Ναι σε όλα για τη συμφωνία – Συζητούν νέα μείωση συντάξεων

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔28/04/2017 - 22:53 | Author: Newsroom

Διεκόπησαν οι διαπραγματεύσεις της κυβέρνησης με τους δανειστές λίγο πριν τις 22:00. Επί τάπητος τέθηκαν τα χρηματοοικονομικά και τα «κόκκινα» δάνεια.

Σύμφωνα με υψηλόβαθμο αξιωματούχο υπήρξε συμφωνία σε όλο το πακέτο μέτρων-αντίμετρων, πλην του συνταξιοδοτικού.

Οπως παραδέχθηκε η εκκρεμότητα δεν αφορά μόνο σε «τεχνικά» θέματα. «Υπάρχει και ένα ζήτημα με «πολιτικές πτυχές»» τόνισε. Σύμφωνα με πληροφορίες, το ΔΝΤ επιμένει και παραμένει υπό συζήτηση το αν θα μπει ή όχι πλαφόν στο κούρεμα της προσωπικής διαφοράς όπως και αν θα χρειαστεί κι άλλο κούρεμα στις επικουρικές.

Σε εκκρεμότητα υπάρχει και ένα «πολιτικό» θέμα στο κεφάλαιο των «κόκκινων» δανείων, χωρίς να δίνονται περαιτέρω διευκρινίσεις. Εχουν κλείσει πάντως οι φάκελοι της Ενέργειας, της Παιδείας και της Υγείας.

«Κλείδωσε» η μείωση του αφορολόγητου

Εκλεισαν επίσης με τα φορολογικά, πράγμα που σημαίνει ότι «κλείδωσε» η μείωση του αφορολογήτου.

Σύμφωνα με πληροφορίες το αφορολόγητο πλέον, θα διαμορφωθεί στα εξής επίπεδα:

8.685 για άγαμο
5.905 για ένα παιδί
6.135 για δύο παιδιά
6.595 για τρία και πάνω παιδιά
Αν ισχύσει το πακέτο φορολογικών αντίμετρων και έχουμε και μείωση του πρώτου συντελεστή από το 22% στο 20%, τα αφορολόγητα διαμορφώνονται, αντιστοίχως, εξ εξής:

6.250 για άγαμο
6.500 για έγγαμο με ένα παιδί
6.750 για έγγαμο με δύο παιδιά
7.250 για έγγαμο με τρία και άνω παιδιά
Η αινιγματική δήλωση για το υπερπλεόνασμα

Αινιγματική ήταν η δήλωση του ίδιου κυβερνητικού αξιωματούχου για τη συζήτηση που δεν έγινε σήμερα -αλλά θα γίνει τα επόμενα 24ωρα, για τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του υπερπλεονάσματος 4,2%.

Σε ερώτηση αν αυτή η συζήτηση αφορά και στις προβλέψεις του ΔΝΤ για το 2018 (2% αντί 3,5%) απάντησε ότι «επηρεάζει σε πολλά θέματα» αποφεύγοντας να δώσει σαφή απάντηση.

Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες, στο κείμενο που βρίσκεται στο τραπέζι τις διαπραγμάτευσης, υπάρχει ρητή δέσμευση της ελληνικής πλευράς για λήψη μέτρων περίπου 500 εκατ. ευρώ για το 2018, προκειμένου να καλυφθεί το κενό που είχε εκτιμηθεί το περασμένο φθινόπωρο. Μεταξύ αυτών των μέτρων, είναι το «ψαλίδισμα» του επιδόματος θέρμανσης και κοινωνικών επιδομάτων για όσους καλύπτονται από το κοινωνικό εισόδημα αλληλεγγύης, όπως και κατάργηση φοροαπαλλαγών.

Loading...
  • europalso

    ideascentral