ΟΑΕΔ: Ηλεκτρονική πλατφόρμα για τη ρύθμιση των δανείων του τ.ΟΕΚ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔30/03/2018 - 17:51 | Author: Ρούσσου Ασημίνα

Μετά το Πάσχα ανοίγει η ηλεκτρονική πλατφόρμα του (oaed.gr), όπου θα υποβάλλουν αιτήσεις οι δανειολήπτες του τ. ΟΕΚ για την ρύθμιση των δανείων τους. Η Δευτέρα του Θωμά, 16 Απριλίου, είναι η επικρατέστερη μέχρι στιγμής ημερομηνία, για την λειτουργία της πολυαναμενόμενης ψηφιακής πλατφόρμας, η οποία θα είναι προσβάσιμη από την ιστοσελίδα του (www.oaed.gr). Εκεί θα υποβάλλουν αίτηση ένταξης στο νέο ευνοικό καθεστώς μαζί με τα απαραίτητα δικαιολογητικά οι οφειλέτες του τ. ΟΕΚ.

Υπενθυμίζεται πως η σχετική υπουργική απόφαση περιλαμβάνει δέσμη μέτρων για 81.715 οφειλέτες : διαγραφές βασικού ποσού οφειλών, τόκων και προσαυξήσεων, γενναίες εκπτώσεις και επιμήκυνση για μια 10ετία του χρόνου αποπληρωμής. Η συγκεκριμένη ρύθμιση αφορά τους δανειολήπτες εξ ιδίων κεφαλαίων του και όχι όσους είχαν δανειστεί από τράπεζες με επιδότηση του επιτοκίου. Αναλυτικά προβλέπεται :

Διαγραφή υπολοίπου οφειλής για όσους έχουν συνολικό χρέος μικρότερο των 6.000€ (άληκτο κεφάλαιο, ληξιπρόθεσμο κεφάλαιο και τόκοι υπερημερίας) και για όσους έχουν καταβάλει ποσό ίσο ή μεγαλύτερο από το 60% του Τελικού Ποσού Δανείου. Περί τους 47.000 δανειολήπτες αποπληρώνουν έτσι πλήρως την οφειλή τους.
Διαγραφή τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας για όλους τους δανειολήπτες.
Αφαίρεση από το αρχικό ποσό δανείου των τόκων κεφαλαίου και τόκων υπερημερίας που έχουν καταβληθεί από τους δανειολήπτες.
Διαγραφή των κεφαλαιοποιημένων τόκων.
Έκπτωση 15% στο ποσό χορήγησης όλων των δανειοληπτών κι επιπρόσθετη έκπτωση 10% για ευάλωτες ομάδες (πχ. τρίτεκνοι, συνταξιούχοι, χήροι/χήρες, μονογονεϊκές οικογένειες, ΑμεΑ, σεισμόπληκτοι, πυρόπληκτοι).
Επιπρόσθετη έκπτωση 20% για τους πολύτεκνους μετά τη μείωση του 15%.
Επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής κατά 10 έτη (μειώνεται σημαντικά η μηνιαία δόση).

ΟΑΕΔ: Πρόγραμμα παιδικών κατασκηνώσεων για 70.000 ωφελούμενους

Προβλέπονται επίσης ειδικά μέτρα για άνεργους και ευρισκόμενους σε αδυναμία πληρωμής : μπορούν με αίτησή τους να ζητούν από τον εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής της μηνιαίας δόσης τμηματικά για 6 μήνες και συνολικά για 3 έτη. Ισχύουν επίσης μέτρα γρήγορης αποπληρωμής : Όσοι καταβάλουν το 60% του τελικού ποσού εντός 5 ετών δικαιούνται μείωσης 40%, δηλαδή θα έχουν εξοφλήσει, ενώ όσοι καταβάλλουν το 80% εντός 8 ετών θα έχουν επίσης εξοφλήσει. Ο δικαιούχος μπορεί οποτεδήποτε να κάνει χρήση του δικαιώματος γρήγορης αποπληρωμής. Ισχύει επίσης ρύθμιση ελάχιστης μηνιαίας δόσης ανάλογα με το εισόδημα και το ύψος δανείου. Δανειολήπτες με ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 25.000€ και χρέος έως 26.000€ μπορούν να καταβάλλουν το 10% του οικογενειακού εισοδήματος σε 12 μηνιαίες δόσεις (μηνιαία δόση έως 208,3€). Για οικογενειακό εισόδημα έως 35.000€ και χρέος μεγαλύτερο των 26.000€ μπορούν να καταβάλουν το 10% του εισοδήματος σε 12 δόσεις (μηνιαία δόση έως 291,6€).

Το 70,3% των δανειοληπτών έχουν ληξιπρόθεσμες οφειλές και οι τόκοι υπερημερίας έχουν ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ διευκρίνισε χθες ο ειδικός σύμβουλος του Γ.Γ. του υπουργείου Εργασίας, Μάριος Μουζάλας σε εκδήλωση στη Λάρισα για την ρύθμιση. Ο ίδιος αναφέρθηκε και στην κατηγορία όσων πήραν δάνεια από τις τράπεζες με επιδότηση επιτοκίου, λέγοντας πως γίνεται προσπάθεια να βρεθούν αναλυτικά τα στοιχεία τους σε συνεργασία με τις τράπεζες.

Loading...
  • europalso

    ideascentral