«H στη θέση των ιερέων που πλέον δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά που το κόστος της εργασίας τους θα συνεχίσει να το πληρώνει το κράτος είναι μία ακόμη προφανής κοροϊδία από τις πολλές που απλόχερα προσφέρει ο κ. Τσίπρας στον Ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια»,

αυτά υπογράμμισε ο Ευρωβουλευτής Νίκος Ανδρουλάκης σε συνέντευξη του στην Εφημερίδα «Εθνος της Κυριακής» και στην δημοσιογράφο Φώφη Γιωτάκη.

 

Με αφορμή την εκλογή προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, τόνισε την ανάγκη για τη δημιουργία μιας πολιτικής συμμαχίας μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, που μπορεί να νικήσει τη συντήρηση και τα άκρα, δίνοντας ελπίδα για μια Ευρώπη πιο δημοκρατική και δίκαιη.

Για το θέμα της Συνταγματικής αναθεώρησης υποστήριξε ότι χρειαζόμαστε θεσμικές αλλαγές για την εύρυθμη λειτουργία του πολιτεύματος, που θα κατοχυρώνουν την σταθερότητα και την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της πολιτικής.

Τέλος, μίλησε για την αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας και το μεγαλο οικονομικό όφελος που θα εχει η Ελλάδα από την αγορά εναέριων μέσων δασοπυρόσβεσης, αλλά και την αναβάθμιση των ήδη υπαρχόντων. Σε περίπτωση φυσικής καταστροφής η βοήθεια που θα παρέχεται από τα κράτη – μέλη δεν θα είναι πλέον εθελοντική, αλλά υποχρεωτική και άμεση. Ελπίδα όλων μας είναι να μην ξαναζήσουμε τέτοιες πολύνεκρες τραγωδίες όπως της Πορτογαλίας πριν δύο χρόνια, αλλά και της Αττικής φέτος το καλοκαίρι.

Ακολουθεί ολόκληρη η συνέντευξη:

– Κύριε Ανδρουλάκη, αν σας ζητηθεί να ξεχωρίσετε μία απόφαση για την οποία «τρέξατε» ως ευρωβουλευτής ποια είναι;

Η πιο πρόσφατη και με ιδιαίτερη σημασία μετά την πολύνεκρη τραγωδία από τις πυρκαγιές στην Αθήνα είναι η αναβάθμιση του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Πολιτικής Προστασίας για την οποία είμαι υπεύθυνος για την Σοσιαλιστική Ομάδα. Μετά τις φονικές πυρκαγιές στην Πορτογαλία έγινε σαφές ότι απαιτείται ενίσχυση των υποδομών που υπάρχουν σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Για το λόγο αυτό η Επιτροπή πρότεινε τη δημιουργία του rescEU, μίας πανευρωπαϊκής δεξαμενής μέσων που θα μπορεί να στέλνει βοήθεια στα Κράτη Μέλη που έχουν ανάγκη. Μέσα από τις διαπραγματεύσεις μεταξύ Κοινοβουλίου – Συμβουλίου και Επιτροπής καταφέραμε να αναφέρεται ρητά η ανάγκη να περιέχονται πυροσβεστικά ελικόπτερα και αεροπλάνα όπως τα καναντέρ στον νέο μηχανισμό και προβλέψαμε για πρώτη φορά τη δυνατότητα ευρωπαϊκής χρηματοδότησης για τις επισκευές των εθνικών μέσων, κάτι που για τη χώρα μας λόγω της οικονομικής κρίσης είναι σημαντικό. Παράλληλα αποκρούσαμε τις προσπάθειες κάποιων Κρατών Μελών να υπάρχουν χρηματικές ποινές για τα Κράτη που ενεργοποιούν συχνά τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό. Η βοήθεια που θα παρέχεται δεν θα είναι πλέον εθελοντική αλλά υποχρεωτική και άμεση. Στόχος μας είναι μέχρι την επόμενη αντιπυρική περίοδο, ο νέος Μηχανισμός να είναι πλήρως επιχειρησιακά έτοιμος και διαθέσιμος να βοηθήσει την Ελλάδα και να αποτρέψουμε μία νέα καταστροφή όπως αυτή που ζήσαμε το περασμένο καλοκαίρι στο Μάτι.

– Οι ευρωσοσιαλδημοκράτες στηρίζουν τον κ. Τίμερμανς. Και στο τέλος θα ψηφίσουν όλοι μαζί για πρόεδρο τον συντηρητικό Βέμπερ;

Η επιλογή των επικεφαλής υποψηφίων από τα Ευρωπαϊκά πολιτικά κόμματα για την Προεδρεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι μία πολύ θετική παράδοση που ξεκίνησε πριν από τις τελευταίες ευρωεκλογές και δίνει στους Ευρωπαίους πολίτες την δυνατότητα να συμμετέχουν στην επιλογή. Η διαδικασία αυτή προϋποθέτει πως ο υποψήφιος Πρόεδρος έχει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου. Δεν είναι απαραίτητο ότι ο κ. Βέμπερ ο οποίος είναι ο υποψήφιος του Λαϊκού Κόμματος θα έχει την απαιτούμενη υποστήριξη. Την προηγούμενη φορά ψήφισα τον κ. Γιούνκερ για ιδεολογικούς και εθνικούς λόγους, όχι μόνο γιατί ήταν πρώτος σε ψήφους αλλά γιατί ήταν στο πλευρό της πατρίδας μας σε κρίσιμες στιγμές και υπερασπίστηκε την πολιτική ενοποίηση της Ευρώπης. O κ. Βέμπερ δεν διαθέτει τα ίδια χαρακτηριστικά. Είναι αναγκαίο λοιπόν να δημιουργηθεί ενόψει των Ευρωεκλογών μία ευρύτερη προγραμματική συμφωνία μεταξύ Σοσιαλδημοκρατών, Φιλελευθέρων και Πρασίνων, απέναντι στην στασιμότητα που εκφράζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα αλλά και την επιθυμία για διάλυση της Ευρώπης από τις ακροδεξιές δυνάμεις. Αυτή η πολιτική συμμαχία μπορεί να νικήσει τη συντήρηση και τα άκρα δίνοντας ελπίδα για μια Ευρώπη πιο δημοκρατική και δίκαιη για όλους τους λαούς της.

