμένος υποβάλλει αγωγή στον εργοδότη και αίτηση στον . Ο Οργανισμός θέτει την αίτηση σε εκκρεμότητα μέχρι να εκδοθεί η τελεσίδικη δικαστική απόφαση, την οποία ο ασφαλισμένος υποχρεούται να προσκομίσει εντός 60 ημερών από τη δημοσίευσή της. Εφόσον αναγνωρίζεται η καταγγελία της σύμβασης, ο ασφαλισμένος λαμβάνει αναδρομικά το σύνολο της επιδότησης. Δικαστική απόρριψη της αγωγής συνεπάγεται απόρριψη και του αιτήματος.

ΟΑΕΔ: Αναρτήθηκαν οι πίνακες για 7.180 θέσεις εργασίας σε 34 δήμους

Loading...
  • europalso

    ideascentral