Μόνο 10.000 μπλοκάκια δηλώθηκαν στον ΕΦΚΑ

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔12/04/2017 - 10:11 | Author: Newsroom

Μόλις 10.000 από τους συνολικά εκτιμώμενους 100.000 εργαζόμενους σε έως 2 εργοδότες από τους οποίους αμείβονται με δελτίο παροχής υπηρεσιών έχουν δηλωθεί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα του ΕΦΚΑ και κατά συνέπεια έχουν μοιραστεί την καταβολή των εισφορών με τον εργοδότη τους.

Οι υπόλοιποι, είτε δεν πρόλαβαν τις ημερομηνίες, είτε παραμένουν απλήρωτοι μέχρις ότου έρθουν σε συμφωνία με τους εργοδότες τους, είτε στη χειρότερη περίπτωση, καλούνται να καλύψουν μόνοι τους το σύνολο των εισφορών.

Η προθεσμία για την εμπρόθεσμη πληρωμή εισφορών μηνός Ιανουαρίου έληξε την περασμένη Παρασκευή 7 Απριλίου, με τους χιλιάδες ασφαλισμένους αλλά και τους εργοδότες τους να έχουν προθεσμία μόλις 10 ημερών για την καταβολή του ποσού. Και αυτό γιατί η σχετική διευκρινιστική εγκύκλιος του ΕΦΚΑ εκδόθηκε μόλις στις 28 Μαρτίου.

Αν και τα αποτελέσματα κρίνονται απογοητευτικά αλλά και ενδεικτικά μιας εκ του αποτελέσματος αποτυχημένης νομοθετικής διάταξης, καθαρότερη εικόνα θα προκύψει από τις εισφορές Φεβρουαρίου, με την ημερομηνία πληρωμής να λήγει αύριο, Μεγάλη Πέμπτη.

Να σημειωθεί επίσης ότι για τον ευρύτερο δημόσιο τομέα και τους δήμους (Δημόσιο, ΟΤΑ Α’ και Β’ βαθμού και γενικά εργοδότες που έχουν υποχρέωση για δίμηνη υποβολή ΑΠΔ) που απασχολούν πολλούς εργαζόμενους με «μπλοκάκι» και αναμένεται να τους δηλώσουν στη σχετική πλατφόρμα, για τις δηλώσεις Ιανουαρίου και την καταβολή των αντίστοιχων εισφορών έχει δοθεί παράταση έως τις 28 Απριλίου.

Αναλυτικά, μέσα σε 10 εργάσιμες ημέρες, από τις 28/3 όταν και άνοιξε η ηλεκτρονική πλατφόρμα για τις ΑΠΔ, δηλώθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες περίπου 10.000 συμβάσεις εργαζομένων με δελτίο παροχής υπηρεσιών, οι οποίοι απασχολούνται σε έως 2 εργοδότες και θα ασφαλιστούν ως μισθωτοί, βάσει του νόμου Κατρούγκαλου και των σχετικών διευκρινιστικών εγκυκλίων. Πρόκειται για τους εργαζόμενους που μέσω της ΑΠΔ που υπέβαλαν οι εργοδότες, θα πληρώσουν για το μπλοκάκι τους από 6,67% μέχρι και 16,72%, ανάλογα με το πακέτο κάλυψης στο οποίο εντάσσονται βάσει της ιδιότητας για την οποία ασφαλίζονται. Το υπόλοιπο τμήμα των εισφορών, από 13,33% μέχρι και 21,38% αντίστοιχα, θα το πληρώσει ο εργοδότης.

Να σημειωθεί μάλιστα ότι η συντριπτική πλειοψηφία από τους «μπλοκάκηδες» με έως 2 εργοδότες έχουν ήδη λάβει ειδοποιητήρια για να πληρώσουν εισφορές ως ελεύθεροι επαγγελματίες, ήτοι με το εισόδημα του 2015.