– Εκκλησία – Πολιτεία; Ποιος κερδίζει; Υπάρχουν παγίδες και για ποιους στη συμφωνία;

Η συμφωνία, μεταξύ Πρωθυπουργού και Αρχιεπισκόπου είναι μία καθαρά οικονομική συμφωνία. Οι ιερείς θα πάψουν μόνο τυπικά να είναι δημόσιοι υπάλληλοι, καθώς δεν αλλάζει τίποτα στο κόστος για το δημόσιο. Η μόνη αλλαγή είναι ότι πλέον το ποσό της μισθοδοσίας τους θα διαχειρίζεται από την Εκκλησία, με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει για την αυτονομία του απλού ιερέα και ότι το κράτος παραιτείται από κάθε διεκδίκηση αμφισβητούμενης ιδιοκτησίας. Σε κάθε περίπτωση η συμφωνία αυτή για να εφαρμοστεί θα πρέπει να λάβει την έγκριση της Βουλής, της Εκκλησίας της Ελλάδος αλλά και του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο οποίο υπάγονται απευθείας οι Εκκλησίες της Κρήτης και των Δωδεκανήσων, και οι οποίες όπως φαίνεται δεν συμμετείχαν στις διαπραγματεύσεις.

– Απελευθερώνονται 10 χιλιάδες θέσεις και προσλαμβάνονται άλλοι τόσοι στο Δημόσιο;

 

Το να δηλώνεις ότι θα προσλάβεις 10.000 νέους δημόσιους υπαλλήλους στη θέση των ιερέων που πλέον δεν θα θεωρούνται δημόσιοι υπάλληλοι, αλλά που το κόστος της εργασίας τους θα συνεχίσει να το πληρώνει το κράτος είναι μία ακόμη προφανής κοροϊδία από τις πολλές που απλόχερα προσφέρει ο κ. Τσίπρας στον Ελληνικό λαό τα τελευταία χρόνια.

– Ποιο άρθρο και γιατί πρέπει να αναθεωρηθεί οπωσδήποτε στο Σύνταγμα

Θεωρώ πως χρειαζόμαστε δύο θεσμικές αλλαγές για την εύρυθμη λειτουργεία του Πολιτεύματός, που θα κατοχυρώνουν την πολιτική σταθερότητα και την ανάκτηση της χαμένης αξιοπιστίας της πολιτικής. Καταρχάς η αναθεώρηση του Άρθρου 85 σχετικά με την ποινική ευθύνη υπουργών, ώστε οι πολιτικοί να έχουν την ίδια περίοδο παραγραφής όπως οι απλοί πολίτες και να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών. Πιστεύω επίσης η θητεία της Βουλής δεν πρέπει να εξαρτάται από τις μικροπολιτικές επιδιώξεις της κυβέρνησης ή της αντιπολίτευσης. Για το λόγο αυτό θεωρώ ότι πρέπει να αποσυνδεθεί η εκλογή του Προέδρου της Δημοκρατίας από την προκήρυξη εκλογών, καθώς και να απαιτείται η άδεια της Βουλής με αυξημένη πλειοψηφία για την προκήρυξη πρόωρων εκλογών «για σοβαρό εθνικό ζήτημα».

– Δώσατε την μάχη για την εκλογή ηγεσίας έχοντας πολλούς υποστηριχτές στο πλευρό σας. Κάποιοι εξ αυτών θα δώσουν τώρα την μάχη του «σταυρού»;

Αυτό θεωρήστε το δεδομένο. Με την υποψηφιότητά μου θέλησα να εκφράσω την ανάγκη για μία διαφορετική νοοτροπία στην πολιτική. Πιστεύω βαθιά ότι η πελατειακή και δημαγωγική κουλτούρα που οδήγησαν τον πολιτικό κόσμο στην απαξίωση και τη χώρα στη χρεοκοπία πρέπει να οδηγηθεί στο περιθώριο. Πολλοί άνθρωποι στην κεντροαριστερά έχουν την ίδια ακριβώς προτεραιότητα. Αυτό το ανθρώπινο δυναμικό πρέπει να δώσει το παρόν στα ψηφοδέλτια ώστε να κερδίσουμε ξανά την εμπιστοσύνη της κοινωνίας. Τα ψηφοδέλτια πρέπει να είναι ανοιχτά και ανταγωνιστικά χωρίς αποκλεισμούς. Η παράταξη χρειάζεται ενότητα και ριζοσπαστικές θέσεις για να πετύχουμε το μέγιστο δυνατόν αποτέλεσμα στις κρίσιμες εκλογικές μάχες που θα ακολουθήσουν τους επόμενους μήνες.