espressonews.gr

Η Μεγάλη Παρασκευή είναι η ημέρα του μεγαλύτερου πένθους, όπου κορυφώνεται το Θείο Δράμα για όλους τους χριστιανούς που συμμετέχουν και βιώνουν την πορεία του Θεανθρώπου προς τον Σταυρό του μαρτυρίου.

Ο Επιτάφιος υποδέχεται το σώμα του Κυρίου μετά την αποκαθήλωση και σε ολόκληρη την Ελλάδα γίνεται η περιφορά του, με τους πιστούς να ακολουθούν με κατάνυξη και ευλάβεια.

Η περιφορά του Επιταφίου είναι μια τελετή που διαφέρει από περιοχή σε περιοχή της χώρας, με ένα εθιμικό πρωτόκολλο ιδιαίτερο.

Στις παραθαλάσσιες και νησιωτικές περιοχές ο Επιτάφιος συνηθίζεται να μπαίνει στη θάλασσα, προσφέροντας μια μοναδική εμπειρία εκδήλωσης της πίστης σε όσους συμμετέχουν.

ΠΟΛΙΧΝΙ ΝΑΞΟΥ

Στη Νάξο, η περιφορά του Επιταφίου είναι ιδιαίτερη στην εκκλησία της Αγίας Γρηγορούσας, κοντά στη θάλασσα, στην περιοχή Καστράκι, στο Πολίχνι. Τον Επιτάφιο συνοδεύουν οι ψαλμωδίες των πιστών συνοδεία ήχων από το παραδοσιακό σουβλιάρι και το τύμπανο. Είναι ένα νεότερο έθιμο που καθιέρωσε τα τελευταία χρόνια ο τοπικός Σύλλογος Πολιχνίου Νάξου, με τη συμπαράσταση και τη σύμφωνη γνώμη του ιερέα της περιοχής, αλλά και της κοινότητας Σαγκρίου Νάξου. Μετά τη λειτουργία στην Αγία Γρηγορούσα οι πιστοί συνοδεύουν τον Επιτάφιο στην παραλία του Καστρακίου και τον περιφέρουν μέσα στη θάλασσα, χωρίς να τους πτοούν ακόμη και κακές καιρικές συνθήκες που ενδεχομένως επικρατούν.

ΥΔΡΑ

Στο γραφικό Καμίνι εκτυλίσσεται το ιδιαίτερο έθιμο της Υδρας, συγκεντρώνοντας κάθε χρόνο εκατοντάδες πιστούς. Ο Επιτάφιος κατά την παράδοση μπαίνει στη θάλασσα και το ξακουστό αυτό έθιμο ακολουθείται για πάνω από 100 χρόνια. Η ακολουθία διαβάζεται στη θάλασσα, ενώ οι νέοι κρατούν τον Επιτάφιο στο νερό. Παράλληλα, γίνεται δέηση για να έχουν καλές θάλασσες οι ναυτικοί. Το γραφικό Καμίνι με το λιμανάκι του μαγνητίζει, με το έθιμο του Επιταφίου της ενορίας του Αϊ-Γιάννη, τους επισκέπτες, προσφέροντας ένα μοναδικό μυσταγωγικό θαλασσινό θέαμα.

ΤΗΝΟΣ

Στο νησί της Μεγαλόχαρης οι ενορίες των χωριών και της πόλης συναγωνίζονται ποια θα στολίσει ομορφότερα τον Επιτάφιο. Κορίτσια ντύνουν τους Επιταφίους κυρίως με βιολέτες, ενώ δεν επιτρέπεται να συμμετέχουν στον στολισμό παντρεμένες γυναίκες. Στην παραλία Σπιτάλια ο Επιτάφιος του Αγίου Νικολάου μπαίνει στη θάλασσα μαζί με τον ιερέα και τα εξαπτέρυγα. Σε μια μικρή βραχονησίδα απέναντι από την παραλία, τρεις σταυροί φωτίζουν με φωτιά που έχει ανάψει και το σκηνικό συμπληρώνουν οι σειρήνες των πλοίων, οι φωτοβολίδες και τα κόκκινα βεγγαλικά από τα καΐκια που έχουν συγκεντρωθεί. Το έθιμο του Επιταφίου στη θάλασσα είναι σχετικά πρόσφατο, από τα μέσα της δεκαετίας του '80.

ΤΟΛΟ ΝΑΥΠΛΙΟΥ

Η περιφορά του Επιταφίου στο Τολό του Ναυπλίου γίνεται επίσης με ιδιαίτερη κατάνυξη. Η πένθιμη πομπή περνά από την παραλία και ο Επιτάφιος μεταφέρεται μέσα στη θάλασσα, ενώ τα βεγγαλικά δίνουν έναν ξεχωριστό τόνο, φωτίζοντας τη διαδρομή του. Το έθιμο αυτό αναβιώνει τα τελευταία χρόνια και κρατάει από τότε που οι Κρήτες αποίκησαν την περιοχή. Εφεραν μαζί τους αυτό το τελετουργικό, με το οποίο αποδίδουν τιμές και ευλογία στη θάλασσα που θρέφει ακόμη τους απογόνους των Κρητών, τους σημερινούς Τολιανούς.