Ντάισελμπλουμ: Θα ερθει ελάφρυνση χρέους εφόσον χρειάζεται

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔26/09/2017 - 18:00 | Author: Newsroom

«Περισσότερη ελάφρυνση χρέους θα έρθει το επόμενo διάστημα, εφόσον χρειάζεται» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, εξηγώντας πως, αν η ανάπτυξη δεν είναι αυτή που περιμένουμε στην Ελλάδα, υπάρχει ένας μακροχρόνιος μηχανισμός ελάφρυνσης (δείχνοντας προς την απόφαση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου).

Μιλώντας στο συνέδριο του Economist, ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι «περάσαμε μια πολύ δύσκολη περίοδο, δεν χρειάζεται να σας θυμίσω την αρχή του 2015, όταν φτάσαμε πολύ κοντά σε μια κρίση που θα ήταν εξαιρετικά καταστροφική για την Ελλάδα και την ευρωζώνη», για να στείλει ακόμη ένα μήνυμα: Θα προχωρήσουμε μαζί, «σημαίνει αυτό ότι για πολλά χρόνια θα έχουμε πιο πολλές μεταρρυθμίσεις, θα έχουμε κι άλλη προσαρμογή; Ναι».
Μιλώντας ευρύτερα, τόνισε ότι οι εκλογές στη Γερμανία δεν θα αλλάξουν τις αποφάσεις που έχουν ληφθεί στο Eurogroup. Για το πολιτικό σκέλος, είπε ότι πρέπει να είμαστε προσεκτικοί, καθώς «ο λαϊκισμός είναι ακόμη σε φάση ανόδου, ακόμη και στη Γερμανία».
Ο πρόεδρος του Eurogroup ανέφερε στη διαδικασία των ερωτήσεων ότι υπάρχουν όντως δύσκολα θέματα στην αξιολόγηση, όπως οι ιδιωτικοποιήσεις, αλλά τόνισε ότι η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να υλοποιήσει όσα έχουν συμφωνηθεί και ότι ο ίδιος νιώθει «σχετικά άνετα» για το θέμα αυτό, καθώς πιστεύει ότι αποτελεί κοινό συμφέρον των Ευρωπαίων και της κυβέρνησης να προχωρήσει όσο γίνεται πιο ήπια η διαδικασία προς την έξοδο από το Μνημόνιο.
Απαντώντας, τέλος, σε ερώτηση για το Brexit, ο κ. Ντάισελμπλουμ ήταν εμφανώς ειρωνικός. «Εύχομαι στη Βρετανία καλή τύχη» είπε, κάτι που προκάλεσε αίσθηση στην αίθουσα.
Χουλιαράκης: Πλεόνασμα 2,2% φέτος
Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών, Γιώργος Χουλιαράκης, είπε στο ίδιο συνέδριο ότι η Ελλάδα θα πετύχει τον στόχο για ανάπτυξη 1,8% φέτος και 2,4% το 2018.
Τόνισε ότι η Αθήνα αναμένει πρωτογενές πλεόνασμα 2,1% έως 2,2% του ΑΕΠ φέτος (έναντι στόχου 1,75%) -κάτι που, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό, θα επιστρέψει την άνετη επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ το 2018.
Σημείωσε επίσης ότι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης έως το τέλος του έτους θα δώσει στη χώρα «καθαρό αέρα», για να έρθει πολλές φορές σε επαφή με τις αγορές και να συζητήσει με τους εταίρους το πλαίσιο για μετά τον Αύγουστο του 2018, μιλώντας για καθαρή έξοδο («clean exit») από το Μνημόνιο.
Ο ίδιος παραδέχθηκε ότι είναι απαράδεκτα χαμηλοί οι μισθοί των νέων στην Ελλάδα. «Ωστόσο», όπως είπε, «δεν υπάρχει εναλλακτική. Πρέπει να ανέβει η αγορά και να βελτιωθούν οι δεξιότητες των εργαζομένων, για να ανέβουν οι μισθοί».
«Τυχόν έξοδος από την ευρωζώνη δεν είναι λύση, θα υποβάθμιζε κάτι άλλο, αυτούς που θέλουμε να προστατεύσουμε. Ο μόνος δρόμος είναι προς τα μπρος» συμπλήρωσε.
Ο κ. Χουλιαράκης τόνισε ότι, παρά τις εκατοντάδες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις που έχουν γίνει από το 2014, το ΔΝΤ αναθεώρησε επί τα χείρω την πρόβλεψή του για τη μακροπρόθεσμη ανάπτυξη στο 1%. «Κάτι φαίνεται ότι δεν πάει καλά με τις εκτιμήσεις του ΔΝΤ και όχι με την ελληνική οικονομία» σχολίασε σχετικά.
Λιου: Χρειάζεται αναδιάρθρωση χρέους
Νωρίτερα, στο πάνελ που προηγήθηκε, ο πρώην υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ, Τζακ Λιου, τόνισε ότι «το ΔΝΤ δεν βλέπει λύση που θα έχει διάρκεια χωρίς αναδιάρθρωση χρέους» στο ελληνικό ζήτημα.
Ο ίδιος είπε ότι, αν δει κανείς πού ήταν η Ελλάδα το καλοκαίρι του 2015, τότε καταλαβαίνει ότι αξίζει να είναι κανείς αισιόδοξος. «Με τόσο πρωτογενές πλεόνασμα και τόσες θυσίες, αποδεικνύει ότι εφαρμόστηκαν σκληρές πολιτικές».
«Πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% δεν είναι βιώσιμο χωρίς πόνο. Όμως, λείπει το κομμάτι του παζλ της μείωσης του χρέους» υπογράμμισε.

Newsbeast.gr – Ο Ντάισελμπλουμ στην Αθήνα
protothema

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral