Ντομπρόβσκις: Προχωρήστε γρήγορα -Τσακαλώτος: Ποτέ δεν δώσαμε λευκή επιταγή

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/02/2017 - 08:13 | Author: Newsroom

Η Ελλάδα και οι δανειστές της θα πρέπει να προχωρήσουν γρήγορα την αξιολόγηση ώστε η χώρα να λάβει τη νέα χρηματοδότηση, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν προειδοποιώντας για τις συνέπειες οικονομικής αστάθειας στην ευρωζώνη, σε περίπτωση μεγαλύτερης καθυστέρησης.

«Δεν είναι η ώρα να επιστρέψουμε στην οικονομική αστάθεια» επισήμανε ο Βάλντις Ντομπρόβσκις, μιλώντας στη Γερμανική Welt και πρόσθεσε: «Πρέπει να ολοκληρωθούν οι μεταρρυθμίσεις του προγράμματος που αποσκοπούν στη βελτίωση της ανταγωνιστικότητας της ελληνικής οικονομίας και να δοθεί στους Έλληνες η ελπίδα ενός σταθερού και ασφαλούς μέλλοντος».

Τσακαλώτος στην ΚΕ του ΣΥΡΙΖΑ: Ποτέ δεν δώσαμε λευκή επιταγή στη διαπραγματευτική ομάδα

“Ποτέ δεν δώσαμε λευκή επιταγή στη διαπραγματευτική ομάδα. Διαπραγματευόμαστε σκληρά διότι αυτό απορρέει από τις συλλογικές αποφάσεις”.

Αυτή τη διαβεβαίωση, σύμφωνα με πληροφορίες, έδωσε στην Κεντρική επιτροπή ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλάκος μιλώντας στο βήμα της κλειστής συνεδρίασης.

Μιλώντας στην Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ ο υπουργός Οικονομικών εξήγησε τι σημαίνει το κάθε 1/3 της συμφωνίας για το οποίο έκανε λόγο το δημοσίευμα του Bloomberg και σημείωσε πως δεν κλείνει τίποτα μέχρι να συμφωνηθούν όλα.

Αναφορικά με τις κατηγορίες που εξαπολύει η Νέα Δημοκρατία για καθυστερήσεις στη διαπραγμάτευση σημείωσε ότι κανείς εκ των συνομιλητών από την πλευρά των δανειστών δεν συμμερίζεται αυτή την άποψη, όλοι κατανοούν ότι είναι πολύ δύσκολο και προσπαθούν να βρουν μια λύση με διάφορους περιορισμούς.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Ευκλείδης Τσακαλώτος άσκησε κριτική στο ΔΝΤ λέγοντας πως δεν το ενδιαφέρει το μέγεθος του πρωτογενούς πλεονάσματος το 2019 αλλά το χρησιμοποιεί για να «μας σπρώξει σε μεταρρυθμίσεις για το αφορολόγητο και το συνταξιοδοτικό», παρά το γεγονός ότι οι αλλαγές σε φορολογικό και ασφαλιστικό είναι πρόσφατες.

Αυτή είναι άποψη (του ταμείου) -είπε- αλλά «με πειράζει όταν χρησιμοποιεί αμφισβητήσιμες μελέτες για να ισχυροποιήσει τη θέση του». «Η ιδέα που επαναλαμβάνει ο Τόμσεν πως οι Γερμανοί συνταξιούχοι είναι το ίδιο εύποροι με τους Ελληνες είναι για να γελάει κανείς», πρόσθεσε.

Τέλος, κάλεσε για μια ακόμη φορά να αποφασίσει το ΔΝΤ τι θέλει να κάνει, σεβόμενο τις προσπάθειες του ελληνικού λαού και το θεσμικό πλαίσιο της ΕΕ για τα εργασιακά.

Όσον αφορά στη διαπραγμάτευση σημείωσε πως ουδέποτε δόθηκε λευκή επιταγή. “Διαπραγματευόμαστε σκληρά διότι αυτό απορρέει από τις συλλογικές αποφάσεις”. “Με λίγη καλή βούληση από όλες τις πλευρές θα υπάρξει πολιτική συμφωνία”.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral