Νέος γύρος διαπραγμάτευσης για το κλείσιμο της 2ης αξιολόγησης

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔13/12/2016 - 08:49 | Author: Newsroom

Στην Αθήνα βρίσκονται οι επικεφαλής θεσμών και σήμερα ξεκινούν εκ νέου οι διαπραγματεύσεις για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης, ωστόσο, το χάσμα μεταξύ τους παραμένει όπως και αυτό δανειστών – Αθήνας, ενώ «φωτιές» ανάβει το άρθρο Τόμσεν στο blog του ΔΝΤ, με κορυφαία μέλη του οικονομικού επιτελείου να διαμηνύουν ότι η ελληνική κυβέρνηση «δεν πρόκειται να νομοθετήσει κανένα επιπρόσθετο μέτρο».

Σήμερα οι κ.κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος, Γιώργος Χουλιαράκης, Γιώργος Σταθάκης, Δημήτρης Παπαδημητρίου και Έφη Αχτσιόγλου έχουν την πρώτη συνάντηση με τους κ.κ. Ντέκλαν Κοστέλο (Κομισιόν), Φραντζέσκο Ντρούντι (ΕΚΤ), Νικολά Τζιαμαριόλι (ESM) και Ντέλια Βελκουλέσκου (ΔΝΤ).

Οι στόχοι για το ύψος των πρωτογενών πλεονασμάτων αποτελούν τη νούμερο ένα διαφωνία ΔΝΤ – Βερολίνου, αλλά και τον βασικότερο λόγο της καθυστέρησης του κλεισίματος της δεύτερης αξιολόγησης.

Το ΔΝΤ βρίσκει υψηλούς του στόχους του 3,5% που ζητεί η Γερμανία από την Ελλάδα για μετά το 2018, οπότε και τελειώνει το τρίτο μνημόνιο. Στην περίπτωση ωστόσο που Αθήνα και Ευρωπαίοι δανειστές συμφωνήσουν στους στόχους αυτούς, το Ταμείο απαιτεί την πρόσθετη και προαιρετική λήψη μέτρων ύψους 4,5 δισ. ευρώ για τη διετία 2019 – 2020.

Πρόβλημα αποτελεί και η διάρκεια του στόχου για πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ, με το Βερολίνο να ζητεί να φτάσουν μέχρι και σε βάθος δεκαετίας, την ώρα που οι άλλες πλευρές των δανειστών υποχωρούν.

Διαχρονικό εμπόδιο της παρούσας διαπραγμάτευσης αποτελεί το ζήτημα των αλλαγών στα Εργασιακά, όπου η Αθήνα επιμένει στην επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων και οι δανειστές στην αύξηση του ορίου των ομαδικών απολύσεων από το 5% στο 10%.

Τέλος, αμφίρροπο κάνει το κλείσιμο της συμφωνίας το ζήτημα του τρόπου της συμμετοχής στο τρίτο πρόγραμμα. Το Ταμείο δείχνει να μην «βιάζεται» να λάβει αποφάσεις, η Γερμανία και η Ολλανδία που μπαίνουν σε προεκλογικούς ρυθμούς θέτουν ως προϋπόθεση για το κλείσιμο της αξιολόγησης τη χρηματοδότηση μέρους του προγράμματος από το ΔΝΤ, χωρίς όμως να κάνουν πίσω στη λήψη πιο δραστικών μέτρων για την ελάφρυνση του χρέους, που ζητεί το Ταμείο και επιδιώκει η Αθήνα.

Η Ελλάδα επιμένει στη λύση – πακέτο, αξιολόγηση – χρέος και ποσοτική χαλάρωση κι όλα αυτά στις αρχές της νέας χρονιάς.

“Αιχμές” Τσακαλώτου σε δανειστές

Για έντιμο συμβιβασμό για το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης έκανε λόγο ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, σε συνέντευξή του στο Reuters, λίγες ώρες πριν από την επιστροφή των επικεφαλής των δανειστών στην Αθήνα και την επανέναρξη ενός ακόμα γύρου διαβουλεύσεων.

«Η ελληνική έκφραση είναι ότι θα πρέπει ‘να βάλουμε νερό στο κρασί μας’. Δεν μου αρέσει η έκφραση γιατί δεν συμπαθώ το νερωμένο κρασί, αλλά αντιλαμβάνεστε τι θέλω να πω, να έλθουμε σε έναν έντιμο συμβιβασμό», είπε χαρακτηριστικά ο Υπουργός Οικονομικών, υποδηλώνοντας την πρόθεση της κυβέρνησης να κάνει υποχωρήσεις και προειδοποιώντας ωστόσο ότι, η έλλειψη ευελιξίας από τους θεσμούς θα μπορούσε να πυροδοτήσει το αντιευρωπαϊκό κλίμα στην Ευρώπη.

Ο Ευ. Τσακαλώτος επανέλαβε το στόχο της Αθήνα για ένταξη των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα της ποσοτικής χαλάρωσης της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ως την άνοιξη του 2017, επιτρέποντας εκδόσεις ομολόγων από την Ελλάδα αργότερα εντός του έτους.

«Δεν μπορώ να αντιληφθώ τη λογική μιας επιστροφής στην αβεβαιότητα και τις καθυστερήσεις», σημείωσε, προσθέτοντας ότι η Ελλάδα ευθυγραμμίζεται με τις υποχρεώσεις της και εμπλέκεται σε «δημιουργικές διαπραγματεύσεις» με τους πιστωτές.

antenna

Loading...
  • europalso

    ideascentral