Νέες «βόμβες» από το ΔΝΤ για ασφαλιστικό και πλεόνασμα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔27/10/2016 - 20:03 | Author: Newsroom

To ασφαλιστικό σύστημα στην Ελλάδα παραμένει μη βιώσιμο. Αυτό δήλωσε ο εκπρόσωπος του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Τζέρι Ράις.

Οι απεσταλμένοι του Ταμείου βρίσκονται αυτή τη στιγμή στην Αθήνα για συζητήσεις σχετικά με την δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM και για ένα πιθανό νέο πρόγραμμα της Ελλάδας με το Ταμείο, το οποίο έχει ζητήσει η ελληνική κυβέρνηση, σημείωσε ο κ. Ράις, τονίζοντας ότι οι δύο διαδικασίες είναι χωριστές.

Όπως πρόσθεσε ο κ. Ράις, αυτό που θέλει το ΔΝΤ είναι να επιτύχει ένα πρόγραμμα που θα βοηθήσει την Ελλάδα να επιστρέψει σε τροχιά βιώσιμης ανάπτυξης και βιώσιμων δημόσιων οικονομικών, χαρακτηρίζοντας θετική εξέλιξη ότι ολοκληρώθηκε η πρώτη αξιολόγηση του προγράμματος του ESM.

Ο κ. Ράις επανέλαβε τη θέση του Πόουλ Τόμσεν, διευθυντή του Ταμείου για τα θέματα που αφορούν την Ευρώπη, σύμφωνα με την οποία το ΔΝΤ είναι διατεθειμένο να λάβει μέρος σε ένα πρόγραμμα με στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα 1,5% και το οποίο θα προβλέπει αξιόπιστες μεταρρυθμίσεις και μια σημαντική ελάφρυνση χρέους.

Σε ερώτηση για την πορεία των διαπραγματεύσεων στο μέτωπο των εργασιακών, ο κ. Ράις επανέλαβε πως δεν μπορεί να κάνει κάποιο σχόλιο γιατί οι συζητήσεις συνεχίζονται. Επανέλαβε, ωστόσο, πως το ασφαλιστικό παραμένει μη βιώσιμο.

Σύμφωνα με τον κ. Ράις, είναι πιθανόν το ΔΝΤ να αποφασίσει πριν το τέλος του έτους εάν θα συμμετέχει και οικονομικά σε ένα νέο πρόγραμμα για την Ελλάδα, ενώ δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ολοκληρωθεί μέσα στο 2016 και η δεύτερη αξιολόγηση.

Σε ερώτηση για δημοσίευμα των New York Times σχετικά με συγκρούσεις στο εσωτερικό του Ταμείου για το ελληνικό πρόγραμμα, ο κ. Ράις απάντησε ότι το προσωπικό του ΔΝΤ συμμορφώθηκε πλήρως με τα αιτήματα του ανεξάρτητου φορέα αξιολόγησης το Ταμείο (ΙΕΟ) για την παροχή δεδομένων. Όπως και σε κάθε γραφειοκρατικό θεσμό, υπήρξαν κάποια μπρος πίσω, αλλά στο τέλος της ημέρας παραδόθηκαν όλα τα έγγραφα, πρόσθεσε.

thetoc

Loading...
  • europalso

    ideascentral