Κυβέρνηση και θεσμοί δεν κατάφεραν να καταλήξουν σε συμφωνία, ούτε για τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν το πενταμελές Εποπτικό Συμβούλιο του νέου Υπερταμείου Αποκρατικοποιήσεων, αλλά ούτε και για το ποιες θα είναι οι ΔΕΚΟ που θα ενταχθούν σε αυτό το φθινόπωρο.

Σήμερα, Τρίτη, στις συναντήσεις των θεσμών με την ελληνική πλευρά αναμένεται να είναι και η Ντέλια Βελκουλέσκου, η οποία απουσίαζε χθες, όπως και ο υπουργός Οικονομίας, Γ. Σταθάκης.

Η συνάντηση ξεκίνησε στις 10:00, ενώ στις 11:30 οι εκπρόσωποι των θεσμών θα έχουν συνάντηση και με τον υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Π. Σκουρλέτη.

Σχετικά με την χθεσινή δίωρη συνάντηση ανώτατη πηγή του υπουργείου Οικονομικών δήλωσε, «Δεν καταλήξαμε στα πρόσωπα», προσθέτοντας ότι στο τραπέζι έπεσαν προτάσεις και από την πλευρά της Αθήνας, αλλά και από την πλευρά των δανειστών.

Σύμφωνα με πληροφορίες που δημοσιεύουν σήμερα τα Νέα, η εμπλοκή φαίνεται να αφορά στα τρία μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου που προτείνονται από την ελληνική πλευρά και όχι στα δύο που προτείνουν οι θεσμοί.

Μάλιστα οι ίδιες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Γάλλος Ζακ Λε Παπ, πρώην συνεργάτης της Κριστίν Λαγκάρντ την εποχή που εκείνη ήταν υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας παραμένει εκ των βασικών υποψηφίων για τη θέση του επικεφαλής.

Όμως για να κλειδώσει το όνομά του, όπως και του δεύτερου μέλους που προτείνουν οι θεσμοί, θα πρέπει να δεχθούν και τα προτεινόμενα από την ελληνική κυβέρνηση πρόσωπα. Όσο παραμένει η διαφωνία, δεν υπάρχει Εποπτικό Συμβούλιο.

Τα Νέα αναφέρουν ότι το ένα από τα τρία πρόσωπα για το οποία οι θεσμοί βάζουν βέτο είναι σύζυγος βουλευτή Β΄ Αθηνών του ΣΥΡΙΖΑ, το δεύτερο είναι στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος και το τρίτο καθηγητής του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Μάλιστα τόσο ο σύζυγος, όσο και ο πανεπιστημιακός λέγεται ότι είναι επιρροής Τσακαλώτου, ενώ για το στέλεχος της Τράπεζας της Ελλάδος οι θεσμοί υποστηρίζουν ότι σκοντάφτει, όπως και η περίπτωση του συζύγου βουλευτή, στο ασυμβίβαστο, αν και η ελληνική πλευρά υποστηρίζει το αντίθετο.

Διαφωνία υπήρξε επίσης και για τις οχτώ ΔΕΚΟ (ΕΥΔΑΠ, ΕΥΑΘ, ΕΛΒΟ, ΕΑΒ, ΔΕΗ, ΑΔΜΗΕ, Κτιριακές Υποδομές, Αττικό Μετρό) που πρέπει να μεταφερθούν στο νέο Υπερταμείο μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου.

Σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά ζητά να εξαιρεθούν οι αμυντικές βιομηχανίες από την ένταξή τους στην Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών.

Όσο για τις υπόλοιπες ΔΕΚΟ, δεν φαίνεται να υπάρχουν αγεφύρωτες διαφορές, που σημαίνει ότι το δρόμο για το Υπερταμείο θα πάρουν το 34% της ΔΕΗ, το 51 του ΑΔΜΗΕ, το 50% της ΕΥΔΑΠ και το 51% της ΕΥΑΘ, η Αττικό Μετρό και οι Κτιριακές Υποδομές.

Όσον αφορά στο θέμα του ΟΤΕ που πρέπει επίσης να μεταφερθεί στο νέο Υπερταμείο, δεν έχει γίνει ακόμα, μιας και πρέπει προηγουμένως να υπάρξει συνεννόηση με τους Γερμανούς σε σχέση με τις υπάρχουσες ρήτρες.

Πάντως από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών, υπάρχει αισιοδοξία ότι και αυτό το θέμα θα κλείσει γρήγορα.