Μπλόκο του ΣτΕ σε φορολογικούς ελέγχους πέραν της πενταετίας

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔25/01/2018 - 21:00 | Author: Newsroom

Η ανώνυμη καταγγελία, δεν αποτελεί συμπληρωματικό στοιχείο για διαπίστωση τέλεσης φοροδιαφυγής και ο φορολογικός έλεγχος δεν μπορεί να παραταθεί πέραν της πενταετίας.

Αυτό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας κάνοντας δεκτή την αίτηση ακύρωσης καταλογισμού προστίμου που είχε καταθέσει δικηγόρος Αθηνών, ο οποίος έχει διατελέσει και βουλευτής.

Σημειώνεται ότι η υπόθεση, που έφτασε μέχρι το άρχισε με αφορμή ανώνυμη καταγγελία , σύμφωνα με το περιεχόμενο της οποίας ότι 34 δικηγόροι των Αθηνών εμφανίζονταν να φοροδιαφεύγουν.

Σήμερα το ΣτΕ, έκρινε ότι «ο φορολογικός έλεγχος (και ο καταλογισμός φόρου και ο πρόσθετου φόρου λόγω ανακριβούς δήλωσης) πρέπει να διενεργείται, κατ΄ αρχής, εντός της πενταετίας και κατά παρέκκλιση εντός της 10ετίας εάν περιέλθουν σε γνώση της φορολογικής αρχής «συμπληρωματικά στοιχεία», δηλαδή στοιχεία αποδεικτικά της ύπαρξης μη δηλωθέντος φορολογικού εισοδήματος, τα οποία δικαιολογημένα δεν είχε υπόψη της η φορολογική αρχή κατά την πενταετία».

Επίσης κρίθηκε ότι δεν αποτελεί «συμπληρωματικό στοιχείο», που να δικαιολογούν την επιμήκυνση των φορολογικών έλεγχων πέραν της πενταετίας, «ανώνυμη καταγγελία» στις φορολογικές αρχές για φοροδιαφυγή.

 

Loading...
  • europalso

    ideascentral