Μήνυμα Τσίπρα σε δανειστές και Σόιμπλε: Αν υπάρξει λύση για το χρέος, θα εφαρμοστούν τα μέτρα

ΕΙΔΗΣΕΙΣ 🕔02/04/2017 - 13:08 | Author: Newsroom

Ξεκάθαρο μήνυμα στους δανειστές και το Βερολίνο που δενν συμφωνεί με τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους λόγω προεκλογικής περιόδου στη Γερμανία, στέλνει ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας.

Με τον τρόπο αυτό με δήλωσή του στο Έθνος της Κυριακής, ο κ. Τσίπρας συνδέει την εφαρμογή των υπό ψήφιση μέτρων με τη συνολική λύση για το χρέος.

«Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν, εν τω μεταξύ, υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν αρχίσει να εφαρμόζονται», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Πρωθυπουργός.

Έτσι, υπογραμμίζει την πολιτική βούλησή του να διεκδικήσει σθεναρά την επίτευξη συνολικής λύσης στον πολύμηνο γόρδιο δεσμό των διαπραγματεύσεων – ακολουθώντας… αντίθετη πορεία σε σχέση με προηγούμενες επίσης καθοριστικής σημασίας μάχες.

«Είναι η πρώτη φορά που δεν εφαρμόζουμε μέτρα πρώτα περιμένοντας να μας δώσουν κάτι μετά, αλλά το αντίστροφο», λέει χαρακτηριστικά ο Αλέξης Τσίπρας ανοίγοντας τον κωδικό του σχεδιασμού του και γνωρίζοντας τις δυσκολίες για την παραδοχή του από τους εταίρους – ειδικά από εκείνους που, όπως συμπληρώνουν στενοί συνεργάτες του, εξακολουθούν να εμφανίζουν ακραίες απαιτήσεις. «Θα κλείσει η συμφωνία, θα ψηφίσουμε μέτρα και αντίμετρα, τα οποία θα εφαρμοστούν μετά το 2019 – και αυτό μόνο εάν εν τω μεταξύ υπάρχουν ουσιαστικά μέτρα για το χρέος και έχουν ήδη αρχίσει να εφαρμόζονται», διευκρινίζει με νόημα ο κ. Αλέξης Τσίπρας.

Στη μάχη για το χρέος, η οποία έχει ήδη ξεκινήσει με την εφαρμογή των βραχυπρόθεσμων μέτρων και θα ενταθεί με το κλείσιμο της αξιολόγησης, η κυβέρνηση βρίσκεται έχοντας στο πλευρό της απέναντι στην αδιαλλαξία του Βερολίνου και του Β. Σόιμπλε το ΔΝΤ, το οποίο επί της ουσίας μετατρέπεται από «πονοκέφαλο» της αξιολόγησης σε σύμμαχο για το χρέος, αφού χωρίς τη διασφάλιση της βιωσιμότητάς του έχει ξεκαθαρίσει σε όλους τους τόνους πως δεν θα μετέχει στο πρόγραμμα.

Το μήνυμα αυτό εξάλλου έχει φθάσει στο πρωθυπουργικό γραφείο από όλες τις επίσημες αλλά και παρασκηνιακές επαφές και πολιτικές πρωτοβουλίες του ίδιου του Αλέξη Τσίπρα, οι οποίες έχουν ενταθεί εκθετικά το τελευταίο χρονικό διάστημα για να υπερκεραστούν τα εμπόδια στη δεύτερη αξιολόγηση.

Κατ’ αυτόν τον τρόπο, την ώρα που παρά τις τελευταίες εκκρεμότητες οδεύει στο κλείσιμο η δεύτερη αξιολόγηση, ο πρωθυπουργός δίνει επί της ουσίας και τον οδικό χάρτη τον οποίο έχει χαράξει για την κυβέρνηση.

Καθώς αποτελεί εδραιωμένη θέση του Μεγάρου Μαξίμου πως εφόσον επιτευχθεί η συνολική συμφωνία, δηλαδή τεχνική συμφωνία για την αξιολόγηση, συγκεκριμενοποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος και ορισμός των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018, τότε η χώρα θα μπει στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης και θα ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την έξοδο στις αγορές το 2018, με τη λήξη του προγράμματος.

Ο ίδιος οδικός χάρτης, όπως τονίζουν χαρακτηριστικά εξάλλου κυβερνητικές πηγές, εφόσον τηρηθούν τα συμφωνηθέντα από όλα τα μέρη, θα οδηγήσει σε εκτίναξη του σπιράλ της οικονομίας κατά τα τρία εναπομείναντα τρίμηνα του 2017, τόσο στον τομέα των οικονομικών στοιχείων όσο και σε αυτόν των επενδύσεων, καθώς θα αποτελέσει ένα σαφές μήνυμα οριστικής σταθεροποίησης και άρσης της αβεβαιότητας προς την επενδυτική κοινότητα.

Loading...
  • ΤΕΙ ΔΥΤΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ

    europalso

    ideascentral