Ντάισελμπλουμ: Κοινός στόχος Ελλάδας και ΕΕ η έξοδος από τα μνημόνια

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔24/09/2017 - 17:25 | Author: Newsroom

Η έξοδος της Ελλάδας από τα μνημόνια αποτελεί κοινό στόχο τόσο της ελληνικής κυβέρνησης όσο και των Ευρωπαίων εταίρων της, τονίζει ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, σε συνέντευξή του στα Νέα Σαββατοκύριακο, ενόψει της επίσκεψής του στην Αθήνα την προσεχή Δευτέρα.

Επισημαίνει, ωστόσο, την ανάγκη «να εξασφαλίσουμε ότι η Ελλάδα είναι απολύτως προετοιμασμένη, ότι η οικονομία της έχει εισέλθει σε ανοδική πορεία και ότι έχουμε εξασφαλίσει ότι υπάρχει οικονομική σταθερότητα και ότι η εμπιστοσύνη έχει επανέλθει ώστε να καταστεί η χώρα οικονομικά ανεξάρτητη».
Ο πρόεδρος του Eurogroup αναγνωρίζει ότι η ελληνική οικονομία «πηγαίνει καλύτερα», αλλά προσθέτει ότι «προέχει να διασφαλιστεί ότι θα υπάρχουν συνθήκες πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας και να προωθηθούν οι μεταρρυθμίσεις τόσο κατά τη διάρκεια του προγράμματος όσο και μετά τον Αύγουστο του 2018».
Εξάλλου ο πρόεδρος του Eurogroup επισημαίνει ότι η Ελλάδα θα παραμείνει σε εποπτεία και μετά τον Αύγουστο του 2018, οπότε λήγει το πρόγραμμα στήριξης. Ο κ. Ντάισελμπλουμ εξηγεί ότι «σε όλες τις περιπτώσεις έχουμε εφαρμόσει προγράμματα εποπτείας μετά την ολοκλήρωση των προγραμμάτων στήριξης όπως έγινε σε Ιρλανδία, Ισπανία και Κύπρο. Θα έχουμε πρόγραμμα εποπτείας και στην Ελλάδα, πόσω μάλλον όταν υπάρχουν δάνεια σε εκκρεμότητα τα οποία έχουν μακρά περίοδο αποπληρωμής».
Για το ζήτημα της ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους, ο κ. Ντάισελμπλουμ αναφέρει ότι ισχύουν όσα αποφασίστηκαν τον περασμένο Μάιο, ότι θα εξεταστεί αυτή η δυνατότητα στο τέλος του προγράμματος, εφόσον είναι αναγκαίο και η χώρα έχει τηρήσει τις δεσμεύσεις της.

Επαφές του Γερούν Ντάισελμπλουμ από την Δευτέρα στην Αθήνα

Ο πρόεδρος του Eurogroup, Γερούν Ντάισελμπλουμ, αναμένεται να βρεθεί την Δευτέρα στην Αθήνα, μια μέρα μετά τις γερμανικές εκλογές, για να πραγματοποιήσει συναντήσεις με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλείδη Τσακαλώτο και άλλους αξιωματούχους. Η επίσκεψη συμπίπτει με την έξοδο της Ελλάδας από την διαδικασία του υπερβολικού ελλείμματος.
Ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης θα συναντηθούν με τον πρόεδρο του Eurogroup στις 15.00 μ.μ. την Δευτέρα σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών. Θα ακολουθήσει κοινή συνέντευξη Τύπου. Σημειώνεται ότι οι κκ. Χουλιαράκης και Ντάισελμπλουμ θα είναι στις 18.15 ομιλητές στο συνέδριο του Economist.
Ο κ. Ντάισελμπλουμ, του οποίου η θητεία λήγει στις αρχές Ιανουαρίου του 2018, αναμένεται να επισημάνει την πρόοδο που έχει επιτευχθεί στα μακροοικονομικά της χώρας και να ζητήσει την επιτάχυνση των μεταρρυθμίσεων και την έγκαιρη ολοκλήρωση της τρίτης αξιολόγησης του προγράμματος.
Στο θέμα της ελάφρυνσης του χρέους, ο κ. Νταισελμπλουμ αναμένεται να παραπέμψει σε πρότερη απόφαση του Eurogroup ότι θα ληφθούν μέτρα, αν κριθεί απαραίτητο, προς το τέλος του προγράμματος.
Σε επιστολή του προς τους υπουργούς Οικονομικών στην οποία συνοψίζει τα αποτελέσματα του τελευταίου Eurogroup, ο ίδιος αναφέρει ότι η τρίτη αξιολόγηση πρέπει να ολοκληρωθεί το συντομότερο δυνατόν, και στο ιδανικό σενάριο ως το τέλος της χρονιάς.
Στην επιστολή γίνεται επίσης αναφορά στον πρώην επικεφαλής της ΕΛΣΤΑΤ κ. Γεωργίου, τονίζοντας ότι το Eurogroup θα συνεχίσει να την παρακολουθεί στενά.

ert

eleftherostypos

Loading...
  • Δίκτυο ανεξάρτητων διαφημίσεων
    loading...
  • europalso

    ideascentral