Την ικανοποίηση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τα δημοσιονομικά στοιχεία της Ελλάδας που «υπερβαίνουν τους στόχους», εκφράζει σε σημερινή δήλωσή του ο Επίτροπος Οικονομίας, Πιερ Μοσκοβισί, με αφορμή την ανακοίνωση της Εurostat.

«Tα σημερινά στοιχεία της Εurostat δείχνουν ότι για μια ακόμη φορά, και το 2017, η Ελλάδα υπερέβη τους δημοσιονομικούς της στόχους», αναφέρει στη δήλωσή του ο Π. Μοσκοβισί, προσθέτοντας ότι για δεύτερη διαδοχική χρονιά η Ελλάδα κατέγραψε δημοσιονομικό πλεόνασμα, στο 0,8% του ΑΕΠ το 2017, πολύ καλύτερο από την την τελευταία πρόβλεψη της Επιτροπής το Νοέμβριο του 2017.

Συνεχίζοντας, ο Π. Μοσκοβισί υπενθυμίζει ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα της Ελλάδας το 2009 υπερέβαινε το 15% του ΑΕΠ και τονίζει:

«Οι τεράστιες προσπάθειες που καταβάλλει η Ελλάδα τα τελευταία χρόνια για την αποκατάσταση των δημόσιων οικονομικών της και τη μεταρρύθμιση της οικονομίας της, τώρα αποδίδουν».

Όσον αφορά το πρωτογενές πλεόνασμα, ο Π. Μοσκοβισί τονίζει ότι φτάνει το 4,2% του ΑΕΠ το 2017, δηλαδή υπερδιπλάσιο του στόχου του 1,75% του ΑΕΠ και σημειώνει ότι υπολογίστηκε με τη μέθοδο που συμφωνήθηκε με όλους τους εταίρους στο πλαίσιο του προγράμματος του EMS. «Αυτά τα καλά νέα είναι ευπρόσδεκτα για την Ελλάδα πριν από τις κρίσιμες συζητήσεις του Eurogroup που πρέπει να προετοιμάσει τη θετική ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος φέτος το καλοκαίρι», καταλήγει η ανακοίνωση του Π. Μοσκοβισί.

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει τροποποίηση των συμφωνηθέντων για τις συντάξεις

Η ελληνική κυβέρνηση δεν έχει ζητήσει από τους θεσμούς να μην εφαρμοστεί το κόψιμο των συντάξεων από το 2019 σύμφωνα με τον επίτροπο Οικονομικών Υποθέσεων της ΕΕ, Πιέρ Μοσκοβισί.

Σε απάντησή του στον ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, ο κ. Μοσκοβισί είναι κατηγορηματικός ότι οι ελληνικές αρχές δεν έχουν ζητήσει καμία τροποποίηση των μεταρρυθμίσεων στις οποίες έχουν συμφωνήσει στο θέμα των συντάξεων και ως εκ τούτου, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, «η Κομισιόν δεν προτίθεται να προτείνει μονομερώς την τροποποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί.»

Ειδικότερα στην απάντησή του ο κ. Μοσκοβισί υποστηρίζει:

«Από την έναρξη του προγράμματος στήριξης της σταθερότητας του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ΕΜΣ) για την Ελλάδα, οι συνταξιοδοτικές μεταρρυθμίσεις έχουν ως στόχο, όχι μόνο την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του συνταξιοδοτικού συστήματος, αλλά και την παροχή περισσότερο επαρκούς προστασίας, την ενίσχυση της δίκαιης κατανομής των βαρών μεταξύ των γενεών, τη δημιουργία κινήτρων υπέρ της εργασίας και τη συμβολή στην αντιμετώπιση των μακροχρόνιων διαρθρωτικών αδυναμιών όπως αυτές περιγράφονται στο Μνημόνιο Συνεννόησης (ΜΣ) του 2015, στις αναθεωρήσεις του ΜΣ μετά από κάθε αξιολόγηση (συμπληρωματικά ΜΣ) και στη βασική έκθεση του Ιουλίου 2017 .

Ταυτόχρονα, οι μεταρρυθμίσεις επιδίωξαν να συμβάλουν στην εξισορρόπηση των κοινωνικών δαπανών προς την κατεύθυνση μέτρων πολιτικής επακριβώς στοχοθετημένων προς τις ομάδες που κινδυνεύουν περισσότερο, ώστε να βοηθήσει τα πλέον ευάλωτα τμήματα της ελληνικής κοινωνίας.

Συνολικά, η Επιτροπή καθ’ όλη αυτή τη διαδικασία προσπάθησε να μετριάσει τις επιπτώσεις στα πλέον ευάλωτα και να στηρίξει πολιτικές που θα δημιουργήσουν ένα σταθερό, βιώσιμο και καλύτερα στοχοθετημένο δίχτυ κοινωνικής ασφάλειας.

Με αυτό κατά νου, μεταξύ των δεσμεύσεών τους, οι ελληνικές αρχές συμφώνησαν, στο συμπληρωματικό Μνημόνιο Συνεννόησης του Ιουλίου 2017, να προβούν στην αναπροσαρμογή των τρεχουσών και των νέων συντάξεων και στο πάγωμα των συντάξεων με βάση τον πληθωρισμό έως το 2021.

Οι ελληνικές αρχές δεν πρότειναν τροποποιήσεις στις μεταρρυθμίσεις που έχουν συμφωνηθεί. Ως εκ τούτου, η Επιτροπή δεν προτίθεται να προτείνει μονομερώς την τροποποίηση των δεσμεύσεων που έχουν αναληφθεί σε σχέση με το πρόγραμμα του ΕΜΣ για στήριξη της σταθερότητας.»