Υψηλόβαθμα στελέχη του υπουργείου Εργασίας και του ΕΦΚΑ επισημαίνουν ότι στην περίπτωση που οι βεβαιωμένες εισφορές του ειδοποιητηρίου αφορούν στην ίδια απασχόληση για την οποία δηλώθηκαν και ως μισθωτοί με ΑΠΔ μέσω της νέας ηλεκτρονικής πλατφόρμας, τότε μπορούν να αγνοήσουν τα πρώτα ειδοποιητήρια και να καταβάλουν εισφορές ως μισθωτοί.

Είναι, στην ουσία, οι μόνοι εργαζόμενοι με μπλοκάκι που θα καταβάλλουν εισφορές επί του πραγματικού εισοδήματός τους και όχι επί του εισοδήματος του 2015, όπως ισχύει για όλους τους υπόλοιπους ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και αγρότες. Οι οποίοι μάλιστα εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται, καθώς παρά τις περί του αντιθέτου προθέσεις της διοίκησης του ΕΦΚΑ, να παρακολουθείται η διαδικασία σε όλα τα στάδια προκειμένου όπου εντοπίζονται αστοχίες, να διορθώνονται. Είναι χαρακτηριστική περίπτωση ελεύθερου επαγγελματία που ενώ το ειδοποιητήριο Ιανουαρίου περιελάμβανε εισφορές που αντιστοιχούσαν στο 26,95% του εισοδήματος από ελεύθερο επάγγελμα, όπως είχε δηλωθεί στη φορολογική δήλωση για το 2015, στο ειδοποιητήριο Φεβρουαρίου ο λογαριασμός είχε αυξηθεί. Και αυτό γιατί αθροίστηκε στο εισόδημα από ελεύθερο επάγγελμα, αμοιβή από μερίσματα, που έλαβε ο ασφαλισμένος για μικρό ποσοστό μετοχών που διαθέτει στο Χρηματιστήριο.

Στη συγκεκριμένη περίπτωση δηλαδή, ενώ τον πρώτο μήνα ορθώς δεν υπολογίσθηκαν τα μερίσματα (αφού δεν προέρχονταν από αμοιβές μέλους διοικητικού συμβουλίου με μετοχές άνω του 3%), τον δεύτερο έγινε η «αστοχία»…

Μεγάλα προβλήματα υπάρχουν και στις εισφορές των επιστημόνων, καθώς δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις, κυρίως από το πρώην ΤΣΜΕΔΕ, που συνταξιούχοι εδώ και πολλά χρόνια, δέχθηκαν ειδοποιητήριο για πληρωμή εισφορών ως εν ενεργεία μηχανικοί…

Η διοίκηση του ταμείου πάντως διαβεβαιώνει πως η διαδικασία υπολογισμού των εισφορών, σύμφωνα με το νέο νομοθετικό πλαίσιο (Ν.4387/2016), βρίσκεται σε συνεχή παρακολούθηση και έλεγχο από τις αρμόδιες υπηρεσίες, προκειμένου να εντοπίζονται ενδεχόμενες αστοχίες και να προωθείται άμεσα η επίλυσή τους και τονίζει ότι η προσπάθεια θα συνεχιστεί μέχρι να επιλυθεί και το τελευταίο πρόβλημα. Επισημαίνει δε, ότι ασφαλισμένοι που ενδεχομένως δεν έχουν παραλάβει το ειδοποιητήριο έχουν τη δυνατότητα εκτύπωσής του μέσω των ηλεκτρονικών υπηρεσιών καθώς η προθεσμία καταβολής των εισφορών Φεβρουαρίου 2017 λήγει αύριο.

Μάλιστα, στα τέλη Απριλίου λήγει και η προθεσμία πληρωμής των εισφορών Μαρτίου, στις οποίες ενδέχεται να ενσωματωθούν και αυτές για επικουρική ασφάλιση (7%) και εφάπαξ (4%).

Euro2day

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral