Μητσοτάκης σε Τσίπρα: Συντάσσεστε με Σόιμπλε στο Grexit

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔01/02/2017 - 22:15 | Author: Newsroom

Ο πρόεδρος της ΝΔ Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκίνησε την ομιλία του στην Βουλή κατηγορώντας τον Αλέξη Τσίπρα για «διαπλοκή, οικοδόμηση πελατειακού κράτους και διαπλοκή».

«Αν και νέος αποδειχθήκατε χειρότερος από τους παλιούς», είπε χαρακτηριστικά, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό «ψεύτικους διχασμούς, θεωρίες συνωμοσίας και δολοφονίες χαρακτήρων».

Οπως υπογράμμισε, ο πρωθυπουργός «πέφτει» και υψώνει αναχώματα, το πρώτο, είπε είναι το χτίσιμο του πελατειακού κράτους με αναξιοκρατικές προσλήψεις. Το δεύτερο ανάχωμα, είναι η μάχη κατά της διαφθοράς και της διαπλοκής.

«Το δήθεν ηθικό πλεονέκτημα της αριστεράς είναι το συντομότερο ανέκδοτο. Κατηγορήσατε το παλιό πολιτικό σύστημα συλλήβδην σαν διεφθαρμένο. Υπήρχε διαπλοκή στην Ελλάδα αλλά εσείς δεν την πολεμήσατε, αλλά προσπαθήσατε να κάνετε συναλλαγή μαζί της.

Εσείς χρησιμοποιήσατε τα “βοθροκάναλα” της διαπλοκής -όπως τα λέει ο κ. Πολάκης. Επιχειρήσατε να χτίσετε τη νέα διαπλοκή που είναι χειρότερη από την παλιά. Τα βοσκοτόπια του κ. Καλογρίτσα και οι παρεμβάσεις στην Τράπεζα Αττικής θα υπενθυμίζουν την προσπάθειά σας. Η επιχείρηση για έλεγχο του ραδιοτηλεοπτικού τοπίου κατέρρευσε μετά την απόφαση του ΣτΕ. Για σας η δήθεν πάταξη της διαπλοκής είναι πρόσχημα για την συγκέντρωση εξουσιών στο πρόσωπό σας», επισήμανε.

«Είστε η πιο βλαβερή κυβέρνηση που γνώρισε ο τόπος μετά την μεταπολίτευση», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, ο κ. Μητσοτάκης ανέφερε: «Δεν απεδείχθησαν ευθύνες και προσωπικές παρεμβάσεις πολιτικών προσώπων για τα δάνεια… με μία εξαίρεση: την περίπτωση της Αυγής. Δεν φταίει ο καθρέφτης των ΜΜΕ. Το δικό σας είδωλο είναι απαξιωμένο στη συνείδηση των Ελλήνων πολιτών.

Ο ΣΥΡΙΖΑ εγγυάται τα δάνεια της Αυγής. Μόνο ένας πρόεδρος κόμματος έστειλε επιστολή σε τράπεζα για να παρέμβει σε περίπτωση δανειοδότησης. Εσείς κ. Τσίπρα. Μεγάλα κομμάτια του πορίσματος αποτελούν κομμάτια λογοκλοπής. Το μόνο κόμμα που ευνοήθηκε δύο φορές από διαγραφή χρέους είναι ο ΣΥΡΙΖΑ».

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας αναφέρθηκε στα περί δραχμής του Νίκου Ξυδάκη.
«Θέμα grexit άνοιξε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ. Καμία αντίδραση από Μαξίμου. Μήπως ο κ. Ξυδάκης αποκάλυψε την εναλλακτική σας για να παραμείνετε στην εξουσία; Είπε δημόσια κάτι που συζητάτε και κατ’ ιδίαν. Τα δικά σας στελέχη συντάσσονται με Σόιμπλε. Πριν 2 βδομάδες στη Βουλή είχα προειδοποιήσει τον κύριο Τσίπρα ότι εγκλωβίζει τη χώρα σε αδιέξοδο», είπε χαρακτηριστικά και πρόσθεσε:

«Είχα προειδοποιήσει ότι έρχεται ξανά στο τραπέζι στο Grexit. Κατηγορηθήκαμε ως κινδυνολόγοι. Ο κ. Ξυδάκης είπε δημόσια κάτι που συζητάτε κατ’ ιδίαν. Ότι «αν μας πιέσουν οι δανειστές, έχουμε κι άλλο δρόμο».

Μιλώντας για το κλείσιμο της β’ αξιολόγησης, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επιτέθηκε στον Ευκλείδη Τσακαλώτο και την ομολογία του για τη μη εκπλήρωση μεγάλου μέρους των μεταρρυθμίσεων.

«Ο χρόνος στην κλεψύδρα της χώρας αδειάζει με ταχύτητα – Η β’ αξιολόγηση έπρεπε να είχε ολοκληρωθεί τον Φεβρουάριο του 2016. Ο κ. Τσακαλώτος έχει δεσμεύσει τη χώρα με υπερβολικά πλεονάσματα πολύ πέρα από το τέλος του προγράμματος. Οι δανειστές ζητούν όντως υπερβολικά μέτρα, αποτέλεσμα της τραγικής ανυπαρξίας σας. Grexit ή τέταρτο μνημόνιο το τωρινό σας δίλημμα! Κανείς δεν πιστεύει ότι θα κάνετε τις μεταρρυθμίσεις, γι’ αυτό όλοι ζητούν μέτρα. Επαναλαμβάνεται η ιστορία, αλλά με χειρότερες συνθήκες γιατί είμαστε πιο αδύναμοι, με λιγότερη αξιοπιστία. Το δίλημμα που προκαλέσατε με την ανικανότητά σας το 2015 ήταν Grexit ή τρίτο μνημόνιο. Τώρα είναι Grexit ή τέταρτο μνημόνιο», τόνισε.

«Το ανεξάρτητο γραφείο προϋπολογισμού της Βουλής κάνει λόγο για έξοδο από το ευρώ. Κανείς δεν μας εξασφαλίζει ότι θα υπάρχει τέταρτο μνημόνιο αν το ζητήσουμε. Γι αυτό πρέπει να φύγετε. Δεν έχετε δικαίωμα να πηγαίνετε μια χώρα στον γκρεμό. Κάνετε διαρκώς τα ίδια λάθη. Λέγατε ότι δημιουργείτε μια νέα μεγάλη συμμαχία και στο Eurogroup ήταν όλοι απέναντί μας. Καθυστερείτε σε ό, τι έχετε δεσμευτεί και σπαταλάτε το κεφάλαιο αξιοπιστίας της χώρας. Ποια είναι η διαπραγματευτική δύναμη, όταν μια κυβέρνηση παραδέχεται το μέγεθος της αποτυχίας της;», συμπλήρωσε.

«Ο κ. Τσακαλώτος έλεγε ότι αν δεν κλείσουμε την αξιολόγηση μέσα στο Γενάρη θα έχουμε πρόβλημα. Όσο δεν γίνονται διαρθρωτικές αλλαγές, τόσο πιο αναξιόπιστοι γινόμαστε. Κυνικά ομολόγησε ο Τσακαλώτος ότι δεν έχει υλοποιήσει τα 2/3 των δεσμεύσεων!», επισήμανε.

Αναφερόμενος στο ζήτημα των αποκρατικοποιήσεων είπε: Δημιουργούσατε προσχώματα στην αποκρατικοποίηση της ΤΡΑΙΝΟΣΕ για να την πουλήσετε 45 εκατ..Καθυστερείτε στην αποκρατικοποίηση της έκτασης του Ελληνικού, που θα δημιουργήσει δεκάδες χιλιάδες θέσεις εργασίας. Γιατί κ. Τσίπρα καθυστερείτε στις τοποθετήσεις διοικήσεων στις τράπεζες; Γιατί καθυστερείτε στην επίλυση των κόκκινων δανείων; Υπάρχει δικαιολογία που είναι ακέφαλες οι τράπεζες εδώ και 8 μήνες;»

«Καθόλου ευνοϊκές για τη χώρα οι διεθνείς συγκυρίες Η χώρα χρειάζεται νέα μεταρρυθμιστική κυβέρνηση – Με σχέδιο πολύ πέρα από το τρίτο πρόγραμμα. Η χώρα χρειάζεται μια κυβέρνηση της ΝΔ που θα φέρει την ελπίδα και αλλαγές σε Κράτος, Παιδεία, Δημόσια Διοίκηση, πρωτογενή τομέα., κατέληξε ο κ. Μητσοτάκης.

Loading...
  • europalso

    ideascentral