Μοσκοβισί: Η Ελλάδα πήρε πάνω από 200 μέτρα μετά το 2015

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔11/04/2017 - 08:08 | Author: Newsroom

Από το καλοκαίρι του 2015, έχουν ληφθεί περισσότερα από 200 μέτρα από την κυβέρνηση Τσίπρα για τη μεταρρύθμιση της Ελλάδας, αναφέρει ο επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων της Ε.Ε.

Πιερ Μοσκοβισί, ενώ χαρακτηρίζει την αβεβαιότητα εχθρό για την οικονομία και απειλή για την Ελλάδα.

Σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, το τίμημα της αβεβαιότητας», το οποίο δημοσίευσε στο μπλογκ του, ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων τονίζει ότι «το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να επαινεθεί και να ανταμειφθεί».

Αναφερόμενος στη συμφωνία της Μάλτας, επισημαίνει ότι είναι μια μορφή αναγνώρισης των τεράστιων προσπαθειών που κατέβαλε η Ελλάδα αυτούς τους τελευταίους μήνες. Κάνει επίσης λόγο για «ισορροπημένη συμφωνία», διευκρινίζοντας ωστόσο ότι πρόκειται για μια κατ' αρχήν συμφωνία κι όχι τον τελικό στόχο.

Τονίζει επιπλέον ότι στο Eurogroup της Παρασκευής έγινε ένα σημαντικό βήμα προκειμένου να επιστρέψει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα.

«Από το καλοκαίρι του 2015, 200 και πλέον μέτρα ελήφθησαν από την κυβέρνηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με στόχο τη μεταρρύθμιση της χώρας- κάτι που δύσκολα μπορεί να δει κανείς σε άλλες χώρες, περιλαμβανομένης της Γαλλίας… Και το 2016 το πρωτογενές πλεόνασμα της Ελλάδας ήταν τουλάχιστον 3% του ΑΕΠ, ήτοι έξι φορές μεγαλύτερο από τον προβλεπόμενο στόχο!

Η χώρα βρίσκεται σε καλό δρόμο προκειμένου να επιτύχει τον στόχο του 1,75% του ΑΕΠ το 2017 και του 3,5% το 2018. Αυτά τα αποτελέσματα δεν πέφτουν από τον ουρανό. Είναι αποτέλεσμα μιας εξαιρετικά δύσκολης δημοσιονομικής προσαρμογής. Ποια ευρωπαϊκή χώρα γνώρισε μια τέτοια προσαρμογή; Επομένως, ναι, αυτό το βαρύ τίμημα που πλήρωσαν οι Έλληνες πολίτες στην κρίση πρέπει να αναγνωριστεί, να επαινεθεί και να ανταμειφθεί», αναφέρει ο Ευρωπαίος αξιωματούχος.

Ο κ. Μοσκοβισί παρατηρεί πως όταν οι διαπραγματεύσεις καταγράφουν πρόοδο, η ανάπτυξη και η εμπιστοσύνη επανακάμπτουν, ενώ αντιθέτως, όταν οι διαπραγματεύσεις καθυστερούν, η ανάπτυξη πηγαίνει σημειωτόν, η αβεβαιότητα φρενάρει τις επενδύσεις και εμποδίζει τη μείωση της ανεργίας.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral